avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Reducere cheltuieli executare
Discuție deschisă în Executare silită

Reducere cheltuieli executare

Buna ziua,

Am fost creditor intr-o executare silita. Debitorul a formulat contestatie la executare invocand cheltuieli de executare exagerate. Instanta a admis contestatia si a dispus diminuarea cheltuielilor de executare.
In acest context, cine este obligat sa returneze excesul de cheltuieli, dat fiind ca BEJul nu are calitate procesuala?
Multumesc
Intr-adevar, este regretabil ca aveti obligatia de a achita cheltuielile de executare.

De lege ferenda, ar trebui sa se reglementeze in sarcina executorului judecatoresc suma cheltuielilor de executare cenzurate ca nelegal efectuate de catre instanta judecatoreasca.

Referitor la lege, aceasta este clara. Art. 669 al. (4) din Noul Cod de Procedura Civila prevede ca, in cazul cenzurarii sumelor de catre instanta de judecata, se aplica dispozitiile art. 451 al. (2) in mod corespunzator, dispozitii care stabilesc ca masura luata de instanta nu are niciun efect asupra raporturilor dintre dv. si executorul judecatoresc.

Prin urmare, raporturile cu executorul judecatoresc si toate aspectele legate de acestea raman nemodificate, iar singura solutia rezonabila este sa va adresati executorului judecatoresc pentru a gasi o intelegere asupra acestor cheltuieli cenzurate, care este posibil sa fi fost estimate la o valoare mai mare decat costul efectiv, material.

Suntem aici pentru a va sprijini, din pacate legea, desi nu este dreapta, se executa. Aveti obligatia de a respecta dispozitiile instantei de judecata. Hotararea definitiva a instantei de judecata este titlu executoriu si, daca nu o executati de buna voie, debitorul va poate executa silit pentru aducerea ei la indeplinire si veti suporta si cheltuielile pentru executarea dv. silita.

Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2014
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Mda, o sa discut cu executorul desi, asa stand lucrurile, pare sa-l doara la basca. Nu inteleg de ce in astfel de cauze Instanta nu se autopronunta ptr chemarea executorului in garantie. In speta mea capatul de cerere principal a contestatiei fost anularea executarii silite. Pe undeva, ca subsidiar, debitorul s-a plans si de valoarea exagerata a cheltuielilor de executare. Instanta a mentinut executarea ca valabila dar a diminuat cheltuielile de care eu nici nu am avut habar pana am primit contestatia. In inatmpinare am explicat ca eu nu am nicio vina/raspundere ptr cuantumul cheltuielilor, stiind ca, in mod normal acestea sunt reglementate de hotararile oficiale ale UNEJ. Chiar nu am nicio treaba cu astea, din pctul meu de vedere, fiind interesat strict de debitul care mi se cuvenea.
Ce as putea face?
1. Apel in cadrul caruia sa chem executorul in garantie?
2. Actiune in regres impotriva executorului?

Pur si simplu nu pot fi tzinut sa platesc eu greseala/lacomia unei autoritati!!!
Art. 719
Efectele soluţionării contestaţiei
.......................
(4) Hotărârea de admitere sau de respingere a contestaţiei, rămasă definitivă, va fi comunicată, din oficiu şi de îndată, şi executorului judecătoresc.
(5) Dacă contestaţia este admisă, executorul judecătoresc este obligat să se conformeze măsurilor luate sau dispuse de instanţă.
...........................

De fapt, se pare ca lucrurile sunt chiar simple si executorul se va supune hotararii instantei. :)
Potrivit Art. 650 din Noul Cod de Procedura Civila:

(2) Instanţa de executare soluţionează contestaţiile la executare, precum şi orice alte incidente apărute în cursul executării silite, cu excepţia celor date de lege în competenţa altor instanţe sau organe.
(3) În toate cazurile instanţa de executare se pronunţă prin încheiere executorie care poate fi atacată numai cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, dacă prin lege nu se dispune altfel.

Va sfatuiesc sa studiati cu atentie hotararea instantei privind cenzurarea cheltuielilor de executare, sa obtineti de la executorul judecatoresc toate informatiile si documentele privind cheltuielile cenzurate, sa verificati legalitatea cheltuielilor de executare (asa cum sunt reglementate de art. 669 al. 3 de mai sus din Noul Cod de Procedura Civila); daca exista dovezi ca sunt legal efectuate cheltuielile de executare, formulati apel, argumentand si dovedind legalitatea cheltuielilor de executare efectuate de executor (aceasta daca nu gasiti un acord de la inceput cu executorul).

