Separat de aspectele tehnice legale, in fond problema se pune in felul urmator: e bine pentru copil sa fie separat de tata?
Nu se pune problema "ar avea sanse la o educatie mai buna", "as castiga mai multi bani si astfel i-as putea asigura o viata mai buna". Ci strict "i-ar face bine copilului sa nu mai aibe relatii cu tatal lui?" (banuiesc ca nu va permiteti nici dvs sa aduceti copilul in tara de cel putin 2 ori pe luna si nici tatal in cauza sa va viziteze de doua ori pe luna intr-o tara straina).
De la caz la caz raspunsul poate fi clar "DA/NU" sau neclar - cum e in cele mai multe situatii.
Daca sunteti in situatia unui DA - ii e bine copilului sa fie separat de tatal sau - mergeti in instanta.
Altfel e o loterie.
Indiferent de aspectele legale, e bine ca o mamă să fie hărţuită de fostul soţ, prin intermediul copilului? Câte vieţi avem? Înţeleg, părinţii se sacrifică pentru copil, dar până unde merge acest sacrificiu? Chiar credeţi că şi acel copil este fericit când este azi la mama, mâine la tata, care ajunge mai repede la grădi, săracul copil nu ştie unde va dormi la noapte, dar este de faţă la circul zilnic dintre foştii soţi, ea fiind mărul discordiei.
Doamnă, hărţuirea asta poate nenoroci nu numai mama, ci şi copilul, lucru pe care nu-l sesizează nici judecătorii, nici legiuitorii; traumatismele psihice, care rămân pe viaţă, nu sunt luate în seamă; teoretic, legea aminteşte de ele, dar practic, nu se ţine cont de ele.
Eu personal am fost cu copilul la Secţia de Medicină Legală, când copilul a luat-o pe arătură, nu voia să iasă din casă, avea coşmaruri noaptea, se comporta ciudat. 2 medici de psihiatrie infantilă au recomandat evitarea situaţiilor conflictuale,mediu familial calm, etc.Secţia de ML nu ne-a primit fără trimitere de la Poliţie, Dgaspc sau Autoritate Tutelară, Poliţia nu avea cum să ne trimită, copilul a fost abuzat psihic, emoţional, iar celelalte autorităţi s-au eschivat, afirmând că nu au competenţa.
Dacă copilul era bătut, cu vânătăi şi răni, plus scandal văzut de toţi vecinii, atunci Poliţia putea fi chemată şi ne primea şi Medicina legală.
Cam asta trebuie să facă un părinte pentru ca părintele rezident să aibă autoritate unică, dar s-ar putea ca nici în acest caz să nu se acorde, mai repede s-ar da ordin de protecţie.
Si eu sunt enervat pe instantele de dreptul familiei ca in opinia mea in cazurile complicate judeca aiurea si nu raspund la argumentele apararii.
S-au invatat sa dea hotarari nemotivate corespunzator si in caile de atac se produc modificari...
Cert este faptul ca doamna Mioara nu are de ales si trebuie sa se judece.
I-am indicat medierea cu avocat intrucat avocatul poate pune presiune pe tata si in acelasi timp acesta poate avea si mintea limpede la mediere.
Mediatorul va purta discutia si el in functie de necesitati si se poate ajunge la o intelegere rezonabila...fara razboi...cum ziceti dvs.
Dar...e bine ca tatal sa stie ca mama minorului este si pregatita de razboi...
In afara de negocierea diplomatica avocatul poate avea in vedere aspectele psihologice pentru ca astfel de situatii prevaleaza cu un fel de razboi rece...si important este pe cat posibil sa nu se ajunga la razboiul fierbinte...din instanta...deoarece pentru mama ar fi de durata...si neconvenabil sub acest aspect...
Dar, sanse ar avea si in instanta in caz de nu s-ar intelege.
Dvs. stiti cat este de complicat si eu la fel dar are sanse...si acesta este lucrul esential...
buna,a-si avea si eu o intrebare:daca amandoi parinti traiesc in aceiasi tara staina si copilul e in romania,daca copilul in urma unui proces va avea resedinta la locuinta mamei in tara straina,ar mai avea mama nevoie de semnatura tatalui pentru intocmirea unui pasaport sau scoaterea lui din tara,daca instanta a decis ca copilul sa locuiasca la mama si tata copilului nu e impotriva la aceasta ci doar la semnarea actelor pentru pasaport si respectiv trecerea granitei