avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decadere din drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decadere din drepturi parintesti

Buna ziua!

Am o fetita de 3 ani, sunt despartita de tatal fetitei, nu am fost casatoriti, doar concubinaj. L-am dat in judecata pt pensie alimentara si s-a stabilit pensia la 150 lei, bineinteles, pt ca el obisnuieste sa munceasca fara carte de munca…
Am cateva intrebari, si as fi foarte recunoscatoare celor care imi raspund:
- daca el munceste si stiu sigur ca munceste si castiga peste 1200 lei, nu ii pot face nimic? Nu pot angaja un detectiv particular care sa dovedeasca acest lucru? Si daca as avea dovezile detectivului, acestea ar fi valabile in instanta?
- Chiar nu ii pot face nimic pt a-l decadea din drepturile parintesti? Atata timp cat nu il intereseaza de copil, si trimite o data la 3 luni pensia alimentara, doar 150 lei, nu si ce are din urma, doar ca sa nu-l pot ataca prin politie, chiar nu ii pot face nimic? Atata timp cat dovedesc ca el munceste dar trimite in bataie de joc 150 lei la 3 luni?
- Pentru parintii astia care nu sunt interesati de copii, care doar actioneaza pentru a face rau mamelor, chiar nu se poate face nimic pt a-i decadea din drepturi? Caci este clar ca tot ce face este ca sa-mi faca mie in ambitie, nicidecum ca ii pasa de copil…daca i-ar pasa nu ar face ceea ce face…

Vreau sa mentionez si sa clarific ca nu pentru amarata aia de pensie fac aceasta intrebare, si nu pt amarata aia de pensie as fi dispusa sa angajez un detectiv…nu sunt o muritoare de foame, imi permit sa cresc copilul si singura…Probabil o sa-mi spuneti ca nu are rost sa angajez un detectiv, ca nu iau pe mere ce dau pe pere, insa nu despre bani este vorba…eu pur si simplu vreau sa fac tot ce-mi sta in putinta sa il decad din drepturi, sau daca nu se poate, atunci sa-l fac sa plateasca pensia intr-un fel…nu eu sa stau la mana lui pt orice hartie imi trebuie legata de copil, dar el sa stea bine mersi fara sa contribuie cu nimic la cresterea ei, doar pt ca are ambitia de a nu renunta la ea pt a-mi face mie rau.

PS: daca as putea dovedi ca este jucator de jocuri de noroc, si ca isi petrece destul timp prin casino-uri, nu as putea sa il decad din drepturi pe motiv ca este un exemplu negativ pt copil??

Va rog mult ajutati-ma cu cateva raspunsuri! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: tartaioana , utilizator 20:14, 3 Septembrie 2014
Multumesc tare mult pt timp si amabilitate! Am sa tin cont de sfaturile dvs.
D-na minika81 dvs duceti o lupta cu morile de vant. Si eu sunt divortat, nu platesc pensie de intretinere, iar fosta sotie face acelasi lucru ca si dvs., dar din "fericire" legile din Romania sunt foarte interprtabile. Sa nu considerati ca daca un tata nu pleteste nu inseamna ca nu il intereseaza de copil, poate faceti aceeasi greseala ca si ex a mea, ma vrea sa platesc dar nu ma lasa sa vad copilul, eu nu platesc pt ceva ce nu pot avea. Si nu e vorba ca nu as avea aia 132 lei cat ar trebui sa ii platesc, de mai bine de un an m-am mutat in anglia, suma respectiva = trei pachete de tigari, dar nu stiu daca veti gasi vreo instanta care sa il decada din drepturile parintesti pe tata doar pt ca nu plateste, nu se intereseaza de copil. Incercati cu vorba buna, mai lasati copilul la tata din cand in cand, chiar daca nu are program de vizita ;)
stef99x,