Raspunderea executorilor judecatoresti este reglementata de Legea nr. 188/2000 privind executorii judecătoreşti [ link extern ] .
Art. 719 NCPC reglementeaza obligatiile executorului - se refera la obligatiile executorului in cazul admiterii pe fond a contestatiei, cand se dispune anularea, indreptarea unui act de executare etc.

Cheltuielile de executare cenzurate sunt reglementate in mod expres in sarcina creditorului de art. 669 al. 4 si art. 451 al. 2 NCPC, asa cum le-am prezentat.

De altfel, va vor fi rezolvate nelamuririle prin comunicarea hotararii instantei de executare, care va prevedea in sarcina creditorului plata cheltuielilor de executare cenzurate.


Ultima modificare: Joi, 4 Decembrie 2014
gi-jane2, moderator
Din enumerarea exemplificativa a cheltuielilor de executare, regasita in alin. 3 al art. 669NCP, se desprinde concluzia ca, pentru a intra sub incidenta acestui text, o cheltuiala trebuie sa fie prevazuta de lege ori sa fie necesara desfasurarii executarii silite.
Solicitând executarea silită a unui titlu executoriu, respectiv efectuarea unui serviciu public, persoanele interesate plătesc un onorariu, ca preţ al acestui serviciu, care vizează cheltuielile ocazionate de transport, folosirea tipizatelor la comunicarea unor acte de procedură, utilizarea faxurilor date cu ocazia soluţionării unui dosar de executare, etc. Acest onorariu este inclus in continutul cheltuielilor de executare, fiind prevazut ca atare de legiuitor.
Ce se intampla, insa, in situatia in care executorul stabileste un onorariu si, distinct de acesta, alte cheltuieli numite „de executare” vizand consultanta dosar, redactare şi emitere acte şi documente în procedura executării silite? Mai mult, instanta de executare, investita cu solutionarea unei contestatii la executare formulata de debitor, admite contestatia si, fara a anula executarea silita, nici macar un singur act de executare efectuat in cadrul dosarului executional respectiv, dispune doar reducerea cheltuielilor de executare, retinand tocmai faptul ca executorul, solicitand pe langa onorariu si alte cheltuieli suplimentare care exced cadrului legal, practic incaseaza o plată dublă a aceluiaşi serviciu public. Evident, suntem in prezenta unei practici nelegale a executorului ce cauzează debitorului un prejudiciu patrimonial, iar pentru o asemenea conduita poate fi angajata chiar raspunderea penala a executorului in cauza.
Pe de alta parte, art. 719 NCPC reprezinta sediul materiei privind efectele solutionarii contestatiei la executare, alin. 5 stabilind obligatia executorului de a se conforma masurilor luate sau dispuse de instanta.
Avand in vedere aceste dispozitii legale, in speta la care am facut referire, este clar ca sumele nelegale incasate de executor nu pot fi imputate creditorului de buna credinta (executarea silita demarata la cererea acestuia nefiind anulata!!!), executorul fiind obligat sa se conformeze celor dispuse de instanta, procedand la intocmirea unui proces verbal de reducere a cheltuielilor, in baza sentintei definitive, si restituind ce a incasat...dincolo de lege.

OBS: a oferi consultanta nu se rezuma la indicarea unor texte de lege pe care, de altfel, orice justitiabil le poate cunoaste prin achizitionarea unui cod de procedura civila. Primul demers prespune cunoasterea spetei. Abia apoi intervine interpretarea si aplicarea normei de drept incidente.


Alte discuții în legătură

Art 451(2) din ncpc ce înteles are ? asedy asedy ”(2) Instanţa poate, chiar şi din oficiu, să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când ... (vezi toată discuția)
Cand se incheie executarea silitã? bufa bufa Cind se consideră incheiată executarea silită ?Atunci când se cere Întoarcerea executării silite inseamnă o continuare a acțiunii executării ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez banii de onorariu dati unui avocat intr-o cauza castigata? gudflo gudflo Va rog sa imi spuneti cum ajung sa primesc banii inapoi.,prin sentinta obliga persoana sa imi plateasca suma care este cu titlu de cheltuieli de judecata (vezi toată discuția)