avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Domiciliul minorului in alta tara fara consimtamantul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Domiciliul minorului in alta tara fara consimtamantul tatalui

Buna seara.
Va rog daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Am divortat in urma cu aproape 3 ani, iar minorul are domiciliul stabilit la mama, custodia fiind comuna.
Eu vreau sa plec din tara, definitiv, impreuna cu minorul. Voi cumpara o casa acolo si vreau sa stiu daca pot pleca cu minorul in situatia in care, tatal copilului nu este de acord.
Ce se va intampla in aceasta situatie? Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 20:08, 2 Iulie 2014
Daca se stabileste domiciliul minorului in strainatate la unul din parinti nu mai trebuie acordul tatalui pentru iesirea din tara.
Ar fi insa bine sa intrebati si la autoritatile de frontiera.
Ba da, vi se cere.
Atat la serviciul pasapoarte cat si la iesirea din tara, ori aveti acordul tatalui expres pt respectivele actiuni, ori o hotarare expresa a instantei in acest sens, deci daca tot va judecati pt stabilirea domiciliului copilului in strainatate , sa zica instanta doua vorbe si pt realizarea acestui lucru, sa rezulte din hotarare ca ii puteti face pasaport si puteti iesi din tara oricand spre domiciliul stabilit.
Pe pasaport fara acord nu ii da hotarare decat daca dovedeste ca nu gaseste tatal sau ca e de rea-credinta si o va sicana precum in trecut.
In caz contrar nu o sa dea hotarare.
Poate incerca sa obtina hotarare cu custodie exclusiva.
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
La serviciul pasapoarte aveti nevoie sau de acordul tatalui sau de o hotarare judecatoreasca de incredintare sau de suplinire a acordului.
In functie de cum este formulata hotararea judecatoreasca - daca se specifica expres in hotarare ca domiciliul copilului este in strainatate (nu doar "la mama") - poate ii puteti face plangere ca va impiedica, dar e cu bataie lunga.
Puteti promova, pe calea ordonantei prezidentiale, actiune pentru suplinirea acordului pentru eliberarea pasaportului si trecerea frontierei.

Tatal v-a refuzat acordul sau nu l-ati intrebat inca?
Buna ziua.sentinta inca nu e definitiva urmeaza a fi in iunie 24 anul acesta, iar in sentinta sta scris ca domiciliul copilului este stabilit in strainatate la adresa mamei, tatal copilului nu vrea sa semneze nimic, iar custodia este comuna, iar cu dansul nu se poate comunica.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna, tatăl a fost de acord ca copilul sa meargă ... Angelica84 Angelica84 Custodie comuna, tatăl a fost de acord ca copilul sa meargă cu mine in Germania 3 ani ,acuma problema e ca expiră Pașaportul și Procura dată de tatăl ... (vezi toată discuția)
Refuz pasaport minor biancacriss biancacriss buna ziua. am un baiat de 9 ani rezultat di concubinaj, tatal ii plateste doar pensia alimentara,in rest nu contribuie cu nimc nici nu l-a vzitat de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Custodie minor BranL BranL Buna ziua , am o fetita de trei ani , eu locuiesc in Franta iar ea e la mama mea in Romania . Tatal locuieste in Franta deasemenea , suntem separati de aproape ... (vezi toată discuția)