avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contestare calcul caldura - ISTA
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contestare calcul caldura - ISTA

Luna aceasta am constatat ca am de plata 405 lei la caldura la apt cu 2 camere 55 mp. ISTA mi-a emis un calcul din care rezulta ca am consumat ~2,4 Gcal pe baza unui numar de unitati pe care nu aveau de unde sa-l scoata pentru ca nu mai am repartitor pe niciun calorifer.
Le-am atras atentia ca este o greseala si atunci s-au ambitionat, vadit deranjati si mi-au recalculat consumul, rezultand cu 62 lei mai mult. Recalcularea au facut-o in baza ordinului ANRSC 343/2010, astfel rezultand un consum de 2,75 Gcal.
Intreaga factura pe scara este de 4.845 lei, ceea ce inseamna ca au aplicat 10% din factura doar la mine. Pe scara sunt 44 apt dintre care 10 apt de cate 3 camere.
Cum pot sa contest factura abuziva in conditiile in care ei ma obliga la plata a 10% din factura pe asociatie si cota mea indiviza este de 2,15? Adica eu consum cat 5 apartamente de 2 camere sau cat 4 apartamente de 3 camere?
Pe scurt, acolo nu ai cu cine vorbi si vreau sa fac ceva in acest sens, cu atat mai mult cu cat am si calitatea de presedinte al asociatiei de proprietari.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: ContSters371153 , utilizator 20:43, 24 Noiembrie 2015
Ar trebui sa nu platiti aceasta suma, ci doar partial. Argumente legislative si stiintifice sunt destule. Trebuie rabdare si studiu a lor.
Consumul calculat de Ista este eronat. Toate caloriferele au o putere termică exprimata în wati, prevăzută în standarde şi normative tehnice în construcţii, stabilită, într-un laborator de încercări - „celulă termică”, din cadrul INCERC Bucureşti, unul dintre cele 4 existente în Europa.
Ordin M.T.C.T. nr. 941/2002 – Ghid privind determinarea suprafeţei echivalente termic a corpurilor de încălzire GP 067-02. Elaborat: INCERC. B. C. nr. 2/2003.
Ghidul prevede principalele modele şi tipuri de corpuri de încălzire utilizate în clădiri din România şi stabileşte mărimea suprafeţei echivalente termic a acestora. Cuprinde si coeficienti de corectie in functie de temperatura agentului termic.

Mai mult, toate facturile emise de firmele prestatoare din Romania in ultimii 10 ani sunt eronate.
Cauza prncipala o reprezinta incalcarea conditiilor de montare si utilizare a repartitoarelor prevazute in normativele tehnice in constructii. Nu s-a efectuat echilibrarea hidraulică a instalaţiei de încălzire, nici a reţelei de distribuţie la branşament, atestate prin buletine de măsurători. Echilibrarea hidraulică are drept scop minimizarea erorilor repartitoarelor. Ea presupune montarea regulatoarelor automate de presiune. Astfel, consumul de căldură poate fi redus.

ANRSC nu va va ajuta cu nimic, intrucat este cea care a emis variante paralele de pseudonormative tehnice, care falsifica adevarul stiintific. Somitatile Romaniei in domeniul instalatiilor de incalzire, profesori universitari si cercetatori stiintifici demonstreaza de 10 ani caracterul eronat, nestiintific al normativelor ANRSC si facturile eronate, aberante ale celor fara repartitoare.
Firmele prestatoare sunt protejate de ANRSC.

