avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
tedddybear a scris:

tedddybear a scris:

prin incheierea unui contract de vanzare cumparare:
a) se realizeaza o subrogatie reala cu titlu universal
b) se realizeaza o transmisiune cu titlu particular
c) se realizeaza o subrogatie reala cu titlu particular

rasp corect a, b

De ce naiba e cu titlu universal...nu pricep veci

@Hellene- da, mi se pare corect ce ai zis. Am scăpat de examene :dance3:

@Anamelia- da, având în vedere că moştenitorii uzufructuarului cesionar vor beneficia în continuare de uzufruct, consider că dr de uzufrut a trecut în patrimoniul moştenirii, dar mă refer strict la ipoteza în care uzufructuarul cesionar moare înaintea celui iniţial.

@Mirei- la subrogaţia cu titlu universal n-ar putea intra de ex vanzarea unei cote părţi dintr-o moştenire? Altceva nu prea îmi vine în minte:-/
Ultimul cuvant in legatura cu uzufructul ca mi-au mai iesit 125 de fire albe...
Toata chichita se roteste in jurul cesiunii.

Ipotetic avem un uzufruct de 15 ani in fav lui A care il cesioneaza lui B (B are un uzufruct in considerarea termenului de 15 ani ).
- daca A moare inainte de termen inceteaza si uzufructul lui B...714 alin 4 var moartea uzufructuarului initial.
- daca B moare inainte de termen uzufructul nu mai continua pentru ca avem 746 alin 2 (uzufructul nu se mai gaseste in patrimoniul lui A...si nu a fost stipulat in considerarea vietii ci a unui termen)
- daca B si A supravietuiesc celor 15 ani...uzufructul se stinge la termen --- 714 alin 4...la termen

A are un uzufruct viager cesionat lui B ( B are un uzufruct in considerarea sperantei de viata a lui A...e ca si un termen)
- daca moare A se sfarseste si uzufructul lui B la moartea lui A....714 alin 4 moartea uzufructuarului initial
- daca B moare se afarseste pe 746 alin 1 lit a

Ideea este ca nudul proprietar trebuie sa aiba in vedere ca la un moment dat proprietatea lui se intregeste...fie la termen fie la moartea uzufructuarului(cel cu care a incheiat el conventia...nu un altul...pentru ca de aceea este viager sa fie predictibil pentru uzufructuar).

Daca uzufructuarul supravietuieste cesionarului este afacerea nudului proprietar ...isi intregeste proprietatea inainte de termen.
Niciun art nu va indreptateste supozitia ca uzufructul trece in patrimoniul altcuiva prin mostenire doar pentru ca a fost incheiat cu termen. Art 746 alin 2 spune limpede ca indiferent de termen uzufructul se stinge la moartea uzufructuarului (initial sau cesionar).

Concluzia ca niciun uzufruct nu poate dainui peste termen dar se poate stinge inainte de termen...si nici dupa moartea uzufructuarului indiferent ca e cu termen sau viager.

@Nono
Bun exemplul tau...nu m-a dus mintea...merci

Ultima modificare: Vineri, 6 Iunie 2014
mirei2012, utilizator
Npc
Mirei tu practic spui că dreptul de uzufruct încetează...dar contrazici art 714 alin 4 care spune că uzufructul continuă..
Nofacenoname0 a scris:

Npc
Mirei tu practic spui că dreptul de uzufruct încetează...dar contrazici art 714 alin 4 care spune că uzufructul continuă..

Pai continua pana la moartea uzufructuarului initial (daca moare inainte de termen uzufructuarul initial) sau pana la termen (cand nu moare niciunul )...spune ”dupa caz”...adica fie cazul cand este cu termen fie cand e viager.

Practic in patrimoniul lui B avem un uzufruct (normal) care mai are termen (daca nu moare A) pana la implinire termenului daca traiesc amandoi sau pana la moartea lui B din cauza lui 746 alin 2

Art 746 alin 2 este clar...nu-ti da loc de intors

Felicitari pentru examene Nono

Ultima modificare: Vineri, 6 Iunie 2014
mirei2012, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)