avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... INDEMNIZATIE CRESTERE COPIL
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

INDEMNIZATIE CRESTERE COPIL

Buna ziua,sotia a nascut acum 2 saptamani si nu stiu daca pot intra in concediu de paternitate.anul trecut pe luna august am fost angajat la o firma dar am realizat venituri 0.pe celelalte 11 luni am venituri impozitabile,doar pe luna august am venituri 0
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2013
gagy7475, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:30, 19 Noiembrie 2013
1. - Plata contributiilor la pensie, sanatate si somaj nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Singura conditie este obtinerea de venituri din salarii.

2. Chiar daca veti avea un contract individual de munca (CIM) cu timp partial veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Daca va inceteaza CIM si nu va gasiti imediat un nou loc de munca puteti sa va inregistrati la Agentia de Somaj.

4. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

5. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

6. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

7. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
multumesc frumos pentru toate lamuririle dvs , mi-au fost de mare ajutor .va multumesc mai ales si pentru raspunsurile prompte pe care mi le-ati dat pana acum(spre deosebire de alte saituri si bloguri unde inca mai astept raspunsuri, cred ca o sa albesc cu ei) .va multumesc ca sunteti atenti.
dar, mai am o singura nelamurire. daca ma puteti ajuta si cu aceasta va raman profund indatorata.
firma la care lucrez in prezent(Selgross) ma are angajata de la data de 15 09.2012 pana in prezent si mi-au promis ca imi vor prelungi contractul de munca pana in data in care doctorul de familie imi da concediul de prenatal (din cele 126 de zile se scad cele 42 de dupa nastere)platite de sanatate angajatorului ulterior.
eu am ramas gravida in data de 8.01.2013 iar acum am 22 de saptamani.voi naste in aproprierea datei de 11.10.2013 dupa spusele doctorului ginecolog.
din data de 15.11.2012 pana in data de 11 .10.2013 sunt 329 de zile deci nu 365 de zile cat are un an . este posibil sa nu mi se deschida dosarul de concediu de crestere a copilului daca nu am 12 luni fixe. la 12 luni cat ar trebui sa am pentru CCC se adauga si concediul de lauzie de 42 de zile.
si ultima problema cu scuzele de rigoare .
inainte de a lucra la aceasta firma(selgros) , am lucrat la altcineva(gogoserie de cartier) 2 luni cu contract de munca dar de cand am plecat de la prima firma pana m-am angajat in locul in care muncesc astazi au trecut 2 saptamani.as putea sa aduc adeverinta de la locul de munca unde am fost prima data angajata 2 luni sa se faca 12 luni pentru CCC daca nu s-ar lua in calcul cele 42 de zile de concediu de lauzie? este posibil sa fie o problema la distanta aceasta de 2 saptamani de intrerupere a cotizatiei ? m-am interesat si nu merge sa cotizezi retroactiv.
Astept cu interes enorm raspunsul dumneavoastra !
1. Nu mai aveti nevoie de adeverinta din alta parte.

2. Daca veti naste in octombrie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt noiembrie 2012 - octombrie 2013.

3. In aceste 12 luni sunt admise si fractiunile de luna asa cum spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
in primul rand vreau sa va multumesc pentru raspunsuri .mereu la obiect fara nici un fel de loc lasat interpretarii.
greseala a fost a mea si anume cea de scriere .
1. luna in care m-am angajat la selgros este noiembrie si anume 15.11.2012 si nu 15.09.2012
2. cei de la selgros au zis ca imi prelungesc contractul de munca pana in data de 14 .08.2013(contract pe perioada determinata)
deci la acea data voi avea 10 luni neintrerupte de munca la acesta societate.
3. daca iau concediu de prenatal de la doctorul de familie incepand cu data de 15 08.2013 cand nu o sa mai fiu angajata la aceasta societate mi se aduna la cele 10 luni neintrerupte cele 2 luni pana in momentul nasterii copilului sa fac 12 luni pentru CCC?nasterea este pe 11 .10.2013 programata de doctor
4. daca doctorul imi da acest concediu (cu siguranta mi-l da ca am vb cu el) imi va plati cineva si mai ales cat si cand aceasta perioada de 2 luni cat stau in concediu prenatal ?
5. concediul de dupa nastere de lauzie se adauga ca si perioada la cele 12 luni prevazute pentru CCC , sau se tine cont de data nasterii copilului adica 11 .10.2013?

Multumesc frumos pentru raspunsuri!!!
1. Perioada de concediu de maternitate (lauzie = prenatal) se ia in calculul celor 12 luni premergatoare nasterii copilului.

2. Daca vi se acorda concediul de maternitate dupa incetarea contractului individual de munca (CIM) veti duce certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care le va plati, dupa care intrati in CCC.

3. Sau dupa incetarea CIM va inregistrati la Agentia de Somaj unde veti duce si certificatele medicale.
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

Alte discuții în legătură

Prenatal laura2014 laura2014 buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil bianchina18 bianchina18 Buna ziua! As avea nevoie de o lamurire, situatia sta in felul urmator: incepand cu 1 septembrie 2015, am inceput un contract de munca pe perioada determinata ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate si indemnizatia aferenta concediului crestere copil in cazul cim pe perioada determinata EMANUELLA2606 EMANUELLA2606 Buna ziua, Numele meu este Mihaela Ghiorghiu si am si eu cateva intrebari referitoare la concediul prenatal, concediul crestere copil si indemnizatia ... (vezi toată discuția)