buna seara !
nu prea am inteles ce ati vrut sa spuneti cu faptul ca ex sotia dv face acelasi lucru ca si mine ..
si da eu consider ca daca un tata nu`si achita obligatiile fata de copil chiar nu il intereseaza de el.. mie nici macar nu mi-a cerut sa vada copilul ..si nu cred ca daca el nu doreste sa`l vada trebuie sa`l oblig sa o faca ..poate ca la dv stau altfel lucrurile ..poate ca dv doriti sa vedeti copilul si fosta sotie nu va lasa ..dar chiar si asa nu cred ca ar trebui sa va razbunati pe copil si sa nu`i trimiteti amarata aia de pensie alimentara care de fapt e un rahat pe langa cat costa intretinerea unui copil in ziua de astazi.. nu stiu ce varsta are copilul dv.. dar pana la urma el nu are nici`o vina ca sa`l pedepsiti daca mama lui nu va lasa sa`l vedeti .. pt ca el trebuie sa manance sa se imbrace sa mearga la gradinita si etc .. copilul meu cand ne`am despartit avea cateva luni..deci practic nici macar nu`si cunoaste tatal..pt ca el nu a venit sa`l vada decat de 2-3 ori cand era f mic .. si bineinteles ca nu ii aducea nimic ca si cand copilul nu ar fi avut nevoie de nimic ..

si aveti dreptate ..legile sunt interpretabile in romania ..pt ca nu stiu de cine sunt facute dar sigur nu`s facute in favoarea copilului.. adica daca ar fi facute de niste pers competente care gandesc cum trebuie .. parintele care trebuie sa plateasca pensia de intretinere ar trebui sa fie obligat sa plateasca minimul ala pe economie daca nu face dovada ca munceste ..indiferent ca lucreaza legal sau la negru.. pt ca eu stiu sigur ca tatal copilului meu munceste si ia 1400-1500 lei pe luna dar nu pot dovedi .. iar legea spune ca el saracu arplati dar nu are serviciu ..
vreau sa va spun ca eu nu ma impiedic de cei 150 lei pe care ar trebui sa`i plateasca .. copilul meu are tot ce`i trebuie .. dar vreau sa nu mai depind de el daca vreau sa plec intr`o vacanta afara din tara cu copilul... pt ca el nu se gandeste ca acea procura la notariat ar fi in favoarea copilului.. el se gandeste doar sa`mi faca mie rau si sa se razbune pe mine ..vi se are normal acest lucru ?

Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2014
gi-jane2, moderator
D-na Monica, din păcate trebuie să vă resemnaţi cu această situaţie, timpul trece şi putem spera doar la schimbarea legii. Aveţi perfectă dreptate.
Poate aţi reuşi o autoritate unică prin metode neortodoxe practicte larg în patria noastră, se mai spune pcr-pile, relaţii, cunoştinţe, judecătorii ar fi acoperiţi de lege, fiindcă legea face vorbire de neglijenţă şi mai scrie undeva că părinţii contribuie solidar la creşterea şi educaţia copilului, la dvs. numai solidaritate nu e şi nici asigurarea condiţiilor materiale şi de educaţie a minorului, din partea tatălui biologic.
Numai că , la noi, instanţele judecă standard, ca şi în bancurile cu moş Teacă.

Alte discuții în legătură

Custodia unui minor TanaseAndreea TanaseAndreea daca in spania mi se da sentinta ca am ¨patria potestad¨¨in romania este recunoscuta??nici nu stiu cum sa ma explic eu vreau drepturile asupra copilului ... (vezi toată discuția)
E posibila cedarea drepturilor parintesti la notar ? danutzalov3 danutzalov3 spuneti-mi va rog frumos daca este posibil ca , concubinul meu sa imi cedeze prin notar toate drepturile asupra copilului ??? VA ROG MULT !!!!!!! (vezi toată discuția)
Exercitare custodie comuna cand parintii locuiesc in orase diferite ContSters129337 ContSters129337 Cum se exercita custodia comuna cand parintii locuiesc in orase diferite? In cazul meu, am de 8 ani custodia fiului meu. Tatal are program de vizita (poate sa ... (vezi toată discuția)