avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Schimbare medic de familie mai devreme de 6 luni
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Schimbare medic de familie mai devreme de 6 luni

Buna ziua,

va trimit acest mesaj in speranta ca ma veti ajuta sa rezolv problema cu care ma confrunt in momentul de fata.

Am fost inscrisa la un medic de familie din Drobeta Turnu Severin, insa deoarece de 10 ani locuiesc in Timisoara (fara un domiciliu stabil, deci adresa din buletin imi este tot in Mehedinti) am hotarat sa imi schimb medicul de familie cu unul din Timisoara.
In luna septembrie i-am dat toate actele necesare inscrierii la cabinetul dumneaei (copie CI, adeverinta de la locul de munca). In luna noiembrie, la doar 2 luni dupa ce ma inscrisesem la dansa, am avut o problema de sanatate, iar doamna doctor m-a tratat in ultimul hal, spunandu-mi ca ea nu are timp de mine (desi aveam programare pentru consultatie), sa ma duc la urgente, ca nu stie ce sa imi faca (mentionez ca era vorba de o raceala). Am fost la urgente, unde era cat pe ce sa nu fiu primita deoarece doamna doctor nici nu se obosise sa imi dea vreun bilet de trimitere. Apoi, dupa ce am primit tratamentul si concediul medical de la urgente, am revenit la medicul de familie pentru a primi o reteta compensata si a mi se elibera concediul medical - am inteles ca doar medicul de familie putea sa il dea. Din nou, acelasi "tratament" urat din partea doamnei doctor: a zis ca ea nu poate sa imi elibereze reteta compensata, si ca nu poate sa imi dea concediu ca nu e de competenta dumneaei.

Fiind satula de astfel de tratamente din partea unui medic, care se presupune ca ar trebui sa imi ofere serviciile pentru care contribui cu un procent lunar din salariul meu, am hotarat sa imi caut un alt medic de familie. Mergand pe recomandarile prietenilor, am gasit un alt doctor. Problema ar fi ca din ce am citit trebuie sa astept 6 luni pana la schimbarea medicilor de familie. Mi se pare absurd sa fiu obligata ca in acest timp sa fiu inscrisa la acea doctora care m-a primit in modul pe care vi l-am descris mai sus. Stiu, ca pana la implinirea a celor 6 luni minime dupa care imi pot schimba medicul de familie mai sunt 2 luni, deci nu un timp atat de mare, insa in momentul de fata chiar am nevoie de consultul unui medic competent, deoarece am din nou probleme de sanatate si nu as dori sa platesc consultari particulare din moment ce contribui lunar cu procent din salariul meu catre casa de asigurari medicale.

Va rog sa ma ajutati si sa ma indrumati ce as putea face in aceasta situatie. Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 23 Ianuarie 2014
Ares-3, moderator
Conform prevederilor de mai jos, daca faceti o sesizare la casa de sanatate, precum si o cerere de transfer la noul medic, casa de sanatate va va sterge din lista de asigurati de la actualul medic si va va trece pe lista noului medic.

Norme de aplicare a Contractului cadru de asistenta medicala 2013-2014

ART. 7 din Anexa 3
Furnizorul de servicii medicale are următoarele obligaţii:
.... 7. să respecte dreptul asiguratului de a-şi schimba medicul de familie după expirarea a cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe lista acestuia; în situaţia în care nu se respectă această obligaţie, la sesizarea asiguratului, casa de asigurări de sănătate cu care furnizorul a încheiat contract de furnizare de servicii medicale va efectua actualizarea listei medicului de familie de la care asiguratul doreşte să plece, prin eliminarea asiguratului de pe listă. Schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de înscriere prin transfer, conform modelului şi condiţiilor prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. ... pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2013 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, aprobai prin H.G. nr. 117/2013; .......


ART. 12 din Anexa 2
Persoanele înscrise care doresc sã îşi schimbe medicul de familie vor adresa o cerere de transfer, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 2 A la ordin, medicului de familie la care doresc sã se înscrie, precizând numele medicului de la care pleacã. Medicul de familie primitor are obligaţia sã anunţe în scris (prin poştã ) , în maximum 15 zile lucrãtoare, medicul de familie de la care a plecat persoana. Medicul de familie de la care pleacã persoana are obligaţia sã transmitã fişa medicalã în copie certificatã prin semnãturã şi parafã cã este conform cu originalul, prin poştã, medicului primitor, în termen de 15 zile lucrãtoare de la solicitare. Cabinetul medical de la care pleacã persoana pãstreazã originalul fişei medicale, conform prevederilor legale în vigoare.


Ultima modificare: Joi, 23 Ianuarie 2014
ana-cer, moderator
Multumesc frumos pentru raspuns, din pacate mi-ati spus ceea ce stiam si eu: "după expirarea a cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe lista acestuia".

Eu intrebasem daca se poate schimba medicul de familie la MAI PUTIN DE 6 LUNI DE LA INSCRIERE - intrucat nu mai doresc sa fiu tratata de acea doctora care nu are pic de respect pentru proprii pacienti.

Ma puteti ajuta in acest sens???

Multumesc
Alte prevederi legale nu am gasit.
Am avut o problemă cu fetita am sunat doctorul de familie acesta refuzând să vină la domiciliu spunându ne sa mergem la cabinet mentioneze fetita are 4 saptamani la cabinet ajungând a intrebat soția cu copilu fara sa o consulte ia zis POI DACA TU SPUI CA TUSEATE DAI ANTIBIOTIC apoi fata a început să plângă la care doamna doctor ia spus soției FA O SA TACĂ aceste cuvinte mai scos din minti si as dori sa imi schimb doctorul de familie si nu stiu daca pot astept un raspuns cu mii de mulțumiri cu stimă si respect Daniel
Norme de aplicare a Contractului cadru de asistenta medicala 2018
art. 7 Anexa 3
Furnizorul de servicii medicale are următoarele obligaţii:
....
s) să respecte dreptul asiguratului de a-şi schimba medicul de familie după expirarea a cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe lista acestuia, prin punerea la dispoziția medicului la care asiguratul optează să se înscrie a documentelor medicale;
.....

Alte discuții în legătură

Schimbare medic familie SGRU2013 SGRU2013 Va rog frumos sa imi comunicati care sunt demersurile in vigoare pt schimbarea medicului de familie. Multumesc! (vezi toată discuția)
Medic de familie nesolicitat andreeavaln andreeavaln Buna ziua, m-am trezit si eu cu mai putin de o luna in urma, inscrisa la un alt medic de familie decat cel solicitat de mine. Povestea sta in felul ... (vezi toată discuția)
Art.12.anexa i din norme aplicare coca2012 RADU707 RADU707 Buna ziua! Mai este valabila prevederea art.12.Anexa I din Norme aplicare COCA2012,care la art.12 mentioneaza: ART. 12 Persoanele înscrise care doresc ... (vezi toată discuția)