avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
Ice Hellene a scris:

dobitoc, depinde dupa ce autor raspundem... :) Complicitate si instigare, cred ca e posibil si nu pune probleme. X instiga pe Y sa savarseasca o infr simpla.
La coautorat e mai complicat... Streteanu separa unitatea naturala colectiva de infractiunea simpla, pe cand MU nu o face si spune ca avem infr simpla si cand avem mai multe acte de executare, dar care sunt omogene dpdv material. De ex, avem un omor unde doua persoane impusca simultan victima in cap. Deci, eu as tinde sa spun ca da, e posibila participatia.

Am întrebat deoarece Udroiu scrie, în ultima ediție la pag.111, că infr. simplă presupune existența unui singur subiect activ, iar mai jos menționează că actele de executare trebuie să fie realizate de aceeași persoană. Sincer e prima dată când citesc așa ceva (sau poate am mai citit, dar abia acum conștientizez). Oricum, m-am uitat în Dongoroz, Buli, Mitrache și niciunul nu menționează la infr. simplă că trebuie să existe doar un singur subiect activ.

În fișele de penal parte generală pe vechiul cod și el făcea distincția între infr. simplă și unitatea naturală colectivă. Acum însă nu o mai face. Dar și în cazul unei unități naturale colective, dacă participă mai multe persoane (o infr. de furt simplu, să zicem) va exista o singură infracțiune. Ce zici?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
dobitoc, utilizator
beyondhope a scris:

Nu.

Poți să-ți argumentezi răspunsul?
In mod sigur va exista o singura infractiune, problema e in ce categorie sa o integram. Pt mine sg optiune e infr simpla, nu o pot incadra in nicio alta categorie. Am vazut ca MU mentioneaza "de aceeasi persoana", dar nu vad ratiunea. Poate mai vin si altii cu pareri. Pt mine ceea ce e esential e sa fie o sg actiune si un sg rezultat.
Ice Hellene, utilizator
Ice Hellene a scris:

In mod sigur va exista o singura infractiune, problema e in ce categorie sa o integram. Pt mine sg optiune e infr simpla, nu o pot incadra in nicio alta categorie. Am vazut ca MU mentioneaza "de aceeasi persoana", dar nu vad ratiunea. Poate mai vin si altii cu pareri. Pt mine ceea ce e esential e sa fie o sg actiune si un sg rezultat.

Exact. Măcar asta să fi precizat în cartea lui. Dacă nu este îndeplinită condiția subiectului activ unic, unde o încadrăm, că unitate legală nu e, iar pluralitate de infracțiuni cu atât mai puțin.
Cred că Mr Univers a vrut să specifice că trb să existe un singur subiect activ nemijlocit, adică un singur autor, în caz contrar, dacă am avea coautori ar fi mai multe acte de executare şi atunci ar fi unitate naturală colectivă.

Eu din câte ştiu, există o distincţie între unitate naturală colectivă şi infr simplă, deoarece infr simplă are un singur act de executare pe când unitatea naturală colectivă are mai multe acte de executare.

Problema e că U prevede condiţia unităţii de subiect activ şi în cazul unităţii naturale colective....aici nu sunt deloc de acord...de ex dacă avem 2 care îl lovesc pe unu până moare, acele acte de executare vor fi reunite într-o singură acţiune care intră în conţinutul unei singure infracţiuni de omor...e ilogică această condiţie, eu unul nu pot să o concep.
Nofacenoname0, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)