avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor

Anul trecut in luna noiembrie am fost concediat pentru faptul ca am acumulat trei avertisemente in decursul unui an de zile pentru o fapta prev. in r.o.i. sub denumirea de abatere disciplinara grava ????? pentru care se dispune concedierea – aceste mentiuni sunt cuprinse in regulament
Astfel :
-in septembrie am fost sanctionat cu avertisment
- in noiembrie in aceeasi zi am primit doua avertismente spunindu-mi-se verbal ca sunt concediat iar in ziua urmatoare mi s-a interzis a mai intra in unitate

Am atacat cele doua avertismente in intanta .
Ulterior am fost convocat la cercetare disciplinara prealabila – in cuprinsul adresei nu se arata pentru ce abatere disciplinara urmeaza a fi cercetat
Avind in vedere ca eu nu am mai prestat vreo activitate pentru angajator nu m-am prezentat la convocare , iar ulterior am primit decizia de concediere emisa in temeiul art.61 lit.a pentru faptul ca am acumulat trei avertismente fara a se arata pentru ce fapta am fost concediat ????

Intrebarea mea este

Pot cere in instanta desi a trecut termenul de 30 de zile de contestare a constata nulitatea absolute a deciziei de sanctionare cu avertisment primita in septemrie datorita faptului ca nu s-a efectuat o cercetare disciplinara prealabila , in baza prevederilor contractului colectiv de munca
Stiti cumva daca exista hotariri judecatoresti prin care au fost in cazul avertismentului invocate prevederile contractului colectiv de munca ?

In cazul meu ce sfaturi imi mai puteti da
Va multumesc anticipat de ajutor
Liviu
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:17, 27 Aprilie 2009
Intr-adevar, nulitatea absoluta a unui act juridic poate fi invocata oricand.
Insa, potrivit Codului muncii pentru avertisment nu este necesara cercetarea prealabila disciplinara.
Codul Muncii :
Art. 267 (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
.....

Art. 264 (1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
......
Dar am inteles ca art.267 din Codul munci se completeaza cu Contractul Colectiv de Munca care spune ca nicio sanctiune disciplinara nu se poate aplica fara a se efectua o cercetare disciplinara prealabila deci si in cazul avertismentului trebuie facuta cercetarea disciplinara . Asa am inteles de pe forum .
Nulitatea absoluta poate fi invocata oricind deci pot sa imi completez contestatia dupa doua termene de judecata termene data pentru a se angaja un avocat si pentru a se discuta litispendenta care de altfel nu stiu ce inseamna .
Angajatorul nu a aratat nimic prin intimpinare ci doar a invocat aceasta litispendenta aratind ca isi va motiva intimpinarea ulterior .Deci cu privire la avertismentul dat nu a spus absolut nimic pina la acest termen de judecata avertisment care nu arata data savirsirii abaterii , referatul care a stat la baza emiterii avertismentului , si asa cum a spus doamna avocata 2007_roz .
nu se arata motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea; Liviu Popescu
Liviu Popescu a scris:

Dar am inteles ca art.267 din Codul munci se completeaza cu Contractul Colectiv de Munca care spune ca nicio sanctiune disciplinara nu se poate aplica fara a se efectua o cercetare disciplinara prealabila deci si in cazul avertismentului trebuie facuta cercetarea disciplinara .

Ati inteles bine si asa este, trebuie respectat CCMUN care a introdus aceasta prevedere (mai favorabila salaritailor) de a se face cercetare disciplinara pentru orice sanctiune, deci si pentru avertisment.
In convocari vi s-au respectat cele 5 zile lucratoare intre data primirii convocarii si data stabilita pentru efectuarea cercetarii? De multe ori acest termen este calculat gresit de catre angajatori..
PAI PENTRU ULTIMELE DOUA AVERTISMENTE PE CARE LE-AM CONTESTAT IN INSTANTA NU AM FOST CONVOCAT LA CERCETARE DISCIPLINARA
AM FOST CONVOCAT DOAR PENTRU FAPTA DESCRISA IN DECIZIA DE CONCEDIERE SI ANUME ACUMULAREA A TERI AVERTISMENTE IN DECURSUL UNUI AN .

LIVIU POPESCU
Va redau textul la care ati facut si dvs referire (din CCMUN pe 2007-20010) si care poate fi un motiv de anulare in instanta a celor doua avertismente:

Art. 75. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o sancţiune nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare şi propunerea sancţiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fără drept de vot, în calitate de observator, şi un reprezentant al organizaţiei sindicale al cărei membru este salariatul cercetat.
(3) Comisia îl va convoca în scris pe salariatul cercetat, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte. Convocarea va indica cel puţin motivul, data, ora şi locul întrevederii.
(4) În cadrul cercetării se vor stabili faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice date concludente pe baza cărora să se poată stabili existenţa sau inexistenţa vinovăţiei. Ascultarea şi verificarea apărărilor salariatului cercetat sunt obligatorii.
(5) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (4) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.

Va putem ruga sa nu mai scrieti cu majuscule?

Alte discuții în legătură

Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)