avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Reducere cheltuieli executare
Discuție deschisă în Executare silită

Reducere cheltuieli executare

Buna ziua,

Am fost creditor intr-o executare silita. Debitorul a formulat contestatie la executare invocand cheltuieli de executare exagerate. Instanta a admis contestatia si a dispus diminuarea cheltuielilor de executare.
In acest context, cine este obligat sa returneze excesul de cheltuieli, dat fiind ca BEJul nu are calitate procesuala?
Multumesc
" Faptul ca legiuitorul a inlesnit creditorului recuperarea sumelor (sau executarea obligatiei, oricare ar fi ea) prin neconditionarea inceperii executarii de onorariul executorului nu inseamna ca el a intentionat sa-l faca pe creditor un dezinteresat fata de onorariul executorului, eventual cu rea-credinta, pentru a aduce cheltuieli nejustificate in carca debitorului. Caci cunosc si situatii in care razbunarea personala ar putea duce la astfel de gandiri.
Prin urmare, este raspunderea creditorului. " Gresit! Nu putem explica un principiu fie el si de drept , prin prisma unor cazuri particulare.Nu in mod intimplator ,legiuitorul a prevazut in lege cerinta ca executarea silita sa NU fie conditionata de plata chiar si a unui avans din onorariu executorului.Adica in viziunea sus-mentionata interesul primordial este al executorului de a-si incasa onorariul, iar interesul neglijabil , minimal este recuperarea creantei de catre creditor.Adica ducind spre consecintele in extremis, daca executorul a fost indestulat , ce rost ar mai avea recuperarea debitului atit timp cit executorul si-a primit onorariul ?
Si da, dnelor si domnilor avocati, am o problema cand instanta reduce cheltuielile de judecata atunci cand castig reprezentat. Asta inseamna, stricto senso, ca reduce onorariul avocatului, onorariu pe care acesta l-a si incasat deja de la mine. Astep si eu un avocat care sa-mi intoarca onorariul neadmis sau care sa sara la gatul instantei pe acesta tema! Pana atunci, orice apreciere avocateasaca asupra altor prestatori de servicii justitiare, mi se pare demagogica si neavenita.
Eu cred că cheltuielile de executare se pot recupera, în cazul în care executorul a greșit, ex. A fost declarat de către instanță necompetent, având în vedere că a încălcat jurisdicția, chiar mai mult, executorul poate fi tras la răspundere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 451(2) din ncpc ce înteles are ? asedy asedy ”(2) Instanţa poate, chiar şi din oficiu, să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când ... (vezi toată discuția)
Cand se incheie executarea silitã? bufa bufa Cind se consideră incheiată executarea silită ?Atunci când se cere Întoarcerea executării silite inseamnă o continuare a acțiunii executării ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez banii de onorariu dati unui avocat intr-o cauza castigata? gudflo gudflo Va rog sa imi spuneti cum ajung sa primesc banii inapoi.,prin sentinta obliga persoana sa imi plateasca suma care este cu titlu de cheltuieli de judecata (vezi toată discuția)