avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am avut un accident rutier ºi aº dori sã ºtiu ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am avut un accident rutier ºi aº dori sã ºtiu dacã eu sunt cea vinovatã sau are rost sã mã lupt în instanþã

buna ziua!
am si eu o problema.in urma cu cateva zile am avut un accident rutier in urma caruia politistul care sa ocupat de caz m-a scos pe mine vinovata si as dori sa stiu daca are dreptate sau daca are rost sa imi angajez un avocat si sa merg mai departe in instanta.
Mergeam pe un drum judetean cu doua benzi pe acelasi sens de mers,iar axul drumului era linie dubla discontinua...la un moment dat mi-am adus aminte ca am uitat ceva acasa si am vrut sa intorc.datorita faptului ca din spate pe banda a 2 veneau masini am oprit pe banda care mergeam si anume banda 1 pe avari, in momentul cand nu mai veneau masini am dat semnal stanga si m-am incadrat pe banda 2 mentinand semnalul stanga deoarece doream sa intorc.m-am asigurat din fata,iar cand am vazut ca nu mai veneau masini am hotarat ca pot efectua manevra de intoarcere.nu am apucat decat sa ajung cu cele doua roti din fata peste axul drumului deoarece o masina a intrat in mine din spate cu o viteza foarte mare(nu mi-am putut da seama exact de viteza acesteia pentru ca nu am vazut-o de fapt si doar am simtit impactul,atat),iar masina s-a intors in loc de vreo 2 ori si apoi nu am realizat nimic pana am coborat jos deoarece m-am lovit cu capul de volan.in urma accidentului a fost ranit cu zile de spitalizare prietenul meu care se afla in dreapta.intradevar nu am avut polita rca la masina,dar am fost sanctionata cu amenda pentru acest lucru...si totusi nu inteleg de ce politistul respectiv a sustinut ca eu am fost de vina ca nu m-am asigurat.doresc sa stiu daca are rost sa ma lupt in instanta va rog frumos cineva sa imi raspunda urgent deoarece dosarul v-a merge mai departe si doresc sa imi dovedesc nevinovatia.
iar in legatura cu, cumpararea masinii m-am gandit la o solutie de rezolvare mai rapida intre noi doi, nu m-am declarat eu vinovata, dar nici nu vreau sa astept vreo 2 ani ca sa imi recuperez permisul.a fost greseala mea masina nu este pe firma, baiatul a facut imprumut bancar pentru a o cumpara si in consecinta este masina lui proprie, imi cer scuze.spuneti-mi va rog daca mergem acum amandoi la politie si declaram ca ne-am inteles intre noi cu pagubele este posibila o rezolvare a cazului?
cererea trebuie adresata procurorului care se ocupa de caz. cererea trebuie adresata inainte de expirarea valabilitatii dovezii cu drept de circulatie.

Art.111. - (1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
(4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră, dacă acesta a încălcat o regulă de circulaţie, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, în situaţia în care regula de circulaţie încălcată este una din cele prevăzute la art.102 alin.(3) lit. a) şi c), sau dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri.

(6) La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin.(1) lit.b) sau ale alin.(4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.

cat despre cumpararea masinii avariate parerea mea este sa lasati dosarul sa isi urmeze cursul, permisul oricum mai dureaza pana sa il primiti.
nu rezolvati nimic si nici nu puteti repara masina pe asigurarea RCA a celuilalt conducator auto. va incarcati cu o rabla degeaba, ca sa scapati apoi de ea e mai mult bataie de cap. trebuie transferat dreptul de proprietate, radiata, etc. , ma doare pe mine capul numai cand ma gandesc.:)
dupa solutionarea dosarului veti plati o parte din reparatii intrucat nu ati avut asigurare RCA valabila la momentul producerii accidentului.
mai degraba va intelegeti la o anumita suma pe care sa o platiti celuilalt conducator auto pentru a acoperi o parte din reparatii, totul trebuie facut la notariat, politie sau parchet, depinde pe unde este dosarul acum. trebuie incheiata "intelegerea partilor". daca aveti bani puteti sa ii cumparati si o masina noua, de ce nu?
va multumesc mult pentru sfaturi ca drept urmare chiar daca ma inteleg eu cu el permisul tot nu il recuperez pana se solutioneaza cazul, asa ca renunt la ideea de intelegere.
in ceea ce reprezinta dovada sa inteleg ca daca ajung azi sau maine la parchet tot degeaba ca nu o voi mai putea prelungi?!
dovada se poate prelungi. incercati sa ajungeti astazi. nu trebuia sa lasati pe ultima zi.
la o intelegere tot va trebui sa ajungeti ptr ca nu ati avut asigurarea RCA si purtati si o parte din vina pentru producerea accidentului pentru ca nu v-ati asigurat corespunzator.
cine va fi declarat vinovat ramane de stabilit de catre organele de cercetare.
aici ne dam doar cu parerea pe baza informatiilor furnizate de dvs., informatii care pot fi subiective, imprejurarile producerii accidentului poate au fost altele. din ce ati relatat pana acum, asa cum am spus anterior, cred ca este o culpa comuna.
cyan
Din nou va fundamentati opiniile gresit!Sincer ati postat trei norme care reglementeaza depasirea ,din care doua nu sunt aplicabile in speta(art 45 al 5 OUG 195 si art 118 din HG 1931)
Relevant cu privire la speta este art 45 al (4)
Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.
, si art 54 .
Este simplu de stabilit vinovatia si fara expertiza,cel care a efectuat manevra de intoarcere fara sa se asigure este vinovat,nu poate fi culpa comuna cu cel care l-a lovit din spate,deoarece cel din spate nu a incalcat nici o regula de circulatie!
mirabela1991 a scris:

va multumesc mult pentru sfaturi ca drept urmare chiar daca ma inteleg eu cu el permisul tot nu il recuperez pana se solutioneaza cazul, asa ca renunt la ideea de intelegere.
in ceea ce reprezinta dovada sa inteleg ca daca ajung azi sau maine la parchet tot degeaba ca nu o voi mai putea prelungi?!

Probabil dvs ati crescut sub o piatra,vi se pare normal sa nu acoperiti paguba pricinuita unei terte persoane? Acoperirea pagubei puteti s-o faceti amiabil sau veti fi fortata printr-o hotarare judecatoreasca sa respectati legea,recte:
Art. 1349

Răspunderea delictuală

(1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.

(2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.

Cat despre sfaturile primite de la unii utiilizatori a forumului,va sfatuiesc sa le treceti prin prisma ratiunii,altfel va pot face mai mult rau decat bine!

Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
Gabriela Mihai, Avocat

Alte discuții în legătură

Accident depasire masini vasile.dax58 vasile.dax58 Buna ziua. Saptamana trecuta am fost implicat intr-un accident auto, din care agentul constatator m-a gasit pe mine vinovat pentru producerea accidentului. ... (vezi toată discuția)
Cum ma apar intr-un proces civil dupa accident auto? adiion adiion In iunie am fost implicata ca sofer intr-un accident auto, in afara localitatii. Am semnalizat intentia de a vira stanga, m-am asigurat si am inceput manevra, ... (vezi toată discuția)
Accident auto danielpredaionut danielpredaionut Buna ziua, Am si eu o intrebare la o intamplare(accident rutier) petrecut unei cunostinte. Persoana A(cunostinta - cu un MiniCooper) a dorit efectuarea unei ... (vezi toată discuția)