avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: SAF-T și facturarea electronică, obligatorii din 2022. Implementare și impact. Lectori: EY România. Joi, 27 Ianuarie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cauciucuri de iarna
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cauciucuri de iarna

Imi puteti da ultima lege sau ordonanta de urgenta privind cauciucurile pentru masina care trebuie sa le porti cand este prima ninsoare deoarece stiu ca am primit pe email acum cateva saptamani despre acest lucru, dar am sters mesajul si tatal meu este interesat despre acest lucru ca sa nu incalcam legea si sa primim amenda din cauza cauciucurilor care nu sunt conforme anotimpului geros.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
Alexandru Raul Cialma, Alte profesii
Exista o confuzie grava referitor la data de 1 noiembrie -data pe care muti soferi o interpreteaza ca fiind termenul de la care trebuiesc montate anvelopele de iarna
Sanctiunile pentru inexistenta anvelopelor de iarna se pot aplica inclusiv in afara perioadei 1 nov-31 martie
OG nr 5/2011 cunoscuta si sub numele de "legea cauciucurilor de iarna" sau "legea anvelopelor de iarna" actualizata pentru aprobarea unor reglementari privind cresterea sigurantei rutiere si destinatia sumelor incasate de catre personalul imputernicit cu atributii de inspectie si control in urma aplicarii sanctiunilor contraventionale specifice activitatii de transport rutier, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 80 din 31.1.2011
OG nr 5/2011 a fost actualizata prin Legea nr. 161/2011 - privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 5/2011 pentru aprobarea unor reglementăai privind cresterea sigurantei rutiere si destinatia sumelor incasate de catre personalul imputernicit cu atributii de inspectie si control in urma aplicarii sanctiunilor contraventionale specifice activitatii de transport rutier publicat la 17 iulie 2011 Monitorul Oficial 503/2011
Ordonanta Guvernului nr.5/2011, prin care se modifica Ordonanta Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, utilizeaza termenul "anvelope de iarna", anvelope care se identifica prin utilizarea literelor M (Mud - noroi) si S (Snow- zapada), sub forma: M plus S, M.S. sau M&S, se arata intr-un comunicat emis de Registrul Auto Roman.
Anvelopele de iarna sunt cele care respecta si sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite CEE-ONU nr.54.


vara nu prea merge . n-are cum sa ma amendeze politia ca nu am cauciucuri de iarna , daca cumva ninge din senin.
pentru varianta asta exista posibilitatea montarii lanturilor , si uite asa am fentat legea...deoarece , in afara perioadei 01.09.-31.03 nu mai este obligatoriu montarea acestor anvelope .
pozitia noastra geografica beneficiaza de clima temperat continentala , si nu exista riscul sa ninga in iulie.
cat despre remorci...numai unu' care nu are ce face cu banii , pune caucicuri de iarna .
remorcile din cate stiu , nu au nici o axa tractoare.

Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
ContSters324606, utilizator
Trebuie sa aveti anvelope de iarna cand drumul este acoperit cu zapada, gheata sau polei, indiferent de perioada.

ART. 102 OUG 195/2002
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
................................
28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;
...............................................
ART. 112
(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
...............................................
h^1) autovehiculul nu este dotat, la circulaţia pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, cu anvelope de iarnă, iar autovehiculul de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune ori nu au montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;
...................................................
Imi puteti da linkul cu ultimul articol sau despre ordonanta de urgenta despre cauciucurile de iarna si trebuie sa faca un sofer cand incepe prima ninsoare ca nu fie amendat.
V-am aratat ce prevad reglementarile legale in vigoare, in speta, OUG 195/2002, nu am ce link sa va dau, eu nu caut pe net informatiile, citesc in lege, iar legea este clara, trebuie sa aveti cauciucuri de iarna cand drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Alte discuții în legătură

Obligativitatea echiparii cu anvelope de iarna miki_M miki_M Buna ziua! Stie cineva care este cadrul legal pentru obligativitatea echiparii autoturismului cu anvelope de iarna incepand cu 01 noiembrie pana la 01 martie ... (vezi toată discuția)
Anvelope de iarna vrobu vrobu Este adevarat ca nu poti fi amendat decat daca blochezi circulatia pe carosabil acoperit cu zapada sau polei si nu ai anvelope de iarna ? Daca circul pe ... (vezi toată discuția)
Conform noii oug pot fi folosite anvelopele all season? adela05 adela05 Stiu ca s-a introdus obligativitatea dotarii masinilor cu anvelope de iarna. Vreau sa stiu daca putem folosi si anvelope all season. Ma puteti ajuta cu un art ... (vezi toată discuția)