avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Educati pentru a deveni buni mincinosi
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Educati pentru a deveni buni mincinosi

We discovered there were some Eastern Europeans who could defeat the polygraph at any time. Americans are not very good at it, because we are raised to tell the truth and when we lie it is easy to tell are lying
translated by u.b.i.k.
Am descoperit ca exista unii est-europeni care puteau invinge poligraful oricand. Americanii nu sunt prea buni la asta deoarece suntem crescuti sa spunem adevarul iar atunci cand mintim este usor de observat.
Extras din depozitia celui de al VIII-lea director al CIA, Richard McGarrah Helms
[ link extern ]

Unu. Stapanul zgarcit chiar invata sluga hoata? Cand am citit afirmatia d-lui Helms am zambit si mi-am zis: "astea-s gogosi bune de pus intr-un discurs republican de 4 iulie" ... apoi am cazut pe ganduri reamintindu-mi ca in copilarie si adolescenta (ca sa nu trebuiasca sa faceti speculatii va scriu ca numesc "copilarie" perioada dintre 1972 si 1982 iar "adolescenta" ceilalti ani pana prin 1986) am fost educat:
- sa spun unele lucruri in public si la scoala si cu totul alte lucruri acasa (de ex. "iar au luat boii curentul!" era o afirmatie care nu trebuia facuta decat in intimitatea caminului familial inaintea desfasurarii ritualului de aprindere a lampii cu carbid si a lumanarilor in timpul penelor de curent programate de guvern;
- sa ma prefac ca nu-mi amintesc NICIODATA de fata cu strainii ce discutau parintii mei despre guvern, inclusiv bancurile politice;
- sa induc in eroare orice persoana in care nu aveam deplina incredere cu privire la: dorinta mea de a vedea cum este in occident unde traiau rudele (Arpi-bacsi, emigrat in USA 1936 si Maria, emigrata in RFG in 1972) care ne aduceau in casa minuni ori de cate ori ne vizitau;
- etc.
Doi. Minciuna, ca orice mestesug, se deprinde in timp, cu exercitiu. Mintind zi de zi de-a lungul multor ani, majoritatea celor care au crescut in comunism au ajuns sa se priceapa destul de bine la asta. Minciuna a ajuns atat de raspandita incat romanii ajunsesera sa-i spuna minciunii "viata". In cele din urma, generatiile de mincinosi care pareau ca vor sa renunte la minciuni, ajunse aparent la capatul rabdarii dupa atatea minciuni indurate au facut o gaura in steag si l-au fortat sa fuga de la conducerea Romaniei prin proteste publice pe mincinosul-sef - cel care ne cerea in timp ce ne despica visele cu mana lui dreapta: "dragi tovarasi si pretini, sa facem totu' ....".
Trei. Dar obisnuinta-i a doua natura asa ca ... Daca tot ne-am obisnuit cu minciuna , pe cale de consecinta avem:
- absolventi de liceu care dupa cel putin 12 ani de educatie scolara nu stiu sa scrie corect propozitii simple, nu stiu tabla inmultirii si nu pricep nimic din relatia de proportionalitate (daca A este mai mare de 3 ori decat B iar B este mai mic de doua ori decat C atunci A este fata de C ... );
- in fiecare an, cate o armata de studenti la facultati care scot pe banda rulanta licentiati-someri imbecili care de abia reusesc sa gangaveasca denumirea completa a facultati - chipurile - absolvite de ei.
- masteranzi masterizati la nivelul pretului diplomelor de master in ... primite fara nicio noima la taraba diplomelor universitare;
- doctori in diverse domenii de cunoastere de care n-a auzit nici dracu' asta-i varianta eleganta; doctori in stiinte cu lucrari copiate de pe internet, asta-i varianta "de fortza" doctori in ... "Nu cumva si-a mai luat doctoratul in asta si ... " sau "doctorii facuti din doctori care tac malc " asta-i varianta pentru super-doctori!
Patru. Cele doua fete ale romanului de rand.In fiecare an ne plangem de minciunile guvernantilor dar, pe ascuns, incurajam minciuna. Ii repudiem in public pe cei prinsi ca au copiat la bac dar ne batem cu politistii daca vor sa-i prinda pe "ai nostri" copiind la bac dupa ce noi am dat mita ca sa-l promoveze. Ne dorim guvernanti competenti si bine educati dar dam spaga/mita pentru ca fiul/fica nostru/noastra sa aiba macar un cinci la licenta. Vedem ca universul se umple de doctori in ... rahat ... dar nu facem nimic ca sa-l ... vidanjam eficient.
Cinci. Cum vidanjam universul intr-un mod eficient? Cum scapam de minciuna? Cum scapam de mincinosi? Cum scapam de raul acesta? Cum?
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Cel mai recent răspuns: edeneve , utilizator 11:18, 5 Februarie 2014
Eu mi-am propus sa nu mint o perioada. Si chiar am reusit. :strong:
Pe urma am ajuns avocat... :happy:

