Am primit o comunicare pe firma de la Primaria Bucuresti -Politia Locala prin care se solicita sa spun cine conducea masina in data x.
Ce mi s-a parut foarte ciudat este ca era invocat ca si temei legal doar art. 39 din OUG 195/2002 care se refera la politia rutiera din IGP (art 2 de acolo ) . Nu se mai face referire la altceva si nici nu cred ca ar avea la ce intrucat la o studiere a legii politiei locale 155/2012 nu apare nimic legat de dreptul lor de a face o astfel de solicitare. Singura referire este in art 7 de acolo unde la ultimul punct apare ":m) coopereaza cu unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane pentru identificarea detinatorului/utilizatorului autovehiculului ridicat ca urmare a stationarii neregulamentare sau al autovehiculelor abandonate pe domeniul public. " - unde se vorbeste de cooperare.
Au dreptul sa faca o astfel de solicitare ?
In acelasi timp comunicarea lor nu este semnata si nici stampilata. O astfel de solicitare nu este un act administrativ si atunci ar trebuie sa contina aceste elemente ?
Cineva care s-a mai intalnit poate cu o astfel de speta ma poate lamurii.
Multumesc.
Bulibaseala putin spus. Totul este la latitudinea primarului ori a sefilor acestei ,,politii,,. Nu este ca in cazul politiei rutiere care are proceduri standard la nivel national si pe care le urmeaza. La Primarie, cate bordee atatea obicee. Cate primarii, atatea proceduri. O parere personala este ca Politia Locala nu isi are rostul in ceea ce priveste circulatia pe drumurile publice. Absolut niciun rost n-au.
Nu ii contest utilitatea in alte domenii insa nu si aici. Avem deja o politie rutiera care face numai circulatie iar legislatia dupa care functioneaza cuprinde absolut tot ce trebuie.
In principiu, Politia Rutiera este interfata Politiei Romane prin prisma faptului ca este intr-un contact permanent cu cetateanul fiind mai tot timpul la vedere. Cand spui Politia, psihologic, in mintea omului se creeaza imediat o conexiune iar imaginea pe care o ,,vede,, este cea a politiei rutiere.
Acelasi lucru isi doreste si Politia Locala mizand pe acest asa zis Serviciu Rutier de-al lor.
Asta este si motivul pentru care uniforma politiei rutiere este copiata intr-un mod grosolan.
Ca o concluzie, orice contact cu acest serviciu din cadrul primariei nicidecum ,,structura,, de politie, sa se lase cu studierea aprofundata a legislatie in vigoare iar acolo unde se constata inadvertente, conterstarea sanctiunilor primite. Politia Locala Rutiera nu exista in Codul Rutier ca autoritate in acest domeniu, nici de control, supraveghere ori sanctionare, si ca atare nici autoritate nu are.
Ori, se stie ca un HCL sau HCGMB nu subtituie o Lege Organica, HG ori OUG.
Nu poti primi o sanctiune pe HCL atat timp cat exista o lege ce reglementeaza deja prin ea insasi acea fapta. Contravine legii si este lovita de nulitate. Este stipulat expres in OG2/2001.
Contestati-le fratilor cu curaj si darzenie orice proces-verbal si invocati doar legislatia. O sa aveti multe suprize in ceea ce priveste Politia Locala si inadvertentele in care se scalda.
Toate bune!
Pentru cei la care le vine plic de la Politia Locala / Rutiera, sa declare cine a condus auto, faceti asa: Trimiteti frumos plic cu raspunsul, dar il expediati prin CURIER RAPID (de preferat cel mai scump) cu plata la destinatar. Plicul se va intoarce la expeditor, platiti frumos voi tur retur si pastrati chitantele si plicul ca dovada. Astfel cand veti fi amendati ca nu ati dat raspunsul in termenul legal, veti anula in instanta PV de contraventie la prima infatisare.
Legea spune clar ca sunteti obligati sa comunicati datele soferului organelor competente. DAR, nu sunteti obligati sa platiti si costul transmiterii acestor date. Succes!
Nu am dat datele , mi-au trimis amenda , am contestat-o si am castigat + cheltuieli judecata.
Astept motivare pt ca nu am idee inca pe ca baza s-a admis plangerea mea intrucat nu m-am prezentat.
A venit motivare pentru in prima instanta !
Am contestat faptul ca Politia Locala nu are competenta de a da amenzi pentru necomunicarea datelor personale.
Judecatoria Sector 1 a admis ca Politia Locala poate doar da amenzi pt parcare iar pt necomunicarea datelor trebuie sa colaboreze cu Politia Rutiera , care este singura in masura a da amenzi pt asa ceva.
S-au invocat de Instanta art 2 si 109 alin 1 din OUG 195/2002 ; iar apoi art. 15 alin 1 din OUG 2/2001 concluzionand ca procesul-verbal a fost incheiat de un agent necompetent.
S-au acordat si cheltuieli de judecata pt. mine.
Este cu apel in 30 de zile deci o sa vedem, dar eu cred ca e limpede ca lumina zilei.
Daca ramane definitva atunci e clar ca Politia Locala nu are dreptul sa solicite informatii despre cine a condus auto , ci trebuie sa apeleze la Politia Rutiera din cadrul IGPR !!!