avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis romanesc suspendat, conducere cu permis italian ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis romanesc suspendat, conducere cu permis italian pe teritoriul Romaniei

un prieten a avut permisul suspendat 1 an si jumatate, s-a cudecat si a peirdut procesul. astazi un agent de politie l-a oprit si verificand datele lui prin baza de date a constatat ca are permisul suspendat timp de 4 ani. si astfel agentul a constata ca acesta a comis o infractiune, dar prietenul meu i-a aratat ca detine permis de conducere obtinut in ITALIA. este legal CE S-A INTAMPLT?
Politistul are dreptate, este infractiune.
Nu este infractiune!!!!!!!!!!!!
Perioada suspendarii a expirat in urma cu cca 3 ani, asa ca nu este indeplinita latura obiectiva a infractiunii.:magic:
avvalentina a scris:

Nu este infractiune!!!!!!!!!!!!
Perioada suspendarii a expirat in urma cu cca 3 ani, asa ca nu este indeplinita latura obiectiva a infractiunii.:magic:

Cred ca utilizatorul nu s-a exprimat corect, banuiesc ca un an si jumatate a avut dreptul de conducere suspendat fiind vorba de o infractiune la regimul circulatie, dupa hotararea ramasa definitiva permisul se anuleaza, cred ca despre asta este vorba, figura cu permisul anulat.
Poate ne lamureste utilizatorul pana la urma.
O persoana POATE detine doua permise nationale cand are cetatenie intr-o tara (Romania) si rezidenta in alta (Italia).

In America exista o prevedere clar stipulata in lege care, obliga conducatorul auto, cu dubla rezidenta si doua permise de conducere, sa depuna pe perioada sederii in America, celalalt permis de conducere la Politie si sa-l solicite cand pleaca din America, depunand celalalt permis. Nu stiu care e prevederea in legea romaneasca.

In acest caz e vorba de o imprudenta a conducatorului auto si o infractiune de a conduce fara permis valabil. Faptul ca omului i-a fost suspendat permisul romanesc in Romania (deci dreptul de a conduce, autovehicule) nu-i dadea dreptul sa circule, pe perioada suspendarii, in Romania, cu celalalt permis - deci practic a comis infractiunea de a conduce FARA permis.

Putea insa conduce in Italia cu permisul italian, pentru ca in acea tara nu avea suspendat dreptul de a conduce.

Deci, pot fi detinute doua permise de conducere, dar trebuie folosit fiecare permis in tara care l-a emis.

In cazul de fatza, omul ar fi trebuit sa se gandeasca ca, daca va fi oprit de Poltie, cu permisul strain, Politia va verifica daca mai exista si un permis romanesc si daca nu cumva acesta este suspendat.
kres a scris:

Nu stiu care e prevederea in legea romaneasca.


oug195
Art.102. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
8. deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină;

Alte discuții în legătură

Permis de conducere aproape confiscat si inmatriculare cu probleme radujohn radujohn In urma unei opriri in trafic de catre Politia Rutiera din cauza la depistare radar cu viteza superioara limitei ( 5 km peste limita ) , am prezentat la ... (vezi toată discuția)
Pot sa detin doua permise de conducere? Dumxx Dumxx Am făcut şcoala de şoferi de două ori, în două ţări diferite: în România in 1992 şi în Italia in 1999 era obligatoriu pentru ca permisele romanesti ... (vezi toată discuția)
Permis unguresc bulvaif bulvaif Buna Ziua. Acum 2 zile am primit Permisul de Conducere Auto din Ungaria unde am obtinut categoriile B si C+E. Problema este ca si in Romania am un Permis ... (vezi toată discuția)