avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Solicitare date conducator de catre Politia Locala - ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Solicitare date conducator de catre Politia Locala - serviciul politie rutiera

Am primit o comunicare pe firma de la Primaria Bucuresti -Politia Locala prin care se solicita sa spun cine conducea masina in data x.
Ce mi s-a parut foarte ciudat este ca era invocat ca si temei legal doar art. 39 din OUG 195/2002 care se refera la politia rutiera din IGP (art 2 de acolo ) . Nu se mai face referire la altceva si nici nu cred ca ar avea la ce intrucat la o studiere a legii politiei locale 155/2012 nu apare nimic legat de dreptul lor de a face o astfel de solicitare. Singura referire este in art 7 de acolo unde la ultimul punct apare ":m) coopereaza cu unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane pentru identificarea detinatorului/utilizatorului autovehiculului ridicat ca urmare a stationarii neregulamentare sau al autovehiculelor abandonate pe domeniul public. " - unde se vorbeste de cooperare.
Au dreptul sa faca o astfel de solicitare ?
In acelasi timp comunicarea lor nu este semnata si nici stampilata. O astfel de solicitare nu este un act administrativ si atunci ar trebuie sa contina aceste elemente ?
Cineva care s-a mai intalnit poate cu o astfel de speta ma poate lamurii.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: TudorDan , utilizator 22:21, 5 Februarie 2018
Nu mai deschid alt topic, aceiasi speta.

Comunicare/Instiintare/Adresa...nu stiu cum sa-i spun...
venita din partea Politiei Locale sect. 3 Buc. apartinand de Consiliul Local Sect. 3.
Catre SC CUTARE SRL Str. Adresa nr. 7 Loc. Oradea, jud. BIHOR pentru blocare/ocupare acces parcare de resedinta in data X ora Y la adresa Z - Buc. sect.3, fapta ce constituie contraventie cf. art.21 lit a) Anexa 3 a HCGMB 124/2008 sanctionata cu amenda 1.500-2500 RON.
Se solicita in baza art.20 alin (1) lit b) Legea 155/2010 prezentarea la sediu in termen de 5 zile DE LA DATA PRIMIRII PREZENTEI ( pe care de fapt NU am primit-o ), sau in cazul imposibilitatii de prezentare, tot in termen de 5 zile sa le comunic cine a condus autoturismul in data X de la ora Y.
Se aminteste ca potrivit art. 3 pct. 31 din Legea 61/1991 refuzul de prezentare la sediu constituie contraventie sanctionata cu amenda 100-500 RON iar potrivit
art. 4 alin (8) - AICI NU SE SPECIFICA CARE LEGE , sanctiunea amenzii se poate aplica si persoanelor juridice. SEMNAT, PARAFAT cu nr. de inregistrare.

Data constatarii: 09.02.2014 ora 14.30
Data adresei: 10.02.2014 cu nr. de iesire ( stampila ) in data de 13.02.2014
Data comunicarii: 11.03.2014 ora 12.00
Locul si metoda comunicarii : Prin FAX la firma de contabilitate a societatii#-o
au gasit-o cumva prin Reg. Comertului si cei de acolo m-au anuntat.

Intrebari: ( in vederea pregatirii APARARII ! )
1. Pot sa emita Proces Verbal de Contraventie pe o persoana juridica, in aceasta speta ?
2. In cazul in care vor trimite adresa im mod corect la adresa firmei si sa zicem ca "le ofer" si confirmarea de primire X-( , ce se intampla daca nu le comunic persoana care a condus in data X ora Y ? Scap doar cu amenda de 100-500 ?
3. Pot sa le comunic ca la data X ora Y auto cu nr. NU A FOST CONDUS DE NICI O PERSOANA, deoarece era parcat, asa cum a constatat chiar Organul ???=D>
4. Ce urmeza daca "NU LE OFER" confirmarea de primire ( in cazul in care totusi vor trimite o adresa recomandata la adresa societatii) ? Se emite PV pe persoana juridica ?

Clar ca voi contesta in instanta orice PV ( loc nemarcat, zapada, etc...) si chiar faulturile lor de procedura, dar vreau sa fiu temeinic pregatit.

