avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces paternitate copil rezultat din concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces paternitate copil rezultat din concubinaj

Buna ziua,

Fostul concubin a deschis actiune in instanta pentru stabilirea filiatiei fata de el. El m-a parasit cand a aflat ca sunt insarcinata. Locuiam la mine (el nu are locuinta) si cand nu eram acasa el a plecat. De atunci ne-am mai intalnit o singura data iar el nici macar nu a vorbit cu mine. Mi-a trimis multe mesaje pe messenger, mailuri, SMS-uri, o scrisoare in care a spus chiar ca presupune ca nu este copilul lui. Din august 2013 am renuntat sa ii mai raspund pentru ca nu faceam decat sa ma enervez si ma simteam rau. Niciodata nu m-a sunat si nici nu a venit la mine la munca sau acasa sa stam de vorba fata in fata despre situatie si copil. Acum el vrea sa fie trecut in certificatul de nastere si copilul sa-i poarte numele. Copilul are celule stem pe 18 ani, cont in banca, abonamet de sanatate pe actualul nume (al meu). Este posibil sa nu accepte instanta schimbarea numelui?

De asemenea, vrea sa plateasca pensie in natura?!? Vrea sa stabileasca domiciliul copilului la mine si el sa o vada doar in weekenduri.

Sa exercitam autoritatea parinteasca in comun. Avand in vedere ca este un exemplu prost pentru copil (minte si inseala) as putea obtine autoritate parinteasca unica? Se poate ca in ancheta sociala sa se specifice asta? Pot cere si eu ancheta sociala la el pentru ca sa nu o poata lua la el acasa cand va fi mai mare? (Sta cu chirie)

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: 25Maria23 , utilizator 10:44, 20 Octombrie 2014
Multumesc frumos pentru raspunsuri.

@AVLIL
La ce tip de exercitare a autoritatii parintesti va referiti? El a cerut "exercitarea autoritatii parintesti fata de copilul nostru, in comun, in mod egal de ambii parinti", desi a cerut la locuinta minorei sa se stabileasca la mine.

M-am gandit si eu sa mergem la starea civila. Nu am spus niciodata ca nu vreau sa fac asta, dar el nu mi-a cerut-o niciodata. Tot ceea ce mi-a cerut a fost sa vada copilul. In calitate LEGALA de ce nu se stie... Atat a cerut si in actiune: "Vizitarea minorei la domiciliul acesteia de 3 ori pe luna, in prima, a doua si a treia saptamana a lunii, sambata, de la 16:00 a 18:00 pana la varsta de un an. Dupa aceasta varsta urmeaza ca subsemnatul impreuna cu parata sa convenim la un program adaptat, iar in situatia in care nu ne vom intelege sa fie stabilit prin hotarare judecatoreasca". Deci ma asteapta un alt proces si inca unul si tot asa.....
Daca mergem la starea civila si el nu se achita de nicio obligatie apoi pot sa-l dau eu in judecata? Cred ca ar fi penibil pentru mine.

@CRM2013
Asta ma gandesc si eu. Daca ma voi casatori automat copilul va prinde mai mult drag de cel cu care va sta zilnic si care ii va citi o poveste la culcare. Poate nu va mai vrea sa stea cu cineva 2 ore pe saptamana si sa vorbeasca despre ... habar nu am ce ... nu vor avea lucruri in comun. Se va spune ca este vina mea ca nu-l iubeste pe tatal biologic. Stiu sigur ca pe tata nici acum nu-l intereseaza sa aiba obligatii. El vrea numai dreptul de a ma sicana legal. Toata actiunea a pornit-o sora lui (care este si avocatul care il reprezinta in proces) din simplul fapt ca ea vrea sa vada "fetita". Ma gandesc ca daca va castiga drepturi va avea si unele obligatii, nu? Si va fi tras la raspundere daca nu si le indeplineste.
Si mai am o nelamurire. Cum poti sa pornesti o actiune in "stabilirea paternitatii" tu ca si tata biologic din afara casatoriei. Am vazut in Noul Cod Civil ca actiunea se porneste in numele copilului. El in actiune nici macar nu a scris numele copilului sau data la care s-a nascut. Isi doreste sa fie tatal "minorei" si sa aiba legaturi cu aceasta "intr-o limita care sa nu o afecteze negativ, ci din contra".
Ultima modificare: Marți, 30 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator
Buna seara.

