avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... motiv divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

motiv divort

Am inteles ca in noul cod civil unul dintre soti poate invoca in cererea de divort motivul ca ar fi separati in fapt de cel putin 2 ani. E suficient motivul acesta? Vina ar fi a reclamantului care ar pute fi obligat la despagubiri.In ce consta si cum se calculeaza aceste despagubiri.?Am fost casatoriti 3 ani nu avem copii nici bunuri comune. Multumesc pt ajutor.
Nasol! daca sotul nu vrea sa divorteze nu va veni nici la mediator.Daca merg doar eu ajunge? E gratuita informarea asta mediatica?
Dvs. mergeti la mediator, semnati o cerere prin care il mandatati sa invite sotul la "informare privind procedura medierii". Acesta ii va adresa sotului 1 sau 2 invitatii, nu intru in amanunte legat de aceasta procedura.

Situatia 1:
a) sotul se prezinta la informare; sunteti amandoi informati in legatura cu o serie de aspecte privind medierea; daca sunteti siguri ca nu doriti sa apelati la mediere pentru desfacerea casatoriei, vi se elibereaza certificatul de informare si mergeti apoi in instanta;
b) sotul se prezinta; parcurgeti informarea si decideti sa divortati prim mediere; semnati un contract de mediere s.a.m.d.; nu intru nici aici in detalii.

Situatia 2:
Sotul nu se prezinta; informarea nu poate avea loc (este obligatoriu ca ambele parti sa o parcurga); mediatorul va elibereaza un proces verbal din care rezulta ca ati facut toate demersurile, insa sotul a refuzat sa se prezinte.

Nota: informarea poate avea loc si in sedinte separate, cu acordul mediatorului, insa este obligatoriu de parcurs de ambele parti.

Informarea in sine este gratuita, ca si eliberarea certificatului sau a procesului verbal. Transmiterea invitatiilor de catre mediator catre sot presupune un onorariu. Fiecare mediator are propriile tarife, va trebui sa discutati cu mediatorul ales de dvs. acest aspect.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Pe ce temei legal se percep acele tarife pentru „transmiterea invitațiilor” de către mediator?

Din interpretarea legii, înainte de a semna un contract de mediere, părțile nu pot fi obligate la vreun onorariu.
Cititi va rog pe site-ul Consiliului de mediere GHID pentru organizarea si desfasurarea sedintei de informare privind medierea din data de 28 ianuarie 2013. Acolo sunt indicatiile Consiliului pentru mediatori in acest sens.

Ceea ce este gratuit conform legii este informarea, care include eliberarea certificatului de informare. Demersurile de invitare nu intra sub sfera informarii.

Data fiind gratuitatea celor de mai sus, mediatorii nu sunt nici macar obligati sa faca informarea, unii dintre ei nu isi pot permite sa munceasca gratis.

Faceti si un exercitiu de calcul: in conformitate cu legea, la solicitarea partii, mediatorul trimite catre cel invitat 1 sau 2 invitatii scrise intr-o modalitate care sa permita obtinerea confirmarii de primire; avem deci 1 sau 2 plicuri cu costurile de expeditie, redactarea si imprimarea invitatiei si a formularului de raspuns (1 sau 2 exemplare, depinde daca partea raspunde la prima invitatie sau nu), copiile cartii de identitate ale solicitantului, drumurile la posta, etc. Sa puna banii din buzunarul lui? Poate este dispus statul sa subventioneze aceste cheltuieli, daca tot s-a vrut educarea cetatenilor.

Timpul investit de mediator in informare si cheltuielile de administrare ale biroului sau spatiului in care se face informarea le suporta mediatorul, caci informarea o face gratis. Nu-i cereti totusi imposibilul!

Mediatorul incaseaza onorariul despre care vorbim in urma incheierii unui contract de pre-mediere (pregatire a medierii), ca urmare a cererii scrise a partii.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Întradevăr că mediatorul nu poate presta servicii gratuite, mai ales că desfâșoară de fapt o activitate comercială.

Dar partea care are 10 litigii cu 10 persoane diferite, cu ce e de vină că trebuie să fie informat de 10 ori cu privire la același lucru și mai ales să plătească de 10 ori cheltuielile cu privire la invitațiile respective.

Mediatorii care vor vrea să aibă clienți, vor „investi” la început în aceste informări pe care le vor oferi total gratuit, pe costurile lor, iar din numărul mare al celor informați o parte vor încheia și contract.

Dacă părțile vor putea alege între un mediator care le cere bani pt plicul și timbrul invitației celeilalte părți la ședința de informare și unul care va face această invitație pe costurile lui, cu siguranță că-l va alege pe cel de-al doilea și tot acesta va fi și cel care va încheia mai multe contracte.

După cum spuneam, în fond este vorba de o activitate comercială. Cei care investesc la început vor avea și profit mai târziu.

Alte discuții în legătură

Mediere - inca o invitatie dupa semnarea procesului verbal de informare andradamoll andradamoll Buna seara! 1.daca in urma sedintei de mediere,am semnat procesul verbal ref la faptul ca am luat cunostinta de mediere,fara a ajunge la o intelegere cu ... (vezi toată discuția)
Depunerea intampinarii INFORMAT INFORMAT Este pe rol un proces de divort in care reclamanta a expus principalele motive pentru care s-a separat si cere desfacerea casatoriei din vina ambelor parti ... (vezi toată discuția)
Mediere inainte de divort - prezenta obligatorie? daniella28 daniella28 daca am proces de divort intentat de sot iar eu nu sunt de acord sa divortez ca e copil minor la mijloc si nu ma prezint la mediere care inteleg ca e ... (vezi toată discuția)