Multumesc anticipat pentru orice sfat.
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
alibaba40theft, utilizator
Din postarea ta anterioara, eu am inteles ca: ai fost instiintat de faptul ca la o data anume , intr-o localitate, o persoana cu un autovehicul a incalcat o prevedere a codului rutier, oprire sau stationare, iar ei, politistii locali, iti solicita tie in calitate de proprietar al acelui autovehicul, sa le comunici in baza articolului 39 din codul rutier, cine a fost acea persoana. Lucru ce mi s-a parut si mie deplasat pentru ca acest articol din Codul Rutier face referire la Politia Rutiera si nu la cea Locala.
Acum reiese altceva. Imi cer scuze daca am inteles gresit.
Inseamna ca la data respectiva, cineva cu un autovehicul, a lasat acel autovehicul pe locul de parcare al altcuiva, loc platit la respectiva primarie, iar acea persoana a chemat Primaria. Primaria, prin politia ei locala, a venit la fata locului, a executat un set de poze si… Surpriza! Masina este inmatriculata pe o firma din judetul Bihor. Esti proprietarul acelei firme sau doar angajat?
Acum vad ca solicitarea este facuta in baza legii 155/2010 cu articol si alineat. Lege care se pare, da dreptul politiei locale sa invite la sediul lor persoane pentru clarificarea unor probleme ce tin de domeniul lor de activitate iar motivele iti sunt aduse la cunostinta invocandu-ti-se o Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, 124/2008 privind strategia de parcare pe teritoriul Municipiului Bucuresti. Perfect indreptatita.
Legea 61/1991 prin art. 3 punctul 31 specifica clar ,,sediul politiei,, ori, se stie ca Politia Locala nu-i politie. Este doar un serviciu in cadrul primariei. Art. 4 punctul 8 este prevazut tot de legea 61/1991 care spune ca poate fi sanctionata si o firma, persoana juridica, dar doar pentru necomunicarea datelor unei persoane cum prevede art. 3 punctul 31 si nu pentru ce a facut acea persoana.
In principiu, invitatiile la sediul politiei se fac in scris si comunicate la domiciliu persoanei ori sediul firmei si nu prin fax. Sau cel putin nu pentru astfel de lucruri.
Nu! Nu pot emite proces verbal in aceasta speta persoanei juridice decat pentru necomunicarea de date conform Legii 61/1991 iar asta dupa indelungate comunicari, notificari cu confirmare de primire, si unde se dovedeste clar ca ai luat la cunostinta de ele insa ai refuzat sa le dai curs.
Exista si posibilitatea sa le dai curs cererii insa cu mentiunea ca nu stii cine a condus masina la data respectiva invocand varii motive si anume: este o firma mare iar masina o folosesc multe persoane, etc, etc. Nu exista lege care sa sactioneze un lapsus ori pur si simplu nestiinta. Sau cel putin asa stiu eu. Te pot sanctiona doar conform Legii 61/1991, maxim de atat nu au ce face.
Mai exista si varianta sa le comunici datele, sa astepti sa-ti vina acasa procesul verbal si sa-l contesti la Judecatoria sectorului 3 in 15 zile de la data comunicarii. (primirii fizice a acestuia)
Atunci vei vedea si motivul pentru care s-a aplicat acea sanctiune pentru ca instanta va cere probe (in cazul asta fotografii) pentru clarificare.
In consecinta, le comunic datele, iti trimit procesul verbal si il contesti sau nu le trimiti nimic si iti trimit alt proces verbal conform legii 61/91 dar dupa ce vor dovedii ca nu ai vrut sa comunici cele cerute iar asta dureaza. Nu iti retine nimeni permisul de conducere pentru ca Primaria nu are competente iar HCGMB nu prevede puncte penalizare.
Tu hotarasti insa inainte de toate astea, fi mai explicit si concret de la inceput, cu privire la actele normative ce ti-au fost invocate.
Si… Retine! Primaria nu-i Politia.

Multumesc frumos pentru raspuns,
si vin cu cateva precizari:

1. Postarea anterioara era a unui alt user in alta speta relativ asemanatoare.
2. In speta mea, eu ca persoana fizica, sunt atat administrator al societatii care detine autovehicolul, cat si conducatorul auto care a parcat ( legal sau ilegal ).

Sumarul adresei este urmatorul:

Catre SC...( aici identifica corect adresa societatii )...
1. Prin prezenta va informam ....parcare ilegala...
sanctionata conform prevederilor art.21 lit a) Anexa 3 a HCGMB 124/2008
2. Fata de cele mentionate avand in vedere art.20 alin (1) lit b) Legea 155/2010 ....prezentarea la sediul POLITIEI LOCALE in termen de 5 zile pentru verificare si solutionarea cauzei.
3. In cazul imposibilitatii de prezentare, tot in termen de 5 zile sa le returnez formularul completat cu datele solicitate ( identitate persoana fizica-conducator auto )
4. Potrivit art. 3 pct. 31 din Legea 61/1991 refuzul de prezentare a unei persoane la sediul politiei....constituie contraventie sanctionata cu amenda 100-500 RON.