Tot suntem la cafeneaua avocatilor. B-)
Mai serios, eu nu cred ca putem scapa de minciuni decat daca incep sa ne creasca nasurile. De multe ori, minciuna este o forma de aparare.
Cred ca primul pas spre "evolutie" ar fi sa fim in primul rand cinstiti cu noi insine. Asa poate o sa reusim sa fim si cu ceilalti.
Ultima modificare: Marți, 30 Iulie 2013
Gabriela Mihai, Avocat
Nici eu nu pot sa-mi imagnez viata fara minciuna...la cate ganduri negre roiesc in capul fiecaruia dintre noi...minciuna este chiar o forma de protectie sociala...este uneori o forma de educatie penala - mintim ca politia are rezultate pozitive, ce depasesc o proportie de 98% dintr-un tot cazuistic, in cazul furturilor din autobuz, iar multi dintre noi vor considera ca nu merita sa risti sa furi din autobuz....minciuna este un factor de progres economic...lansezi in piata niste informatii false iar investitorii se vor comporta asa cum iti doresti (in interes national)...minciuna poate salva vieti: un atentator este mintit de un negociator ce ii promite verzi si uscate, renuntand la ideea de a mai arunca in aer scoala...etc. Minciuna poate fi utila, geniala si sanatoasa uneori...
Eu cred ca scrisoarea e un exercitiu literar al cuiva care in niciun caz nu are in jur de 20 de ani. Nu exista in generatia lor cineva care ar scrie Romani scumpi si daca ar fi sa scoata in evidenta ceea ce considera ca ne deosebeste de Occident nu ar pomeni de religie.
Nu spun asta pentru ca n-ar fi crestini practicanti printre tineri (sunt) ci pentru ca daca un student roman intr-o tara avansata din toate punctele de vedere ar fi pocnit de patriotism lozincard ar folosi argumente mai bune.Aici avem o sforaitura plina de sabloane, ca acesta de exemplu: De ce s-au sacrificat atâţia romani pt viitorul nostru şi noi fugim ca vitele în Occident? Cam ridicol sa te intrebi asta din Anglia, student fiind.

Eu cred ca exista 3 categorii de minciuni: necesare, inutile si toxice. Daca cineva ar spune Eu nu mint, nu am mintit si nu voi minti vreodata m-as gandi ca tocmai a enuntat o minciunica de categoria a II-a - inutila, pentru ca nu stiu cine ar crede asa ceva. E posibil ca in loc sa castige incredere, admiratie etc. ar pune niste semne de intrebare celui care il asculta.

Studiul meu (ca tot vorbea Diana de studii mai sus) imi spune ca un mincinos patologic - pe cei ocazionali nu ii punem la socoteala, in categoria aia intram toti - poate castiga atentia si admiratia anturajului insa doar pentru o vreme: pana uita cum e a povestit cu alta ocazie acelasi lucru. Cat despre slujbele bune, as zice ca mai mari sanse au lingusitorii decat mincinosii.