ANRSC a recunoscut, dupa 10 ani, caracterul nestiintific al normelor sale tehnice. S-a incheiat un Protocol intre Asociatia Inginerilor de Instalatiii din Romania si ANRSC in care se enumera numeroase erori si incalcari ale normativelor in constructii:
[ link extern ]
Tocmai cei de la AIIR au dovedit de 10 ani, prin studiile facute, erorile grave in domeniu.
Ultima modificare: Vineri, 2 Ianuarie 2015
darida, utilizator
Aici pe forum am discutat de mai multe ori aceste aberatii pe care firmele care calculeaza costurile cu incalzirea locuintelor prin utilizarea repartitoarelor de costuri.
Nu stiu daca toate firmele sau doar unele dintre ele procedeaza la repartizarea de costuri "la plesneala" - desi aceasta metoda, pe langa faptul ca nu are argumente stiintifice, pot aduce firmelor mari deservicii.
Asa cum s-a afirmat de catre @darida, un cetatean bine informat, cu informatii si argumente minimale poate sa demonstreze unui "destept" de la orice firma de repartitoare ca in conditiile lunii NOE. 2014, un apartament cu doua camere nu poate consuma aproape 3 Gcal. In primul rand se poate demonstra ca instalatia sa de incalzire nu poate, fizic, absorbi si degaja cele 3 Gcal. repartizate...
Eu cred ca in topicul de fata, cetateanul fiind si presedintele as. prop., nu s-a inteles cu cei de la ISTA pe tema repartizarii corecte a costurilor cu incalzirea, a declarat ca nu mai foloseste repartitoarele de costuri, astfel ca asa cum a scris si @elga50, apartamentul sau a fost considerat deconectat, si i s-a repartizat consumul maxim al unui apartament similar, dar care are repartitoare de costuri pe calorifere, plus 15-20% din costuri, astfel incat a "iesit" aceasta enormitate.

Acum, ce sa mai zic, este usor sa discutam si sa facem trimiteri la acte normative... Nu toata lumea se descurca, de aceea ar fi foatre bune sfaturile practice de rezolvare a acestei chestiuni. Din aceasta cauza am propus autorului acestui topic sa se adreseze firmei (desigur, daca ar avea si un ajutor, un specialist de la CET, ar fi foarte bine), sa-si revizuiasca calculele. Mai cred ca la blocul respectiv nu s-a facut o inventariere a tuturor corpurilor de incalzire si a SET-urilor instalatiilor comune si a tevilor verticale din locuinte.
Acest lucru se poate vedea din foaia centralizatoare pe care fiecare firma trebuie sa o prezinte asociatiei si fiecarui proprietar. As fi foarte curios care este procentul de repartizare pentru suprafetele comune si tevile verticale - asta ca sa ne facem o parere privind cele 2,75 Gcal repartizate apartamentului respectiv.
Toate firmele prestatoare din Romania repartizeaza costurile "la plezneala". Este in fapt un sistem de repartizare a erorilor.
E o chestie de logica elementara. Daca normativele ANRSC snt proaste, nestiiintifice, iar firmele din Romania aplica acele normative, isi realizeaza softul programelor de calcul pe baza acelor normative eronate, rezulta ca toate calculele rezultate sunt eronate.

In plus, Legea nr. 50/1991 rep., art. 44: în vederea realizării unui cadru legislativ unitar, toate reglementările tehnice cu aplicabilitate în domeniul construcţiilor şi urbanismului, elaborate de ministere şi de alte organe centrale, se transmit în mod obligatoriu spre avizare Ministerului Constructiilor în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei legi, sub sancţiunea încetării aplicabilităţii acestora.

Nu este posibilă folosirea indicaţiilor afişate de un repartitor pentru a stabili consumul de căldură într-un alt apartament, unde nu sunt montate repartitoare. Eu m-am consultat si cu un profesor de la Fac de instalatii din Bucuresti si mi-a confirmat aceasta.
"Cel mai mare consum în bloc" în cazul apartamentelor fără repartitoare este o prostie fară bază ştiinţifică. Din cauza lipsei echilibrării hidraulice a instalaţiei de încălzire, apare un surplus de agent termic, ce va umfla facturile celor care se încălzesc, indiferent ca au sau nu montate repartitoare.
Traducerea acelei metode de calcul, este in fapt "cea mai mare eroare produsă în cazul unui proprietar care are montate repartitoare plus 10% sau plus 35%".

