avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de somaj in cazul contractului partial de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de somaj in cazul contractului partial de munca(2 ore)

Buna ziua.
As dori sa stiu daca, in cazul in care in ultimele 6 luni am avut contract partial de munca (2 ore) pot beneficia de ajutor de somaj si care este art. din lege cu care ar trebui sa mi se inchida contractul de munca.
Precizez ca in ultimele 24 de luni am realizat 18 luni cu contract de munca normal, de 8 ore/zi, iar apoi, firma la care lucrez, mi-a cerut sa accept contract de doua ore/zi pentru o perioada scurta, pana se redreseaza.... perioada s-a prelungit si nu se intrevede nici o schimbare... Am aproximativ 20 de ani de munca neintrerupta si as vrea sa stiu ce contributie se va lua in calcul la stabilirea indemnizatiei de somaj, daca am dreptul la aceasta.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 04:12, 24 Noiembrie 2023
Daca nu a mai lucrat inainte de iulie 2016 , atunci minim 12 luni va trebui sa fie durata c.i.m.

Daca a mai lucrat inainte de iulie 2016 , atunci va trebui sa vedeti cum a fost incadrat - durata timpului de munca- si apoi efectuati un calcul al stagiului de cotizare.
As putea cotiza la somaj? Cat ar trebui sa platesc pe luna?
1. - Daca lucreaza cu 8 ore pe zi in perioada iulie 2016 - martie 2017 face 9 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Se mai adauga perioada iulie 2015 - iunie 2016, cu 2 ore pe zi, care inseamna 3 luni de stagiu de cotizare.

2. - Daca il concediati cu 1 aprilie 2017 poate beneficia de indemnizatie de somaj.
- Dar (atentie!) in perioada iulie 2015 - martie 2017 nu trebuie sa aiba nici o zi de intrerupere (concedii fara plata, concedii medicale, absente nemotivate).
costicul a scris:

As putea cotiza la somaj? Cat ar trebui sa platesc pe luna?

1. Asa cum se prevede in Legea nr.76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.

Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (in prezent, 1250 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.

Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 6,25 lei.

2. Prin urmare, daca doriti sa incheiati un contract de asigurare cu AJOFM-ul,trebuie sa faceti dovada ca aveti venituri din activitati desfasurate potrivit legii si sunteti asigurat in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Are o intreprindere individuala la care plateste sanatatea si este angajat la un srl cu doua ore..Daca fac contract cu AJOFM si platesc(din mana) cotizatia lunara , ma ajuta la micsorarea celor 9 luni? Pot plati si retroactiv?

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj anerol anerol Buna ziua, am si eu o intrebare la care as vrea, daca se poate,sa-mi raspundeti dv si anume: sotul meu a fost angajat la o companie si i-a incetat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj ContSters74221 ContSters74221 un angajat pe perioada determinata,beneficiaza de ajutor de somaj?daca da,in ce conditii? (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata, vs. somaj yanachis yanachis Daca am fost angajat din 1997 pe perioada nedeterminata pana in martie 2014 si apoi pe perioada determinata pana in prezent, avand un stagiu de cotizare mai ... (vezi toată discuția)