CONCRET: In momentul de fata Consiliul Local Sect. 3 prin Politia Locala vor sa afle cine este PERSOANA FIZICA care a condus/parcat autovehicolul ( probabil pentru a putea emite un PV de contraventie pe numele acelei persoane fizice) si aici era dilema mea.
Daca ORGANUL nu stie cine este persoana fizica, poate emite PV unei persoane juridice, cu aplicarea art.21 lit a) Anexa 3 a HCGMB 124/2008 ? Adica pot amenda o PERSOANA JURIDICA pentru parcare ilegala ? Cred ca nu pot asa cum imi confirmi si tu.

Acum, referitor la art. 3 pct. 31 din Legea 61/1991
31) refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
exista cateva ambiguitati:

-refuzul unei persoane ( FIZICE sau JURIDICE ? ) aici probabil cred ca este inclusa si persoana juridica, deoarece art. 4 (8) prevede ca sancţiunea amenzii poate fi aplicată şi persoanei juridice, ...desi persona juridica nu are identitate si nu se legitimeaza cu act de identitate...!
- ...sau de a se prezenta la sediul poliţiei ( care POLITIE ? ). Politia Locala este POLITIE in sensul acestui articol ? :-/

Oricum, asa cum spui, ca sa aplice amenda pe baza art. 3 pct. 31 din Legea 61/1991
trebuie sa-mi trimita instiintare pe adresa societatii cu confirmare de primire si sa dovedeasca refuzul. Iar daca nu ridic nimic de la posta nu au cum sa emita PV decat dupa afisarea citatiei de prezentare, consemnata si semnata de 1 martor, la adresa societatii, din cate am citit. Daca totusi emit un PV ( fara indeplinirea conditiilor de mai sus ) este lovit de nulitate din start si atacabil in instanta.
Faptul ca ei au trimis o adresa prin fax la o firma de contabilitate ( desi aveau cunostinta de adresa sediului social al societatii, mentionat chiar in adresa emisa ) nu tine loc de confirmare de primire, in sensul legii. Cred ca am interpretat corect.

Multumesc.
Imi cer scuze pentru neatentie. Nu m-am mai uitat la utilizatorul care face comentariul crezand ca este vorba de una si aceiasi persoana avand in vedere tema discutiei.
Da, ai interpretat corect. Singurul proces verbal pe care il poate face Politia Locala, alias Primaria, este cel pe Legea 61/1991 dar nu este chiar asa simplu.
In rest, bafta si cauta sa nu intri in contradictie cu nimeni in astfel de situatii. Statul, prin ceea ce este el, este birocrartia in persoana iar timpul pierdut sau banii dati, asa raman.
Ce rezulta din toata discutia este ca avem o bulibaseala in ceea ce priveste modul de functionare a Politiei Locale.
In cazul meu s-a invocat de Politia Locala Bucuresti direct OUG privind circulatia rutiera , in cazul de mai sus s-a invocat de P.L. Sector 3 Legea Politiei Locale si o Hotarare a Consiliului Local si am mai gasit un caz in Cluj in care exista o Hotararea a Consiliului Local care stabileste ca politia locala poate sa solicita astfel de date si sa dea amenzi (dar nu face trimitere la alte legi ci stabileste clar competente si cuantum amenda).

Nu se poate da amenda pentru parcare pe persoana juridica ci doar teoretic pt refuz de comunicare.(desi e un mister care va fi temeiul legal ). Nu am mai auzit sa se considere ca s-a transmis fax ca si mod oficial de transmitere astfel de document. Daca nu e o confirmare de primire semnata de tine singurul mod in care pot sa iti transmita este prin afisare la sediu pe usa si cu martor. Este si aici o nuanta ca in orice treaba romaneasca... in sensul ca se prevede in lege modul in care este transmis un proces-verbal de contraventie si nu o comunicare.Probabil ca aleg sa trimita asa si apoi sa vada in ce cazuri se face contestatie si le anuleaza instanta amenda.(probabil ca majoritatea se sperie si pe asta se bazeaza)
Dar incepe sa devina evident ca legea este ceva foarte interpretabil pt toate politiile locale si e posibil sa te trezesti cu niste abuzuri...
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2014
Alxx, utilizator

Alte discuții în legătură

Amenda politia locala necomunicare identitate conducator josephine_cointreau josephine_cointreau Am primit la firma pe care o detin o solicitare din partea politie locale - Directia de Ordine Publica, prin care mi se solicita sa ma prezint la institutie ... (vezi toată discuția)
Proces verbal contraventie - stationare neregulamentara gabi2204 gabi2204 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: 1. pe 23.08.2016 am gasit in geamul masinii personale o notificare emisa de Politia Locala Cluj-Napoca , Serviciul ... (vezi toată discuția)
Poate sa ma amendeze pt neoferit relatii cine conducea masina?? aidu aidu Am primit 200 lei amenda, in temeiul prev. art. 2 alin 31) Legea 61/1991, pt ca m-au invitat sa dau relatii cine conducea masina (parcata, chipurile ... (vezi toată discuția)