Daca @Barbarosa nu vrea sa plateasca suma respectiva, nu poate sa o conteste decat cu normativele in constructii si literatura tehnica in domeniu. Altfel nu are nicio sansa.
Fima Ista nu va recunoste de bunavoie erorile. Eu am vazut un raspuns al firmei adresat unor clienti din municipiul Iasi, care este folosit si in alte orase.
Dintre minciunile ordinare invocate de firma, se detaseaza 2:
1. “Din punct de vedere tehnic, efectuarea sau neefectuarea echilibrării hidraulice nu influenţează?? sub nicio formă indicaţiile repartitoarelor şi/sau repartizarea corectă a consumurilor”
Standardul european, EN 834:1994, prevede echilibrarea ca o conditie pentru utilizarea corecta a repartitoarelor cu scopul minimizarii ERORILOR repartitoarelor. Deasemenea normativele in constructii si literatura tehnica in unanimitate confirma aceasta.
2. „Dacă într-un condominiu ar exista camere sau apartamente neîncălzite, atunci repartitoarele respective nu ar înregistra nici o unitate, iar proprietarii nu ar plăti nimic pentru acest consum propriu, repartizarea ar fi absolut corectă??”
Literartura tehnica abunda de studii privind incalzirea indirecta, prin pereti, a apartamentelor debransate, cu procente de pana la 70-80% din necesarul de caldura. Ultimul studiu efectuat de AIIR si fac de instalatii Bucuresti, invoca un procent de 78%. Chiar presedintele ANRSC a invocat acest studiu in luna octombrie 2014 in presa centrala.
Din pacate majoritatea angajatilor CET sunt depasiti, habar nu au de reglementarile tehnice in domeniul contorizarii. Asa ca bine e sa se documenteze si personal.

Lipsa inventarierii instalatiei nu e cauza majora a erorilor facturior, cum, in mod eronat, ANRSC si firmele prezinta problema, pentru a distrage atentia de la problemele reale.
Referitor la instalatia comuna, prima problema este daca s-a stabilit pe baza asa-zisului "repartitor comun", care NU EXISTA in reglementarile tehnice romanesti sau europene, nici in literatura tehnica. Este o alta inselaciune marca "ANRSC&comp".
In Protocolul invocat anterior se pune si problema respectarii standardului european 834 in aceasta problema.
Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2015
darida, utilizator
Va multumesc pentru raspunsurile voastre.
Va las pe voi sa vedeti cam in ce fel se prezinta calculele facute de ISTA la interval de 2 saptamani. Primul calcul este cel facut pe baza unei citiri (fals, deoarece eu nu am repartitoare) iar calculul 2 este facut pe baza ambitiei de a-mi demonstra cum mor cu formulele in brate (Rmax, etc).
<a href='<img src='http://s9.postimg.org/sv8y2jfez/Factura_Radet.jpg' border='0' alt=\"Factura Radet\" /></a' class='external_link_warning' target='_blank'>[ link extern ] >

<a href='<img src='http://s27.postimg.org/eo1hyakn3/Calcul_1.png' border='0' alt="Calcul 1" /></a><br /><br' class='external_link_warning' target='_blank'>[ link extern ] />

<a href='<img src='http://s27.postimg.org/wvybz6nsv/Calcul_2.png' border='0' alt="Calcul 2" /></a><br /><br' class='external_link_warning' target='_blank'>[ link extern ] />

<a href='<img src='http://s27.postimg.org/tzbaywhz3/Tabel_calcul_1.png' border='0' alt="Tabel calcul 1" /></a><br /><br' class='external_link_warning' target='_blank'>[ link extern ] />

<a href='<img src='http://s27.postimg.org/lv36u5vjz/Tabel_calcul_2.png' border='0' alt="Tabel calcul 2" /></a><br /><br' class='external_link_warning' target='_blank'>[ link extern ] />

<a href='<img src='http://s27.postimg.org/ms9m31727/Tabel_calcul_11.png' border='0' alt="Tabel calcul 11" /></a><br /><br' class='external_link_warning' target='_blank'>[ link extern ] />

