avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Cum vor vota romanii aflati in strainatate?
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Cum vor vota romanii aflati in strainatate?

Se pare ca nu vor putea vota.
Este de-a dreptul incredibil asa ceva.
Practic se incalca un drept fundamental de statul roman prin organele sale.

Practic nu sunt lasati sa voteze si se invoca ca nu este timp.
Am inteles ca problema a pornit de la faptul ca pot vota cca 20-30 de persoane intr-o ora.

S-a mai intamplat asa ceva anterior?
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 11:16, 19 Ianuarie 2015
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Guvernul nu are interes ca ei sa voteze.
Nu este evident?

E ca si cum si-ar invita adversarul ca castige alegerile.

Procedura de vot trebuie sa se desfasoare conform legii iar Guvernul nu are voie sa schimbe regulile, nu este lasat de lege.
In strainatate in 2014 in primul tur au votat un numar de 161.054 alegatori in cele 294 de sectii din strainatate, cei mai multi votanti fiind in Italia, Spania si Republica Moldova, a anuntat, luni, Biroul Electoral Central (BEC).
Cel mai mare numar de votanti in strainatate s-a inregistrat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2009, cand au votat 147.754 de cetateni romani. Precedentul record de participare se inregistrase in primul tur al prezidentialelor din acelasi an - peste 94.000.
Asadar acum au votat mai multi decat oricand in istoria Romaniei.
Iar prin masurile de a suplimenta numarul de cabine, de stamplie, de personal, descarcarea formularului de pe net..., se asigura conditii pentru ca in cele 14 ore, duminica, sa voteze chiar mai multi decat in primul tur.
Dar chiar daca ar vota de 2 ori mai multi romani din afara tarii, adica peste 300 mii oameni, acestia ar reprezenta maxim 3% din toatalul celor care voteaza atat in tara cat si in afara.
Daca presupunem ca 2/3 din cei 300 mii din afara, vor vota cu Iohannis si umai 1/3 cu Ponta, scorul general ar putea fi influientat pozitiv cu 2% pentru Iohannis si cu 1% pentru Ponta. Adica un avantaj pentru Iohannis de doar 1%.
Acest 1% ar putea fi foarte mult daca cei doi ar obtine in tara procente apropiate de 50% adica un 49,5% la 50,5%. Dar cum diferenta in tara va fi de 7-10%, adica 54% la 46%, cei 1% din diaspora nu ar schimba cu nimic rezulatatul alegerilor. In acest sens s-a pronunata si se mai poate pronunat si CCR-ul, daca va amintiti, atunci cand cineva a solicitat anularea alegerilor.
Asa ca Guvernul nu are intreresul ca sa puna piedica oamenilor sa participe la alegeri, ci are interesul sa asigure conditii cat mai bune, sa voteze cat mai multi si sa nu existe motive de punere in discutie a anularii alegerilor asa cum vor unii.
Deci adversarul (indiferent care este) nu poate castiga alegerile bazandu-se doar pe votul celor din diaspora acum, asa cum s-a intamplat in 2009 cand a fost un scor foarte strans.

Dar daca duminica, exagerand un pic, cei doi vor fi la diferenta de sub 1%, sunt deacord sa se conteste, sa se reia votul...


Nu e clar cati ies la vot si din cei care nu au votat in primul tur.nE posibil sa existe un mare echilibru si diferenta sa se faca tocmai asa...nnDepinde si cum se duc voturile de la Tariceanu.nNu toti care il vroiau presedinte il vor prim-ministru.nnMie imi pare ca pot rezolva legal problema cu votarea si asa se impune intr-un stat democratic...nnEu intotdeauna am respectat presedintii indiferent ca i-am votat sau nu dar sa castige cineva asa ar fi nedemocratic...si tocmai Ponta bate toba cu demcratia...
Johanis bate toba cu schimbarea...
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Depinde si cum se duc voturile de la Tariceanu.

Depinde cum se duc voturile tuturor celor care au candidat in primul tur, nu numai ale celor ce l-au votat pe Tariceanu.
Mie imi pare ca pot rezolva legal problema cu votarea si asa se impune intr-un stat democratic...

Cum vi se "pare" dumneavoastra ca se poate rezolva "legal" si care problema cu votarea?

Prin acte normative trebuie sa se poata.
Trebuie suplimentate locurile de votare.
Si sa se semneze dupa ce formularul este completat in afara locatiei de votare.
Semnarea formularului este esentiala in fata comisiei si nu completarea lui.
E aberant si tipic romanesc sa astepte oamenii afara si sa se completeze in fata comisiei.

Mie imi pare clar cum se duc voturile celorlalti candidati.
Gaselnita PSD este cea cu Tariceanu prim-ministru.

Eu eram aproape sa il votez pe Tariceanu...
Cred ca sunt impartiti in doua...
Se poate intampla ca jumatate din ei sa nu mai vina la vot.
Orice se poate...


Voturile din strainatate pot face diferenta...

Nu putem avea un presedinte al tuturor romanilor daca unii sunt lasati sa voteze sinaltii nu...

Dvs. cat ati calculat ca ar lua Ponta de la cei de stanga?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pai dumneavoastra impoutati acum Ministerului de externe ca nu ia anumite masuri si veniti cu solutii. Aceste solutii au fost deja stabilite si se vor aplica in turul doi chiar mai mult decat spuneti: suplimentrea personalului, marirea numarului de cabine de vot, a numarului stampilelor, completarea formularelor printate de pe net si doar semnarea lor in fata comisiei... Asa ca propunerile dumnevoastra sunt un mic plagiat#-o

Voturile din strainatate pot face diferenta doar daca intre cei doi va exista o diferenta de sub 1%, altfel neinfluientand cu nimic.

O sa avem un presedinte, asa cum am avut intotdeauna, chiar daca la vot vin 80% sau 40%.

Ponta va lua toate voturile de la cei de stanga. Poate ati vrut sa intrebati altceva!

Alte discuții în legătură

Ce parere aveti despre candidatii la prezidentiale ? davidpaulclaudiu davidpaulclaudiu https://www.youtube.com/watch?v=APuRJMTbEhE Raspuns pentru Alex C. : Traiesc intr-o tara libera, democrata care imi asigura prin drepturi sansa de a ma ... (vezi toată discuția)
Presedintele klaus johannis va numi un alt prim-ministru sau va ramane guvernul ponta? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Potrivit art. 85 alin. 1 din Constitutia Romaniei, presedintele Romaniei desemneaza prim-ministrul si numeste Guvernul pe baza votului de incredere a ... (vezi toată discuția)