avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
Anamelia a scris:

prin intampinare stiu eu
da, eu asta sustin,ca uzufructu nu se stinge la moartea cesionarului
@ Catalin, da,uzufructu se poate constitui prin testament de ex, dar nu se poate transmite prin mostenire, nu poti mosteni dreptul de uzufruct al defunctului
cum sa mostenesti posesia si folosinta cuiva asupra unui bun?

Dreptul de superficie nu s-ar putea transmite prin moștenire?

Nono imi vine sa ma dau cu capu...

Luam uzufructul cu termen...ca asta era speta noastra.

Termenul de 10 ani in favoarea lui A. A cesioneaza...cesiune normala...ia bani si in acelasi timp ramane fideiusor...dar numai ca obligatii....adica B nu isi indeplineste obligatiile cat timp este in viata dar uzufructuieste...A va presta in locul lui. E posibil ca nudul proprietar sa-l libereze pe A ca fideiusor...numeni nu-l opreste...poate B este mai bicisnic si se cara inaintea lui A...si eel isi intregeste dr mai devreme decat termenul.
Uzufructul nu poate continua intre A si nudul proprietar...cesiunea e definitiva...A nu poate sa ia si bani pe cesiune si daca da domnul si chiere B inainte de termen dreptul lui B se reintoarce in patrimoniul lui A...nici un art nu-ti permite asta.

Se intampla nenorocirea...si B moare inainte de termenul din primul contract (intre A si nudul propr)...atunci dreptul de uzufruct se stinge pentru toata lumea (A - nu mai este fideiusor - nu mai presteaza pentru B ca B nu mai este titular ca e mort si ingropat; pentru B dr se stinge ca e imperativ caracterul viager 746 alin 2) .

Daca moare A inainte de termenul (tot cel stipulat in primul contract 10 ani)...dr lui B se stinge ca spune 714 alin 4

Daca si A si B traiesc mai mult de 10 ani...cand s-au implinit 10 ani dr lui B se stinge prin ajungerea la termen 714 alin 4
Mirei, tu zici că ar fi 2 cauze de încetare, atât moartea lui A cât şi moartea lui B...
Practic tu nu interpretezi art 714 alin 4 ca statuând continuarea uzufructului în ipoteza morţii lui B..ci pur şi simplu o reiterere a faptului că moartea lui A va duce tot la încetarea uzufructului...interesantă şi interpretarea asta:yes:
dobitoc a scris:

Anamelia a scris:

prin intampinare stiu eu
da, eu asta sustin,ca uzufructu nu se stinge la moartea cesionarului
@ Catalin, da,uzufructu se poate constitui prin testament de ex, dar nu se poate transmite prin mostenire, nu poti mosteni dreptul de uzufruct al defunctului
cum sa mostenesti posesia si folosinta cuiva asupra unui bun?

Dreptul de superficie nu s-ar putea transmite prin moștenire?

Se transmite ca nu ai dispozitie expresa ca se stinge la moartea superficiarului.

Nofacenoname0 a scris:

Mirei, tu zici că ar fi 2 cauze de încetare, atât moartea lui A cât şi moartea lui B...
Practic tu nu interpretezi art 714 alin 4 ca statuând continuarea uzufructului în ipoteza morţii lui B..ci pur şi simplu o reiterere a faptului că moartea lui A va duce tot la încetarea uzufructului...interesantă şi interpretarea asta:yes:

Nono trebuie sa dai expresie modurilor de stingere a uzufructului ca nu e o situatie normala ca NP sa devina NP perpetuu din diferite intamplari ce tin de destin.
746 alin 2..am sa-l si visez pe asta...spune ca indiferent ca termenul nu s-a implinit, la moartea uzufructuarului se stinge. Cine este uzufructuarul dupa cesiune B..a murit la revedere s-a stins dr.
Practic e un avantaj in favoarea NP care are posibilitatea daruita de hazard sa-si intregeasca dreptul inainte de termen ...si e normal...pentru ca dr trebuie sa circule in mod normal intreg si nu ca dezmembramant. Dezmembramintele sunt pentru a rezolva niste situatii delicate nu pentru a avantaja pe cineva care face niste smecherii (cesiuni etc).
Uzufructul nu mai e intuitu personae...dar ai niste dispozitii care te ingradesc

Nu vreau sa-mi dea cineva dreptate...ca n-am orgolii din astea...si nici nu afirm ca detin adevarul in problema...dar eu asa am inteles.

Eu zic ca 714 alin 4 ilustreaza situatia fericita cand B supravietuieste termenului...pentru moartea lui B...avem alta dispozitie...se stinge
Ultima modificare: Vineri, 6 Iunie 2014
mirei2012, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)