<a href='<img src='http://s27.postimg.org/x4vwp40lb/Tabel_calcul_21.png' border='0' alt="Tabel calcul 21" /></a><br /><br' class='external_link_warning' target='_blank'>[ link extern ] />
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Barbarosa, utilizator
Am vazut toate documentele postate si constat:
1. O inadvertenta intre valoarea facturii la incalzire si situatia dupa care ISTA face repartizarile:
- factura RADET: 17,948 Gcal;
- referinta calcul ISTA: 23,9522 Gcal;
Deci firma lucreaza cu alte informatii. Diferenta in defavoarea asociatiei este de 5,977 Gcal, adica aprox. 1016 lei. Trebuie sa verificati acest lucru.
2. Ca "baietii" de la firma lucreaza cu capul in nori este demonstrat din prima Nota de consum individuala din care rezulta ca dvs. aveti 4 calorifere dotate cu repartitoare cu serie si nr., precum si loc de consum; mai mult, aceste repartitoare au fost citite (v-au si taxat pentru acest serviciu cu 18,70 lei) ca avand la un loc 1660 uc care dupa aplicarea coef. de amplasare a rezultat un consum de 1451,67 uc la care se adauga desigur si consumul pentru tevile verticale;
3. Dupa parerea mea consumul comun pe care l-am observat si in prima situatie, cat si in a doua, este extrem de mic; nu stiu dupa ce criterii a fost intocmit; la noi in asociatie acest consum comun a fost determinat dupa efectuarea unui inventar al tuturor SET-urilor din spatiile comune, pornind de la subsol si pana la vasul de expansie situat deasupra ultimului nivel, iar ca valoare este cam de 10 ori mai mare decat la dvs.; deci trebuie sa elucidati si acest aspect;
4. In ce-a de-a doua Nota de consum individuala, probabil ca rezultat al contestarii, "dispar" cele 4 repartitoare, insa vi s-au repartizat (probabil pe niste baze pseudostiintifice) 1773,8 uc, adica 2,733 Gcal + cosumul comun de 0,0664 Gcal = 2,800526 Gcal (observati ca firma, probabil ca sa va impresioneze, lucreaza cu 6 zecimale) - rezultand suma de 477,32 lei la care se adauga si prestatia firmei ceeia ce duce totalul general al costurilor cu incalzirea la suma de 485,06 lei;
5. Am mai observat ca desi s-a renuntat la informatiile repartitorului comun de costuri, insa numai faptul ca este "acolo" pe foaia de calcul, sunteti taxati cu suma de 4,67 lei;
6. Ca o observatie finala: costurile repartizate apartamentului dvs. sunt cele mai mari din tot blocul; practic acest lucru tre' sa-l demonstreze firma; daca va demonstreaza cum s-a ajuns ca apartamentul dvs. a "consumat" 2,81 Gcal, atunci este in regula, altfel s-a facut un abuz, probabil ca sa va pedepseasca ca ati iesit din sistem; oricum firma despre care vorbim joaca ceva periculos si asa cum am mai spus, daca demersurile dvs. vor demonsta ca aveti dreptate, amenzile pentru aceste fapte sunt foooarte mari;

Acum as vrea sa ne spuneti daca repartitoarele pe care le-ati avut mai sunt sau nu pe calorifere - ma gandesc sa faceti o comparatie intre unitatile de pe aparate si ceea ce vi s-au repartizat din "burta"... Apoi, cum de altfel am mentionat, consumul comun luat in calculul repartizarilor la un bloc cu 44 apt. este extrem de mic; sa vedem daca si alti useri de pe forum pot sa-si spuna parerea in legatura cu acest aspect.

Alte discuții în legătură

Autoritatea naþionalã de reglementare pentru serviciile comunitare de utilitãþi publice vã informeazã: rodica_post rodica_post Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Autoritatea Naţională de ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)