Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Problema ridicată de u.b.i.c. există. Iată ce spune art.951 NCPC:
Art. 952. - (1) Creditorul care nu are titlu executoriu, dar a carui creanta este constatata in
scris si este exigibila, poate solicita infiintarea unui sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale debitorului, daca dovedeste ca a intentat cerere de chemare in judecata.
Ce înseamnă creanţă constatată în scris? Cred că înseamnă, în primul rînd, creanţă certă, chiar dacă nu exista un titlu executoriu. Ar putea o creanţă incertă să conducă la instituirea sechestrului? Cred că nu.
Prin urmare, extrapolînd definiţia din art.662, coroborînd-o cu prevederile art.951, am putea spune că creanţa certă este aceea a cărei existenţă neîndoielnică rezultă din însuşi titlul constatator al creanţei (fie el titlu executoriu, fie nu), dar pentru a cărei executare silită creditorul trebuie să dobîndească un titlu executoriu dacă titlul însuşi al creanţei nu are, prin lege, acest caracter.
(1)Creditorul care nu are titlu executoriu, dar a cărui creanţă este constatată prin act scris şi este exigibilă, poate solicita înfiinţarea unui sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale debitorului, dacă dovedeşte că a intentat acţiune. El poate fi obligat la plata unei cauţiuni în cuantumul fixat de către instanţă.
(2) Acelaşi drept îl are şi creditorul a cărui creanţă nu este constatată în scris, dacă dovedeşte că a intentat acţiune şi depune, odată cu cererea de sechestru, o cauţiune de jumătate din valoarea reclamată.