In rest, ce sa spun... nu vom vidanja niciodata societatea de mizeria minciunii pentru ca asta o conduce: o minciuna (toxica, in mai mica sau mai mare masura) numita politica iar oamenii care nu au aburelile in fisa postului ca politicienii vor minti mai rar sau mai des de-a lungul intregii lor vieti :)

Ares_3 :bow:
Sunt dintre cei care cred ca minciuna (necesara) poate fi salvatoare iar uneori este singura cale corecta. Am si scris despre acest fel de minciuni si despre cum aceste minciuni i-au salvat viata bunicului prietenului meu Mordechai intr-o poveste numita Panaceul. O gasiti aici
www.avocatnet.ro/content/for...
...
Cum am ajuns insa ca dupa ani multi de minciuni necesare (minteam pentru liniste) sa ne umplem de minciuni toxice? Exista vreo legatura intre cele doua? Poate aveti voi un raspuns.
Ares, scrisoarea cu pricina imi aminteste intr-o oarecare masura de sentimentul trait de mine, la prima vizita in Europa. Am intalnit o Franta plina de arabi, am intalnit o gara din Milano mai infricosetoare decat parcul din fata garii de Nord...am fost in gara din Atocha in dimineata atentatelor din 2004, am luat metroul spre statia Tribunal, iar in urma mea s-a dezlantuit haosul...in zilele ce au urmat imi era frica sa merg cu orice mijloc de transport in comun si imi doream cu ardoare sa plec acasa...aveam doar 21 de ani...Europa nu a fost asa cum imi imaginam eu. Am vazut copii ce tipau la mamele lor in mijlocul strazii, tineri ce consumau pastile in cluburile din Madrid, englezoaice bete moarte dormind pe strazile din centrul Madridului...si ma gandeam ca mama mea ma lua la palme, doar pentru faptul ca luam o nota sub 8 la o simpla teza...Am vazut baruri in care nu se strangea mizeria decat la inchidere si unde toata lumea arunca orice pe jos...am vazut coruptie: un encargado (un fel de sef echipa) imi povestea la o bere, cum lua unchiul sau (patronul firmei) lucrari de renovare in centrul Madridului: avea relatii in cadrul politiei din Madrid si nu primea controale, astfel isi permitea sa angajeze emigranti platiti foarte prost si venea cu preturi mai mici la licitatii...Nici astazi nu-mi explic de ce numim asta civilizatie. Intr-o vacanta petrecuta in Benalmadena (langa Gibraltar) am vazut din nou cum englezii sunt cei mai necivilizati turisti...povestea s-a repetat in Cipru...si totusi, vorbim de Marea Britanie ca un pol al civilizatiei...Pe de alta parte, daca citesti cateva pagini din "Capitalul" lui Marx scris acum mai bine de 100 de ani, ai impresia ca a fost scris saptamana trecuta...nici nu mai stiu ce este minciuna si ce nu...eu am doar 31 de ani...poate ma ajutati voi sa inteleg occidentul vazut de mine in acesti 10 ani...eu am vazut decat cativa colosi economici ce tin in spate economia unor state pe care noi le consideram civilizate...in fapt au doar bani, iar civilizatia pare definita in acest context doar de existenta capitalului....facem atata caz de existenta unui stat social, cand in Germania sau in Franta poti traii toata viata din ajutoare de la stat, Cand in tari mai slab dezvoltate economic, precum Spania sau Italia, valoarea somajului depaseste 700 de euro...toata Europa este o zona sociala, iar noi, ne facem probleme ca dam 350 ron unor someri...nu cred ca autoarea scrisorii a mintit...poate a fost doar modul ei de a sintetiza cele vazute acolo...asa cum si eu, am prezentat in cateva fraze impresiile personale...
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
Tirlea Andrei, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Adevar si minciuna trope_doi trope_doi “Uneori adevarul iese la suprafata fara sa fie cautat” (Menandros) Foarte multi oameni scriu si/sau vorbesc despre adevar… Unii spun: ... (vezi toată discuția)
Afirmatii facute in fata instantei si dovedite ca neadevarate - consecinte ContSters338989 ContSters338989 In cererea reconventionala , piritii au mintit faptul ca au construit intreaga casa ce se afla in litigiu . Expertiza a demonstrat ca imobilul este acolo din ... (vezi toată discuția)
De ce nu sunt depistati martorii mincinosi chiar atunci cand depun marturie? ionescuioanamaria ionescuioanamaria De ce nu sunt depistati martorii mincinosi chiar atunci la procese dupa ce au depus marturie? Oare de ce se numesc avocati, judecatori si procurori, daca nu ... (vezi toată discuția)