avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata lunara a cotelor de intretinere-bloc, prin banca!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata lunara a cotelor de intretinere-bloc, prin banca!


Buna ziua!
Un proprietar al unui apartament achita cotele lunare de intretinere in contul asociatiei, plata efectuata din contul personal, oricare alta banca-vireaza catre CEC, suma afisata la avizier!
Surprinzator, luna urmatoare cand citeste lista afisata, observa o coloana, in tabel, intitulata \"comision CEC\" cu o suma, nesemificativa, dar numai la ap.lui. Intrebat fiind administratorul, raspunde, ca este comisionul pentru retragerea de la CEC sumei achitate de acel proprietar.

Daca acel administrator este numai in ziua de marti, doua ore, seara, si nu poti ajunge a achita sau pur si simplu, tu ca proprietar esti la Londra, nu ai cui delega sarcina asta si achititi in contul afisat pe lista de la avizier, unde si scrie \"puteti achita prin virament in contul...\" de ce se percepe comision, pentru retragerea in numerar a admin.?

Care este articolul din care lege, unde se mentioneaza acest aspect?
Daca este o Hotararea a Adunarii Generale a Asociatiei, care este argumentul sau in aplicarea acestei masuri, de ce nu este adus la cunostinta proprietarilor prin afisarea la avizier a Hotararii respective?

Administratorul plateste cu OP, prin viramement sume, lunar, furnizorilor, sume de ZZZZ lei poate mai mari in sezonul rece, cotele achiate de locatari, care sunt foarte putini care achita prin virament, sunt de ZZZ lei, maxim.

Suma achitata de X, trebuie retrasa ca numerar de admin, sau se adauga la suma existenta in soldul asoc.? Cum dovedeste administratorul ca a retras exact suma de ZZZ lei achitata de X, suma purtatoare de comision si incarca luna urmatoare cotele de intretinere ale lui X cu Z,ZZ lei?

X ACHITA debitul! Admin merge la CEC special si retrage suma lui X, soldul ei in banca nu poate suporta aceea suma, pentru a achita furnizorii de utilitati, sume mari, ale unui sezon rece, sa zicem?

Atunci de ce nu se spune in lege, sau la avizier \"cei care achita prin virament, suporta un comision de retragere, pt ca admin, trebuie sa faca un drum la banca special, intr-o joi, sa faca retragerea de numerar a sumei achitata de dvs.. admin sa aiba numerar, pentru ca doar asa pot fi platiti toti furnizorii, cu numerar, la casierie!\"

Rog, astept cu interes, parerea specialistilor! Este, in primul rand vorba de o problema de principiu, nu de suma, care si ea insumata, nu este lipsita de valoare!

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
Cel mai recent răspuns: Maria2143 , utilizator 20:02, 26 Ianuarie 2015
5-Daca apreciati ca achitarea c/v intretinere prin CEC este pagubitoare prin comisionul perceput,aveti posibilitatea sa achitati prin mandat postal cu confirmare de primire


Cumva Posta Romana face acest lucru gratis?
Exista "mandat postal cu confirmare de primire" pentru sumele trimise???
Nu exista mandat cu confirmare pentru sumele de bani trimisi, exista doar mandat postal la care nu vine nici o confirmare, eventual doar banii inapoi, iar comisioanele la Posta sunt mai mari decat la banci, daca destinatarul nu ii primeste sau nu este acasa, are toate sansele sa se trezezeasca si cu banii retur si comisioanele platite!
elga50
\"\"\"Sfat:
Renuntati la contul de la CEC si deschideti-va cont in alta banca comerciala din contul careia administratorul poate plati direct facturile in mod gratuit catre o seama de furnizori, fara niciun comision.\"\"\"

Aveti dreptate! Asociatia are un singur cont, acel cont la CEC. Am respectat decizia lor.
Prefer sa nu comentez, lipsa de intelegere si perpetuarea luna de luna a acestui \"model\" de a taxa proprietarii care achita prin virament, un debit!


Multumesc tuturor pentru lamurire!
Civilizat, legal, corect, omeneste si ca practica a zeci de ani de administrare spatii de locuit, fie ca-i 1948, 1998, 2008, 2014...asa se pare ca este, comisionul este suportat de asociatie.

Asociatiile sunt si ele niste firme, mici-mii de firme, in tara. Legea 230/2007, este neactualizata de atatia ani, nimeni parca nu ar fi interesat de buna 'dirijuire\" a vietii noastre de zi cu zi...aceste firme fara <RO>, cu lucrari, investitii, probleme, cu oameni-presedinti de bloc fara minime cunostinte aritmetice, acesti oameni care nu stiu sa scrie, incredibil, \"domnul presedinte de bloc, conduce\", viata noastra!
Trebuie o reforma in materie de ASOCIATII!
Admin.intocmeste listele, presedintele semneaza, noi platim!

Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
Fereasca Dumnezeu sa se umble la aceasta lege si la normele de aplicare, ca s-ar alege praful!!! :spam:

Legea e buna, macar de-ar fi respectata si aplicata!
Situatiile ivite in activitatea asociatiilor de proprietari isi gasesc rezolvarea si in alte legi, in Codul Muncii, in Codul Fiscal, in Codul Civil etc., dar si in folosirea mijloacelor moderne de calcul, de plata a facturilor, de incasare a cotelor de intretinere, in deschiderea mintii catre invatatura si renuntarea la metodele imbacsite ale celor cu creionul chimic pus dupa ureche.
Este adevarat ca banca percepe comisioane atunci cand se fac operatiuni in contul asociatiei, atat la intrarea sumelor in cont cat si la iesirea de sume din cont, la fiecare operatiune, cu mici exceptii: atunci cand smmele se depun numerar de cineva ori cand se vireaza din alt cont dar din aceeasi banca.
In plus banca, asa cum prevede contractul incheiat cu asociatia de proprietari, isi ia lunar comisioanele pentru administrarea contului asociatie, de regula sume fixe indiferent de cati bani sunt in cont ori se ruleaza in acea luna.

Toate aceste comisisoane se iau din contul asociatiei, din banii aflati in sold.
Sigur ca daca vrem putem despica firul in 7 si contabiliza aceste comisioane separat, unele trebuind sa fie suportate de toti proprietarii iar altele numai de o parte a proprietarilor.
Dar, ce trebuie sa fie clar pentru toata lumea, asociatia nu are fonduri picate din cer din care sa suporte aceste cheltuieli, ci sunt banii proprietarilor si acestia trebuie sa suporte aceste sume ca pe orice cheltuiala facuta legal de asociatie.
Avand in vedere ca asociatia face aceste cheltuieli cu banca dar face cheltuieli si pe chitantiere si registre de casa cu cei care nu apeleaza la banca, este normal ca toate acestea sa fie considerate cheltuieli comune, cheltuieli de administrare si sa se repartizeze la fel ca alte cheltuieli (birotica, gospodaresti, taxe...) pe cota indiviza de proprietate tuturor, pe lista de plata lunara.
Daca acel administrator a infiintat o coloana distincta pe acre apar 3 lei comision bancar la apartamentul 12, pai sa faca bine si sa repartizeze fiecarui proprietar 0,10-0,20 lei celor care primesc chitanta. Cel ce plateste de doua ori intr-o luna sa i se rrepartizeze dublu iar celui ce plateste odata la 7 luni sa i se puna la plata numai atunci.. Iar daca un proprietar solicita factura pe langa chitanta sa i sse mai repartizeze si 15 bani pentru factura... Dar sa tin acont acel administrator ca a achizitionat un chitantier cu 7 lei, altul cu 4 lei si altul cu 1,90 lei (la promotie). Daca face aceste lucruri perfect, cel mai probabil va ajunge la glumeti.
\"\"\"Daca acel administrator a infiintat o coloana distincta pe acre apar 3 lei comision bancar la apartamentul 12, pai sa faca bine si sa repartizeze fiecarui proprietar 0,10-0,20 lei celor care primesc chitanta. Cel ce plateste de doua ori intr-o luna sa i se rrepartizeze dublu iar celui ce plateste odata la 7 luni sa i se puna la plata numai atunci.. Iar daca un proprietar solicita factura pe langa chitanta sa i sse mai repartizeze si 15 bani pentru factura... Dar sa tin acont acel administrator ca a achizitionat un chitantier cu 7 lei, altul cu 4 lei si altul cu 1,90 lei (la promotie). \"\"\"Adriantot
Va multumesc pt raspuns!

Este vorba, simplu, de rea vointa, de interpretarea legii, de \"asa vreau eu, sa vad ce.mi poti face!\" Discutam despre cum este legal, dar, practica admin.este nelegala, incredibil, nesanctionabila. Asa vrea admin. Semneaza presedintele, comisie de cenzori? nu exista nici macar acel cenzor, formal.
Nu controleaza, nu auditeaza nimeni listele, nici anual, nici semestrial, nici la zece ani.

Zece administratii, zece practici diferite pe o Lege si Normele sale de aplicare.

Nu discutam despre firmele care gestioneaza asociatiile, ci despre administratori si presedinti care vor sa fie \"sefi de bloc\" si fac ce vor ei, in anumite asociatii, nu ce spune Legea!

\"\"Legea e buna, macar de-ar fi respectata si aplicata! \"\" elga50
Multumesc pt raspuns!

Aveti dreptate! Dar, aparuta in 2007 Legea si pana in 2014, nicio schimbare?
Banuiesc, este in atentia autoritatilor Legea 230, spre imbunatatire, pt ca s-au modificat si Codurile, toate!
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator

Alte discuții în legătură

Intretinere depusa la cec prin virament goby goby Buna ziua! Un proprietar motivand ca nu ajunge la timp sa plateasca intretinerea conform orarului de incasari, solicita sa i se dea contul asociatiei de la ... (vezi toată discuția)
Achitarea intretinerii prin virament bancar presupune din partea proprietarului si suportarea comisionului bancar pentru operatiuni efectuate de asociatie? gabikov gabikov Citiva dintre membrii asociatiei noastre de proprietari achita cheltuielile lunare legate de intretinere prin virament bancar, respectiv prin transferul sumei ... (vezi toată discuția)
Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)