avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am avut un accident rutier ºi aº dori sã ºtiu ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am avut un accident rutier ºi aº dori sã ºtiu dacã eu sunt cea vinovatã sau are rost sã mã lupt în instanþã

buna ziua!
am si eu o problema.in urma cu cateva zile am avut un accident rutier in urma caruia politistul care sa ocupat de caz m-a scos pe mine vinovata si as dori sa stiu daca are dreptate sau daca are rost sa imi angajez un avocat si sa merg mai departe in instanta.
Mergeam pe un drum judetean cu doua benzi pe acelasi sens de mers,iar axul drumului era linie dubla discontinua...la un moment dat mi-am adus aminte ca am uitat ceva acasa si am vrut sa intorc.datorita faptului ca din spate pe banda a 2 veneau masini am oprit pe banda care mergeam si anume banda 1 pe avari, in momentul cand nu mai veneau masini am dat semnal stanga si m-am incadrat pe banda 2 mentinand semnalul stanga deoarece doream sa intorc.m-am asigurat din fata,iar cand am vazut ca nu mai veneau masini am hotarat ca pot efectua manevra de intoarcere.nu am apucat decat sa ajung cu cele doua roti din fata peste axul drumului deoarece o masina a intrat in mine din spate cu o viteza foarte mare(nu mi-am putut da seama exact de viteza acesteia pentru ca nu am vazut-o de fapt si doar am simtit impactul,atat),iar masina s-a intors in loc de vreo 2 ori si apoi nu am realizat nimic pana am coborat jos deoarece m-am lovit cu capul de volan.in urma accidentului a fost ranit cu zile de spitalizare prietenul meu care se afla in dreapta.intradevar nu am avut polita rca la masina,dar am fost sanctionata cu amenda pentru acest lucru...si totusi nu inteleg de ce politistul respectiv a sustinut ca eu am fost de vina ca nu m-am asigurat.doresc sa stiu daca are rost sa ma lupt in instanta va rog frumos cineva sa imi raspunda urgent deoarece dosarul v-a merge mai departe si doresc sa imi dovedesc nevinovatia.
cealalta masina este usor avariata,iar conducatorul nu a patit nimic,tot acesta vrea sa rezolvam problema facandui masina si atat,oricum si el era foarte speriat pentru ca masina nu era a lui ci era de la munca pe firma.
va d-ati seama daca ies eu vinovata nu are pretenti.

tin sa precizez ca nu era linie continua...iar avarile le-am oprit din momentul in care am dat semnal stanga pentru a ma incadra pe cea de-a 2 banda si l-am mentinut si in timpul manevrei de intoarcere.
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
mirabela1991 a scris:

va d-ati seama daca ies eu vinovata nu are pretenti.

nu va bazati pe aceasta presupunere.
ba din contra, daca veti fi gasita vinovata de producerea accidentului pretentiile pot deveni mai mari.
chiar si prietenul poate emite pretentii de despagubire, asa cum v-am spus in alta postare, trebuie achitate cheltuielile de spitalizare care nu sunt mici iar daca acesta nu depune plangere spitalul se indrepta cu pretentii catre el.

nu imi pot da seama cat de "usor"a fost avariata cealalta masina, in prima postare ati spus ca v-a invartit de 2 ori iar apoi ca prietenul necesita peste 3 luni de ingrijiri medicale, banuiesc ca nu i-a sarit doar putin vopseaua.

pana la finalizarea dosarului va puteti prelungi dovada cu drept de circulatie cu cate 30 de zile. atentie, cererea de prelungire trebuie facuta inaintea expirarii dovezii.

Art.111. - oug 195
(4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră, dacă acesta a încălcat o regulă de circulaţie, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, în situaţia în care regula de circulaţie încălcată este una din cele prevăzute la art.102 alin.(3) lit. a) şi c), sau dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri.

