Buna ziua.
As dori sa stiu daca, in cazul in care in ultimele 6 luni am avut contract partial de munca (2 ore) pot beneficia de ajutor de somaj si care este art. din lege cu care ar trebui sa mi se inchida contractul de munca.
Precizez ca in ultimele 24 de luni am realizat 18 luni cu contract de munca normal, de 8 ore/zi, iar apoi, firma la care lucrez, mi-a cerut sa accept contract de doua ore/zi pentru o perioada scurta, pana se redreseaza.... perioada s-a prelungit si nu se intrevede nici o schimbare... Am aproximativ 20 de ani de munca neintrerupta si as vrea sa stiu ce contributie se va lua in calcul la stabilirea indemnizatiei de somaj, daca am dreptul la aceasta.
Va multumesc.
Buna seara.
Va rog sa-mi confirmati daca am inteles corect: in cazul in care am un contract de munca pe perioada determinata de 1 an (la care, dupa 3 luni de activitate a intervenit un act aditional de reducere a timpului de lucru la 2 ore si, implicit, reducerea salariului, celelalte clauze ale contractului ramanand neschimbate) pot beneficia de somaj la sfarsitul perioadei pentru care a fost incheiat contractul (17 iunie 2013-16 iunie 2014)?
Influenteaza cu ceva accesul la somaj acel act aditional de reducere a timpului de lucru si a salariului?
Angajatorul are dreptul de a rezilia contractul fara sa ma instiinteze in scris de acest lucru?
La expirarea termenului pentru care a fost incheiat contractul, acesta inceteaza fara a fi nevoie de alte demersuri?
Cat timp am la dispozitie, de la incetarea contractului, pentru inscrierea la somaj?
Multumesc.
1. Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
Art.38
(1)Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a)incetarii raporturilor de munca;
.....
(2)Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3)Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4)Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.
Asadar, pentru a primi indemnizatia de somaj de la data incetarii c.i.m. va trebui sa depuneti actele la AJOFM in termen de maxim 10 zile de la data incetarii c.i.m.
2. Durata timpului de munca influenteaza stagiul de cotizare pentru somaj.
De exemplu, 1 an de zile lucrat cu timp de munca partial 2 ore/zi inseamna 3 luni stagiu de cotizare la somaj.
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. etc. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.
Cele 12 luni de stagiu minim de cotizare necesare pentru a beneficia de indemnizatia de somaj pot sa fie cumulate de la mai multi angajatori.
Din ceea ce am citit sa inteleg ca un salariat care din decembrie 2013 pana in iunie 2014 este angajat cu 8h iar din iulie 2014, pana in prezent, este angajat cu doua ore, nu beneficiaza de somaj?
Asa cum s-a mentionat in mesajele anterioare 1 an de zile lucrat cu 2 ore/zi = 3 luni de stagiu de cotizare la somaj.
Legea prevede o perioada de referinta si un stagiu minim de cotizare : minim 12 luni stagiu de cotizare in ultimele 24 de luni datei de inregistrare la AJOFM.
In acest caz, 24 de luni = 2 ani = 6 luni stagiu de cotizare la somaj (avand in vedere situatia descrisa de dvs). Astfel , nu este indeplinita conditia stagiului minim de cotizare (12 luni) si , prin urmare, nu se poate beneficia de somaj.
Ajutor somaj
anerol
Buna ziua,
am si eu o intrebare la care as vrea, daca se poate,sa-mi raspundeti dv si anume:
sotul meu a fost angajat la o companie si i-a incetat ... (vezi toată discuția)