In urma divortului amiabil, fostul sot nu-mi permite sa stau in casa, imobil dobandit in timpul casatoriei noastre, se considera proprietar absolut, desi domiciliul meu este acelasi. Cum pot reintra in locuinta mea, fiind coproprietar in actul casei? Precizez ca el propune partajul la notar daca sunt de acord sa devina proprietarul absolut al casei, lucru inacceptabil.
La fel a procedat si fostul meu sot. Amenintari, violenta tot ce se poate mai urat ca acum sa-si schimbe radical comportamentul doar doar voi semna ce doreste el la notar.
Mare atentie la ce semnati. Daca nu sunteti de acord cu ce doreste poate el incepe partajul pe cale judecatoreasca. Dar partajul la judecatorie este mai scump pentru cine-l introduce si in acelasi timp si dureaza mai mult.
Multa rabdare si putere sa aveti.
In locul dvs. as merge la politie si asa va veti putea intoarce in locuinta. Si apoi veti hotari ce este de facut mai departe.
Multumesc pentru empatie. Este atat de trist totul. Mi se face o mare nedreptate, mai ales stiind ca este in casa mea si a lui, cu altcineva. Sunt disperata. Caut solutii. Ma gandesc cate acte trebuie sa schimb, fiind obligata sa fac o naveta de 120km zilnic, avand serviciul in loc. de domiciliu actual.
In aceasta situatie partajul voluntar nu poate fi realizat. Durata unui partaj judiciar dureaza mult, dar nu aveti alta solutie. Cred ca cel mai urgent lucru pe care trebuie sa il faceti ,este sa va adresati unui cabinet de avocatura si sa deschideti actiune civila de partaj judiciar in urma divortului. In continuare va redau un flux al procesului:
Procedura speciala a partajului, conform noului Cod de procedura civila
In Titlul V, la art. 979-995 din noul Cod de procedura civila este prezentata procedura partajului judiciar.
In cazul in care partajul nu se poate realiza prin buna invoiala, oricare dintre coproprietari se poate adresa instantei de judcata cu o cerere de partaj.
Cuprinsul cererii de chemare in judecata:
* Numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor.
* Codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare ori codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar ale reclamantului, precum si ale paratului, daca partile poseda ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, in masura in care acestea sunt cunoscute de reclamant.
Obiectul cererii (partajul) si toate bunurile supuse partajului, realizan – du-se o evaluare a acestora, dupa pretuirea reclamantului. Pentru identificarea imobilelor se vor arata localitatea si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, precum si, cand imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul cadastral sau topografic, dupa caz;
* Locul unde se afla bunurile supuse partajului, precum si persoana care le detine sau le administreaza
* Aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea
* Aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere
* Semnatura.
La primul termen de judecata, daca partile sunt prezente, instanta le va lua declaratie cu privire la fiecare dintre bunurile supuse partajului si va lua act, cand este cazul, de recunoasterile si acordul lor cu privire la existenta bunurilor, locul unde se afla si valoarea acestora.
In tot cursul procesului, instanta va starui ca partile sa imparta bunurile prin buna invoiala. Daca partile ajung la o intelegere cu privire la impartirea bunurilor, conform art. 982 alin. (2) Cod de procedura civila, instanta va hotari potrivit intelegerii lor, partile avand posibilitatea incheierii unei tranzactii.
Daca printre cei interesati se afla minori, persoane puse sub interdictie judecatoreasca ori disparuti, se va putea incheia o tranzactie, insa numai cu incuviintarea prealabila a instantei de tutela, precum si, daca este cazul, a reprezentantului sau a ocrotitorului legal.
Atunci cand intelegerea priveste numai partajul anumitor bunuri, instanta va lua act de aceasta invoiala si va pronunta o hotarare partiala, continuand procesul pentru celelalte bunuri.
Intelegerea partilor poate interveni oricand in cursul procesului, partile putand solicita, potrivit art. 438 Cod de proc. civ., ca instanta sa ia act de tranzactie si sa o consfiinteasca.
Daca partile nu ajung la o intelegere, procesul va continua, urmand ca instanta sa hotarasca potrivit dispozitiilor legale si tinand cont de probele administrate in cauza.
Prin urmare, instanta va stabili:
* bunurile supuse impartirii;
* calitatea de coproprietar;
* cota-parte ce se cuvine fiecaruia;
* creantele nascute din starea de proprietate comuna pe care coproprietariile au unii fata de altii;
Ce e de retinut daca nu se cade la invoiala asupra pretului locuitri , se dispune efectuarea unei expertize judiciare de evaluare a imobilului.
la notar sa mergeti insotita de avocat sau sa va scrieti de acasa “notite” care sa contina pretentiile dv si sa aveti grija ca totul sa fie inscris in actul ce urmeaza a fi semnat;
se va lua in calcul valoarea imobilului si se va imparti la doi: 50-50 sau cum hotarati impreuna; nu e obligatorie o expertiza (e costisitoare) daca sunteti hotarati amandoi sa acceptati un pret pe care-l considerati ok (serios);
daca sunteti de acord ca el sa ramana in imobil si sa va plateasca sulta la o data anume, pe care o veti hotari impreuna si care va fi inscrisa in actul de partaj, el se intoarce acasa si dv plecati in casa parinteasca sperand ca el va plati sulta; daca nu plateste la data stabilita veti merge la executorul judecatoresc (alti bani, alta distractie); daca el tot nu are bani (salariu/alt venit care poate fi poprit) se poate ajunge in situatia vanzarii imobilului la licitatie (daca o cereti dv, cand va plictisiti sa asteptati banii de la el);
daca plateste sulta in ziua semnarii acordului se termina totul atunci si fiecare-si vede de viata lui;
poate vreti si alte bunuri din casa si trebuie sa va intelegeti, in scris si de comun acord, cine ce ia ( obiectele personale sunt ale fiecaruia in parte si nu sunt supuse partajului);
daca vreti sa locuiti in casa pana va hotarati la partaj solutia eleganta e o actiune in instanta.
Va multumesc pentru aceste lamuriri complete, este foarte clar ce ar trebui sa fac. Am mizat pe intelegere, dar e dificil s-o obtin din partea sa, in circumstantele noastre. El doreste sa-mi dea o sulta si sa ramana in garsoniera, dar sa nu treaca suma respectiva, in actul de partaj. In plus, a refuzat prezenta avocatului meu, la notar.