(6) La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin.(1) lit.b) sau ale alin.(4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.

avaria celeilalte masini consta in:bara fata,aripa dreapta fata, capota, parbriz fata.cand am spus usor avariata,m-am referit la faptul ca nu a fost la fel de avariata ca a mea si anume ,aproape dauna totala,iar in privinta spitalizarii deocamdata medicul la externare ne-a cerut doar adeverinta aceea de la casa de asigurari.in cazul in care voi iesi vinovata, banuiesc ca vom fi nevoiti sa platim spitalizarea.
dar totusi nu inteleg de ce sunt eu in totalitate vinovata, fiind incadrata pe banda a2 si cu semnal chiar daca eu nu l-am vazut si sa presupunem ca se afla in spatele meu el putea sa ma ocoleasca prin partea dreapta deoarece prima banda era libera.
toate raspunsurile la intrebarile pe care vi le puneti si la care nu nu gasiti un raspuns lamuritor le veti primi in cuprinsul raportului de expertiza.

se vor lua in considerare locul impactului, vitezele de deplasare ale autovehiculelor, posibilitatile de evitare ale accidentului, de la ce distanta a sesizat conducatorul auto care v-a lovit ca intentionati sa schimbati directia de deplasare, de ce nu a depasit prin dreapta daca drumul avea 2 benzi pe sens (codul rutier prevede aceasta posibilitate in cazul in care este suficient spatiu), declaratiile martorilor, cercetarile de la fata locului, etc.

cheltuielile de spitalizare in cazul traumelor provocate in urma accidentelor rutiere sau altor evenimente "speciale" (talharii, batai, etc.) se platesc de catre cei vinovati.

ART. 313 din Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii:
(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instantelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.

Dacă autorul accidentului este el însuşi rănit în urma accidentului şi are asigurare de sănătate sau este co-asigurat, spitalul suportă toate cheltuielile specifice spitalizării şi îngrijirilor medicale pentru vătămarea corporală respectivă. În această situaţie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate va suporta toate cheltuielile şi va deconta spitalului toate costurile medicale realizate, pentru că asigurarea de sănătate îşi produce toate efectele.
[ link extern ] /
Dupa cum ati descris modul de producere a accidentului ma mira faptul ca dvs. ati fost invinuita de producerea accidentului. dvs. ati respectat normele rutiere in vigoare. singura problema este daca nu cumva ati stanjenit deplasarea autoturismului care v-a lovit. Trebuie stabilita viteza cu care circula respectivul autoturism, daca nu cumva a depasit limita legala si daca avea posibilitatea sa evite coliziunea. Aceste aspecte se stabilesc printr-o expertiza tehnica judiciara auto. Solicitati-o. Dvs. aveti dreptul sa desemnati, pe cheltuiala dvs. un expert consilier (parte). Acesta participa alaturi de cel desemnat de organul de cercetare penala la efectuarea expertizei. Acesta isi va exprima opinia. Daca opinia expertului consilier nu coincide cu cea a expertului desemnat de organul de cercetare penala acesta (expertul consilier) isi va exprima opinia separata intr-o anexa al raportului de expertiza sau intr-un raport separat. Va recomand sa apelati la serviciile unui expert consilier.

Alte discuții în legătură

Accident depasire masini vasile.dax58 vasile.dax58 Buna ziua. Saptamana trecuta am fost implicat intr-un accident auto, din care agentul constatator m-a gasit pe mine vinovat pentru producerea accidentului. ... (vezi toată discuția)
Cum ma apar intr-un proces civil dupa accident auto? adiion adiion In iunie am fost implicata ca sofer intr-un accident auto, in afara localitatii. Am semnalizat intentia de a vira stanga, m-am asigurat si am inceput manevra, ... (vezi toată discuția)
Accident auto danielpredaionut danielpredaionut Buna ziua, Am si eu o intrebare la o intamplare(accident rutier) petrecut unei cunostinte. Persoana A(cunostinta - cu un MiniCooper) a dorit efectuarea unei ... (vezi toată discuția)