avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Rele tratamente aplicate minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Rele tratamente aplicate minorului

buna seara

sunt intr-o situatie foarte delicata legata de copilul meu minor ( baiat 12 ani ). Sunt divortata de 6 ani, cresc copilul singura, insa acesta are o relatie foarte stransa cu tatal sau.

problema este ca sunt nevoita uneori, din cauza atitudinii copilului fata de mine si fata de scoala, sa mai si intervin cu violenta fizica ( palme ). Copilul este deja mai rece cu mine si ma ameninta ca pleaca la tatal sau, deoarece el stie ca nu am voie sa-l bat sau sa-l cert pentru ca exista lege ( probabil stie asta de la tatal sau ).

as dori sa va intreb daca exista un pericol real sa fiu actionata in instanta pentru "rele tratamente aplicate minorului" sau chiar mai rau, ca tatal sau sa poata sa castige un eventual proces juridic prin care sa-mi ia copilul ? multumesc
Nu stiu cum s-o luati, schimbati-va comportamentul fata de copil, daca sunteti obosita si stresata, odihniti-va sau gasiti alte metode de relaxare, nu palmuind copilul
Si nu neaparat de frica tatalui si ca puteti fi decazuta di drepturi, ci pt ca nu asa cresteti, educati copilul. Poate avea probleme ca adult, se prea poate sa foloseasca aceleasi metode dr a-si educa nevasta si copiii.
Cititi legea 272/ 2004 si art 489 si 508 din noul cod civil

Cautati o cale de comunicare cu copilul, puteti apela si la un psiholog.
bine, dar am spus ca sunt nevoita UNEORI, nu DESEORI.
Asta nu inseamna ca mi-am facut un obicei din asta, sau sunt agresiva de fel, ci ca atunci cand nu se mai poate discuta cu el, ca mama, il mai si "ating"
Se intampla sa te pierzi cu firea, incercati sa n-o mai faceti, copilul are termen de comparatie, cum se poarta tatal lui si cum dvs. Si fara sa il bateti, daca tatal e mai permisiv, il va prefera in viitor pe el. Nu e vb ca exista o competitie intre parinti, insa incercati sa lucrati cu tatal sa cantati la unison in fata copilului. N-ar fi rau sa cereti sprijin la tata cand nu va mai intelegeti cu copilul, nu va asculta, zic si eu.. cateodata e posibil
intr-o astfel de "competitie" este greu de comunicat.

intrebarea mea initiala era : se poate pierde autoritatea legala ( dintr-un divort ) asupra unui copil in conditiile in care tatal face doar un simplu gest de actionare in judecata in favoarea lui?

daca el invoca ( si copilul confirma ) "rele tratamente ...", poate obtine autoritatea completa sau comuna ?
Da, exista aceasta posibilitate. Scenariu- daca in timp copilul isi doreste sa locuiasca la tata, tata trebuie sa aduca si argumente solide pt a cere schimbarea de locuinta, nu numai ca asa vrea copilul.. si atunci, daca se va dovedi ca agresati copilul, poate castiga.
Nu cred ca tata in cererile lui nu va bate moneda pe faptul ca bateti copilul.

Alte discuții în legătură

Custodie, refuz copil respectare program de vizitare albu67 albu67 buna ziua Am un baiat de 14 ani, si de cca 4 luni , in urma unui program de vizitare stabilit de catre o instanta ,trebuie sa mearga la tata.Baiatul refuza ... (vezi toată discuția)
Domiciliul minorului a fost stabilit, prin hotărâre judecătorească, la mama. acum tatăl a deschis proces pentru schimbarea domiciliului la el, ce șanse are? Desperados Desperados Buna ziua.Avand in vedere ca s a stabilit domiciliu minorului la mine(mama) printr o hotarare definitiva la divort custodie comuna.Are drept de vizita si de ... (vezi toată discuția)
In ce conditii poate cere tatal reincredintarea minorei? rocsy77 rocsy77 buna ziua,am o intrebare ,in ce conditii poate cere tatal custodia fiicei mele de 15 ani pe care o am in custodie din anul 1999,prin hotarare judecatoreasca?in ... (vezi toată discuția)