Fostul concubin a deschis actiune in instanta pentru stabilirea filiatiei fata de el. El m-a parasit cand a aflat ca sunt insarcinata. Locuiam la mine (el nu are locuinta) si cand nu eram acasa el a plecat. De atunci ne-am mai intalnit o singura data iar el nici macar nu a vorbit cu mine. Mi-a trimis multe mesaje pe messenger, mailuri, SMS-uri, o scrisoare in care a spus chiar ca presupune ca nu este copilul lui. Din august 2013 am renuntat sa ii mai raspund pentru ca nu faceam decat sa ma enervez si ma simteam rau. Niciodata nu m-a sunat si nici nu a venit la mine la munca sau acasa sa stam de vorba fata in fata despre situatie si copil. Acum el vrea sa fie trecut in certificatul de nastere si copilul sa-i poarte numele. Copilul are celule stem pe 18 ani, cont in banca, abonamet de sanatate pe actualul nume (al meu). Este posibil sa nu accepte instanta schimbarea numelui?
De asemenea, vrea sa plateasca pensie in natura?!? Vrea sa stabileasca domiciliul copilului la mine si el sa o vada doar in weekenduri.
Sa exercitam autoritatea parinteasca in comun. Avand in vedere ca este un exemplu prost pentru copil (minte si inseala) as putea obtine autoritate parinteasca unica? Se poate ca in ancheta sociala sa se specifice asta? Pot cere si eu ancheta sociala la el pentru ca sa nu o poata lua la el acasa cand va fi mai mare? (Sta cu chirie)
Dupa ce m-am documentat (temeinic as zice eu) revin cu o intrebare: Custodie = aranjamentul legal prin care se reglementeaza modul de exercitare al autoritatii parintesti post-divort. Din moment ce fostul a cerut "exercitarea autoritatii parintesti in comun, in mod egal" eu pot cere custodia sa fie intr-un anumit fel? De exemplu sa nu fiu nevoita sa-i cer voie sa duc copilul in vacanta la Disneyland.
De asemenea, copilul fiind foarte mic ( aproape 1 an) pot cere ca vizitele sa fie facute numai la domiciliul meu (unde fostul a cerut sa ii fie stabilita locuinta minorului) in toate vacantele, sarbatorile legale, zilele de nastere, de ziua tatalui si NUMAI in prezenta mea?
Maria, trebuie să te gândeşti bine ce doreşti şi, în consecinţă, ce soliciţi în instanţă. Trebuie să priveşti şi în viitor, când este posibil să te deranjeze vizitele tatălui la domiciliul tău şi a copilului ; concepe un program clar, concis, care să fie în interesul copilului, dar care să nu-ţi provoace neplăceri.
De ex.: până la vârsta de 3 ani, vizitele să fie în parc sau la un loc de joacă, în prezenţa ta discretă; de la vârsta de 3 ani pănă la..., copilul va fi preluat de tata de la domiciliul său sâmbătă la ora 10 şi adus înapoi duminica la ora 16; etc.
Multumesc frumos pentru sfat, Martonze. O sa iau in calcul toate variantele. Din pacate stiu ca voi umbla numai prin tribunale pentru ca domnul va vrea mereu cate ceva.....
Se pot cita ca martori rudele apropiate? De exemplu mama lui si cumnatul (sotul surorii lui)? Si cred ca sunt cam multi 3 martori. Pot sa refuz unul dintre ei?