avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
mirei
Art. 227 - Respingerea propunerii de arestare preventiva in cursul urmaririi penale
(1) Judecatorul de drepturi si libertati, daca apreciaza ca nu sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru arestarea preventiva a inculpatului, respinge, prin incheiere motivata, propunerea procurorului, dispunand punerea in libertate a inculpatului retinut.
Anamelia a scris:

mirei
Art. 227 - Respingerea propunerii de arestare preventiva in cursul urmaririi penale
(1) Judecatorul de drepturi si libertati, daca apreciaza ca nu sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru arestarea preventiva a inculpatului, respinge, prin incheiere motivata, propunerea procurorului, dispunand punerea in libertate a inculpatului retinut.

Il pune in libertate de indata in cazul in care gaseste ca retinerea s-a efectual cu incalcarea dispozitiilor legale...daca o mai poate face in timp util.
Altcumva masura retinerii se executa pe durata ei totala cel putin practic...oricum nu are timp sa se faca propunerea de arestare (daca mai are si un grup pana ii audiaza pe toti bla bla pot sa si treaca 24 de ore) sa-l audieze si instanta sa delibereze si sa mai raman timp....sa-l puna in libertate instanta.

Cert e ca procurorul face cererea si o inainteaza JDL cu 6 ore inainte ....fizic nu se poate sa-l elibereze inainte de termen.

In aspectul asta ii dau dreptate lui MU
Arestarea preventiva daca nu se dispune nu inseamna ca motivele retinerii nu sunt valide dar judecatorul apreciaza ca nu trebuie sa-l aresteze, iar orice alta masura ar lua nu este privativa de libertate in sensul detentiei....codul e oricum plin de greseli unele de-a dreptul desavarsite.

Pers resp civ are atat dr inculpatului cat si pe cele ale pers vatamate ...art 21 alin 4 art 87 alin 1...asta e un exemplu

Ultima modificare: Duminică, 3 August 2014
mirei2012, utilizator
mirei2012 a scris:

Cristian oricum nu am retinut ce ai spus tu pentru ca aveam convingerea mea pe art din cod...apoi mi-a confirmat si Hellene

Mai explica-mi odata daca vrei art 51 alin 7 Cpp ca sunt pieduta in spatiu...carei instante trimite cauza spre judecare instanta ce dispune regulatorul cand nu este superioara instantelor competente?

51(7) Când instanţa sesizată cu soluţionarea conflictului de competenţă constată că acea cauză este de competenţa altei instanţe decât cele între care a intervenit conflictul şi faţă de care nu este instanţă superioară comună, trimite dosarul instanţei superioare comune

intrebarea care apare-de ce nu declina competenta catre instanta pe care o considera competenta?
pt ca inst sa poata declina tr ca ea sa fi fost sesizata cu jud cauzei,in schimb ea a fost sesizata cu conflictul ,asa ca tr sa trimita instantei superioare comuna intre ea si cea pe care o considera competenta

ex

jud ARAD cu jud TIMISOARA conflict negativ -curtea de apel Timisoara
curtea de apel Timisoara constata ca ar fi compet jud Brasov
nu poate sa decline catre brasov pt ca ea nu a fost sesizata sa judeca pe fond ci un conflict de comp
trimite la ICCJ care e superioara si comuna fata de curtea de apel timisoara si jud brasov
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2014
cristian i, utilizator
Multumesc Cristian...deci ”superioara” se refera la superioara si comuna celor pe care le- considera ea competente sa judece...practic sesizeaza o alta instanta care sa solutioneze conflictul...zic bine?
Anamelia dincolo de orice discutie daca 227 intelegea sa-l puna in libertate chiar si inaintea celor 24 de ore ...ar fi stipulat ”de indata”...asa e limpede ca se intelege la expirarea termenului

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)