Anul trecut in luna noiembrie am fost concediat pentru faptul ca am acumulat trei avertisemente in decursul unui an de zile pentru o fapta prev. in r.o.i. sub denumirea de abatere disciplinara grava ????? pentru care se dispune concedierea – aceste mentiuni sunt cuprinse in regulament
Astfel :
-in septembrie am fost sanctionat cu avertisment
- in noiembrie in aceeasi zi am primit doua avertismente spunindu-mi-se verbal ca sunt concediat iar in ziua urmatoare mi s-a interzis a mai intra in unitate
Am atacat cele doua avertismente in intanta .
Ulterior am fost convocat la cercetare disciplinara prealabila – in cuprinsul adresei nu se arata pentru ce abatere disciplinara urmeaza a fi cercetat
Avind in vedere ca eu nu am mai prestat vreo activitate pentru angajator nu m-am prezentat la convocare , iar ulterior am primit decizia de concediere emisa in temeiul art.61 lit.a pentru faptul ca am acumulat trei avertismente fara a se arata pentru ce fapta am fost concediat ????
Intrebarea mea este
Pot cere in instanta desi a trecut termenul de 30 de zile de contestare a constata nulitatea absolute a deciziei de sanctionare cu avertisment primita in septemrie datorita faptului ca nu s-a efectuat o cercetare disciplinara prealabila , in baza prevederilor contractului colectiv de munca
Stiti cumva daca exista hotariri judecatoresti prin care au fost in cazul avertismentului invocate prevederile contractului colectiv de munca ?
In cazul meu ce sfaturi imi mai puteti da
Va multumesc anticipat de ajutor
Liviu
Multumesc pentru raspuns doamna consilier dar mai am niste intrebari
1. Pot fi concediat pentru faptul ca am cumultat trei avertismente in decursul unui an de zile ?????
2. Mi s-a interzis a mai veni in unitate a doua zi dupa ce am primit ultimele doua avertismente . Dupa doua saptamini am fost convocat la cercetare disciplinara . In cuprinsul adresei nu se arata pt. ce fapta sunt cercetat si doar se arata " cercetarea disciplinara se realizeaza ca urmare a refertatelor care banuiesc descriu abaterile disciplinare - trei la numar- care de altfel au stat la baza celor trei sanctiuni dsciplinare. Avertismentele primite de mine nu au nici un numar si nu indica nici un referat . In cuprinsul deciziei de concediere se arata faptul ca am fost concedeiat pentru faptul ca am cumulat trei avertisemnete date pentru trei abateri disciplinare . Deci am fost sanctionat de doua ori pentru aceeasi fapta ? sau se poate considera fapta de a cumula trei avertismenta abatere disciplinara ?E vorba aici de un abuz din partea angajatorului ?
3. Una dintre sanctiuni cu avertisment in prima instanta mi s-a anulat urmeaza recursul . Al 3 avertisment e pe rol Iar dosarul cu concedierea este la fel pe rol .
Deci la ce pot sa ma astept ? Care e parerea dumneavoastra ?
Liviu Popescu
PS daca si alte persoane cu studii juridice ma pot ajuta pe acest forum as fi profun recunoscator
1. Verificati si in Regulamentul intern al unitatii. Daca acolo scrie ca dupa un numar de sanctiuni se procedeaza la concedierea disciplinara atunci este legal, nu este o sanctiune dubla pentru aceeasi abatere, si chiar mai grav, pentru ca este repetata fapta.
2. Faptul ca angajatorul nu a respectat (formal) procedura de sanctionare nu inseamna ca actul de indisciplina al dvs. nu s-a produs, chiar daca instanta v-a dat dreptate. Asa ca fiti foarte atent pe viitor, angajatorul va fi cu ochii pe dvs.
3. Dar de ce atata inversunare pentru "avertisment"? Nu este o sanctiune grea si nu are urmari grave.
Intr-adevar, din ceea ce relatati, se pare ca v-au fost aplicate doua sanctiuni pentru aceeasi fapta.
Acum, depinde si de ceea ce este stipulat in regulamentul de ordine interioara. Insa inserarea unei clauze de genul acesta ( concediere in cazul cumularii a trei avertismente) mi se pare ilegala.
Art. 265. Codul muncii prevede ca
(2) Pentru aceeaşi abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancţiune. Or, dvs, prin aplicarea fiecarui avertisment, ati fost sanctionat pentru acele abateri disciplinare pe care le-ati savarsit ( si aici discutabila decizia de sanctionare, fara a fi detaliata abaterea, referatul etc si fara aplicarea prevederilor CCMUNN care cere procedura cercetarii prealabile si in cazul avertismentului). O sanctiune aplicata pentru o alta sanctiune care v-a fost aplicata este ilegala.
Este cu totul altceva aplicarea unei sanctiuni mai grave in cazul savarsirii unei noi abateri pe fondul "recidivei" in cadrul raspunderii disciplinare.
Art. 266. Codul Muncii: Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
Parerea mea este, cu datele pe care ni le-ati furnizat, ca veti avea castig de cauza.
Constituie abatere disciplinara grava pentru care se procedeaza la desfacerea contractului individual de munca
....... acumularea de catre salariat a trei avertismente in decursul unui an de zile
Toate cele trei avertismente au fost data fara a se efectua vreo cercetare disciplinara prealabila asa cum prevede contractul colectiv de munca
In decizia de concediere la
DESCRIEREA FAPTEI
- sunt descrise cele trei abateri care au fost sanctionate
IN DREPT
- se arata ca am incalcat prevederile r.o.i
si se dispune concedierea pentru faptul ca am acumulat trei abateri disciplinare / sanctionate de altfel cu avertisemnt
inversunarea mea este ca am fost sanctionat abuziv fara ca faptele sa fie comisa de mine , avertisemnte care le-am primit -2 in aceeasi zi- pentru ca angajatorul sa ma poata concedia unilateral si fara ca cercetarea disciplinara sa mai aiba un sens
Liviu Popescu
Incetare 61 a)
ade31
Buna ziua,
Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)