avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune parinti decedati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune parinti decedati

cum se face succesiunea in situatia in care ambii parinti sint decedati?
au doi copii,unul in viata celalalt decedat (are 3 copii in viata)
ce cota parte din avere mosteneste fiecare?
da
La primul parinte decedat vine Sotia acestuia care era in viata la momentul decesului sotului, Copilul in viata si Sotia copilului decdat, conform certificatului de mostenior. la succesiunea parintelui decesat in urma vin la succesiune copilul in viata si cei trei copii ai copilului decedat prin reprezentarea tatalui lor predecedat.La succesiunea 1 sotia decedatului va avea 2/8 copilul in viata si nora decedatului cate 3/8 fiecare.La succesiunea 2 copilul si nepotii de fiu predecedat vor avea fiecare cate 1/4 din mostenire.
mai pe intelesul meu,in final,dupa toate succesiunile cit % revine copilului in viata?
Va multumesc!
Joha a scris:

La succesiunea 2 copilul si nepotii de fiu predecedat vor avea fiecare cate 1/4 din mostenire.


Nu. Aici nu poate fi aşa. (fiindcă se imparte pe tulpini, nu pe ...capete).

La a doua succesiune nepoţii de fiu predecedat nu pot lua din moştenirea bunicului/bunicii lor (cine o fi murit in urmă) mai mult decat ar fi luat tatăl lor dacă ar mai fi trait.

Averea bunicului mort mai in urmă se impare la 2 (fiindcă mortul a avut doi copii). Copilul in viata ia jumatate din averea părintelui său decedat, iar cealaltă jumătate (care s-ar fi cuvenit fiului mort, dacă ar mai fi trăit) se va impărţi in mod egal intre cei trei copii ai lui (nepotii care vin la mostenirea buniciului prin reprezentarea părintelui lor PREdecedat = decedat inaintea buniciului despre a cărui mostenire e vorba).

Deci, copilul in viata (ca sa raspund si ultimei intrebari) primeşte:
3/8 din averea primului parinte decedat
1/2 din averea ultimului părinte decedat.

Mai departe sunt pure operatii cu fracţii (dar ar trebui să stim din ce se compune averea fiecaruia, ca să ştim la ce să raportează aceste fracţii. Or, ...habar n-am ce-avea fiecare, fiindcă nu ne-aţi povestit).

Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
romascanu, moderator
da aveti dreptate la succesiunea a doua se imparte pe tulpini, adica cei trei copii culeg jumatatea de mostenire care ii revenea tatalui lor.
Fractiile exacte se stabilesc la partaj.

Alte discuții în legătură

Succesiuni law_and_order law_and_order Buna ziua! sunt studenta la drept in anul 4 si invat pentru o restanta la drept civil - succesiuni. din pacate nu am putut sa ajung la cursuri si la seminarii, ... (vezi toată discuția)
Succesiunea margaretaneacsu margaretaneacsu De cujusul a lasat in urma sa 3 copii-un fiu care are la rindul sau 2 copii,o fiica ce are un copil,ambii copii ai de cujusului din aceeasi casatorie si al ... (vezi toată discuția)
Mosteniri Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata ! Doresc sa va adresez,cu ingaduinta dumneavoastra,doua intrebari: 1. O familie cu doi copii .Sotul decedeaza.El este ... (vezi toată discuția)