Se pare ca acest proces a fost, sau este in continuare, o modalitate a lui de a se razbuna pe mine. Desi inca nu a fost dat primul termen, dupa ce a aflat de la starea civila numele complet si data nasterii copilului, biologicul a facut recunoasterea la notar. A vrut sa ii schimbe chiar si certificatul de nastere fara sa ma anunte, insa i s-a raspuns ca are nevoie de original sa faca asta. (Original care este la mine)

Intrebarea mea acum este urmatoarea. Se poate cere in intampinare sa se anuleze actiunea?
1. Numele meu nu este complet si nici nu exista niciun CNP in actiune.
2. Stabilirea paternitatii s-a facut deja, deci ce rost mai are sa ne mai judecam?
Pai va judecati pentru programul de vizita si ca sa aveti o hot judecatoreasca in care scrie ca domiciliul copilului e la dvs.

Specificati in hot de acum cum se va desfasura programul de vizita si dupa varsta de 1 an ca sa nu va mai plimbati prin tribunal.

Daca ajungeti la o intelegere cu tatal puteti sa terminati procesul in primul termen unde judecatorul va lua act de intelegerea dintre parinti si gata. Si aveti mari sanse sa ajungeti la o intelegere pentru ca sunteti de acord asupra autoritatii comune si asupra domiciliului la dvs, iar programul pe care il cere dl este unul pe care l-ar primi (6 ore pe luna). Schitati si programul pentru cand va avea copilul 1-2-3-4 ani si dupa 4 ani si ar trebui sa fiti asigurata pentru urmatorii 5-10 ani in afara tribunalului.

N-o mai priviti pe sora tatalui ca pe un dusman, este matusa copilului si e normal sa vrea sa vada copilul si sa construiasca o relatie cu el pe termen lung.
In plus, ca mama de copii mai mari, va spun ca de-a lungul timpului e nevoie de rude dispuse sa stea macar 2 ore cu copilul, chiar in situatii in care ambii parinti locuiesc in aceeasi casa. Copiii astia tind sa se imbolnaveasca mai multe zile decat puteti dvs sa va luati concediu, au nevoie constanta de supraveghere si parintii mai au nevoie sa-si limpezeasca mintea din cand in cand.
Daca sora dlui vrea sa stea cu copilul si vi se pare o persoana normala (adica nu e copilul in pericol in prezenta ei) invitati-o dvs sa stea cu copilul cat va faceti o baie sau cat faceti o mancare sau cat calcati niste haine.
Mie imi pare ca va faceti si o sa continuati sa va faceti singura rau.
Tatal a cerut foarte decent si bine pentru copil, nu are rost sa va impotriviti acestui program. Nu am inteles inca daca l-ati chemat sa isi vada copilul, va axati in povestiti doar pe nenorocirile pe care le face el in dosar, or alea conteaza mai putin.
Da. Cred ca imi fac eu mai mult rau si este exact ceea ce s-a vrut din partea lor. Ne puteam intelege la ceea ce a cerut si fara proces, dar este o modalitate de a ma face sa cheltuiesc bani si sa imi fac nervi. Specific familiei.

@AVLIL
Nu l-am chemat pentru ca nu am avut ocazia. Nu m-a contactat niciodata telefonic si nici nu a venit la domiciliul meu sa vada copilul, desi stia unde stam. Si sa ma duc eu sa ma rog sa vina este exclus. Ceea ce a cerut expira in curand pentru ca dupa ce va implini copilul 1 an cred ca va cere altceva, nu stiu daca la fel de rezonabil. Ramane de vazut. Eu oricum o sa fac un plan parental cu care sa ma prezint in instanta care sa cuprinda absolut toate aspectele. Daca va fi de acord cu el, mergem la mediator si incheiem situatia asta.

@mirebire
Nu pot sa chem la mine o persoana care l-a invatat sa nu ma mai caute, care i-a spus sa nu ma ajute cu nimic in timpul sarcinii, care i-a spus ca tata e numai dupa ce se naste copilul. In ea am avut cea mai mare incredere si am aflat ulterior ca spunea tuturor ca sunt o persoana neserioasa care nu-si vede lungul nasului. Nu toti oamenii au un caracter frumos... din pacate.

Alte discuții în legătură

Obligativitate program vizita Alina2011 Alina2011 In 2009 cand am divortat, in hotararea s-a aprobat conventia noastra de la mediator cu privire la vizita, in care spuneam ca nu este cazul pt ca ne vom ... (vezi toată discuția)
Drepturile tatalui horgaalina19 horgaalina19 as dori sa stiu daca eu cand nasc nu trec copilul pe numele concubinului meu ,el dupa poate merge in instanta sami ia copilul tinand cont si ca el este ... (vezi toată discuția)
Exercitare in comun autoritate parinteasca ettorebariton ettorebariton Solutia pe scurt: Admite acţiunea principala. Admite in parte cererea reconvenţionala. Dispune ca autoritatea părinteasca privind minorul sa fie exercitata ... (vezi toată discuția)