Buna ziua,
Am o problema si nu stiu care ar fi primul pas care ar trebui sa il fac. Am imprumutat o persoana cu o suma de bani pentru a-mi achizitiona un autoturism din Germania, si am facut la notar o procura prin care imputerniceam acea persoana sa cumpere autoturismul din Germania pe numele meu si sa il introduca in tara dar nu se specifica nimic de banii pe care i-am imprumutat, pentru asta am facut un contract semnat intre parti si cu doi martori. A trecut ceva timp si persoana aceasta ma evita (nu imi raspunde la telefon si nu pot da de el). As dori sa stiu care ar fi primul pas pe care trebie sa il fac, sa fac plangere la Politie sau nu e de competenta ei si trebuie sa ma duc direct la Tribunal si sa angajez avocat? Este caz penal cumva de inselaciune?
Multumesc anticipat.
In nici un caz nu este vorba de inselaciune. Nu exista contract scris si, in plus, inteleg ca dvs. nu v-ati obligat la obtinerea autorizatiei de construire si nici nu ati solicitat vreo suma de bani in acest scop. In procesul avand ca obiect inselaciune, apreciez ca "prietenul" dvs. va pierde. Daca aveti avocat, "prietenul" va plati si cheltuielile de judecata. Este recomandabil ca acestea sa fie suficient de mari pentru ca "prietenul " dvs. sa nu se mai tina de astfel de actiuni sicanatorii.
Referitor la prima problema - suma de bani incredintata unei persoane pentru achizitionarea autoturismului.
Nu se intelege foarte bine daca inscrisul despre care se vorbeste reprezinta un contract unilateral (imprumut) sau sinalagmatic (cu stabilirea obligatiei de a cumpara autoturismul). Daca in contract se precizeaza ca persoana respectiva a primit bani in scopul aratat, atunci contractul este sinalagmatic si se pune problema formalitatii multiplului exemplar, formalitate care nu cred ca a fost respectata in speta. In aceasta situatie, inscrisul va fi valabil fara mentiunea privind numarul de exemplare intocmite daca si persoana care a primit banii recunoaste, intr-un fel sau altul, existenta acestui contract. De aceea, intr-o prima faza, este recomandabila o notificare a debitorului care poate transmite un raspuns care sa ajute in eventualitatea unui proces.
Pe latura penala va fi mai dificil, inclin mai mult spre un abuz de incredere in speta. Daca prin raspunsul la notificare ar rezulta faptul ca persoana respectiva refuza sa va restituie banii sau ca a cumparat autoturismul dar refuza sa vi-l dea pentru diferite motive - ar fi, indiscutabil, abuz de incredere. Depinde de continutul inscrisurilor si de un eventual raspuns. Se poate incerca si pe aceasta cale, chiar si numai pentru a "speria" debitorul. Dar, in caz de esec, exista riscul suportarii unor cheltuieli de judecata.
Pe latura civila apreciez ca sunt sanse de succes. Dar depinde foarte mult si de continutul concret al celor doua documente: procura si contract sub semnatura privata. Succes.
....problema este ca bunul meu verisor" " a dat in judecata si firma la care eu am apelat ca sa -l ajute...aceasta firma X a dorit doar sa ajute ca si mine (nu exista nici un contract in care eu sau firma respectiva ne obligam sa rezolvam.......)am spus sa il scutim de ffff multzi bani si am ajuns sa fim terorizatzi!!! inca nu a vazut ce scrie in actizune avand in vedere ca aseara am primit si eu si firma X telefon de la un anume AVOCAT PRIGOT SAU PRIVOT ...anuntzandu ne ca vom fi datzi in judecata pt inselaciune
parerea mea este ca n-ai de ce sa-ti faci probleme
iti dau textul pt inselaciune ca sa te lamuresti
Înşelăciunea
Art. 260. - (1) Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine ori pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 7 ani.
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani.
(3) Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane, cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât fără această eroare cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) sau (2), după distincţiile acolo arătate.
(4) Emiterea unui cec sau a unui alt instrument de plată asupra unei instituţii de credit sau unei persoane, ştiind că pentru valorificarea lui nu există provizia sau acoperirea necesară sau nu va exista până la termenul convenit între părţi, precum şi fapta de a retrage, după emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plăti înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul arătat în alin. (1), dacă s-a pricinuit o pagubă posesorului cecului sau a altui instrument de plată, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alin. (2).
(5) Folosirea de mijloace frauduloase pentru a îndepărta de la licitaţie publică o persoană sau de a limita licitaţiile ori numărul participanţilor se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.
(6) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sancţionează exploatarea necunoaşterii sau a lipsei de experienţă a unui minor sau a stării de slăbiciune a persoanelor vulnerabile datorită vârstei, bolii sau stării de graviditate, pentru a le determina să încheie acte prejudiciabile pentru acestea.
(7) Inducerea sau menţinerea în eroare cu privire la condiţiile de trai din ţara de emigrare, săvârşită în condiţiile alin. (1), în scopul de a determina o persoană să emigreze, se pedepseşte potrivit alin. (1).
(8) Înşelăciunea care a avut consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu detenţiune severă de la 15 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
(9) Dacă mijlocul fraudulos folosit pentru săvârşirea înşelăciunii constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
Am fost sunat chiar acum 15 min de asa bine cunoscutul domnul avocat PRIGOT....si imi sugereaza sa fac o chitantza sau o hartie de mana...in care eu sa recunosc ca am primit suma de 16 mil de la bunul meu var.....culmea proiectul este finalizat cu toate avizele +instalatziile electrice,sanitare si termice care le-au platit firma X. ce zici sa fac sau ce anume a insemnat telefonul acesta?....lipsa probe? raspunde mi te rog frumos
Chitanta de mana
wap54
La un imprumut de la pe persoana fizica, intre cel ce imprumuta si cel imprumutat, cate exemplare se intocmesc in cazul unei chitante de mana? \\ce articol, ... (vezi toată discuția)