avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata lunara a cotelor de intretinere-bloc, prin banca!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata lunara a cotelor de intretinere-bloc, prin banca!


Buna ziua!
Un proprietar al unui apartament achita cotele lunare de intretinere in contul asociatiei, plata efectuata din contul personal, oricare alta banca-vireaza catre CEC, suma afisata la avizier!
Surprinzator, luna urmatoare cand citeste lista afisata, observa o coloana, in tabel, intitulata \"comision CEC\" cu o suma, nesemificativa, dar numai la ap.lui. Intrebat fiind administratorul, raspunde, ca este comisionul pentru retragerea de la CEC sumei achitate de acel proprietar.

Daca acel administrator este numai in ziua de marti, doua ore, seara, si nu poti ajunge a achita sau pur si simplu, tu ca proprietar esti la Londra, nu ai cui delega sarcina asta si achititi in contul afisat pe lista de la avizier, unde si scrie \"puteti achita prin virament in contul...\" de ce se percepe comision, pentru retragerea in numerar a admin.?

Care este articolul din care lege, unde se mentioneaza acest aspect?
Daca este o Hotararea a Adunarii Generale a Asociatiei, care este argumentul sau in aplicarea acestei masuri, de ce nu este adus la cunostinta proprietarilor prin afisarea la avizier a Hotararii respective?

Administratorul plateste cu OP, prin viramement sume, lunar, furnizorilor, sume de ZZZZ lei poate mai mari in sezonul rece, cotele achiate de locatari, care sunt foarte putini care achita prin virament, sunt de ZZZ lei, maxim.

Suma achitata de X, trebuie retrasa ca numerar de admin, sau se adauga la suma existenta in soldul asoc.? Cum dovedeste administratorul ca a retras exact suma de ZZZ lei achitata de X, suma purtatoare de comision si incarca luna urmatoare cotele de intretinere ale lui X cu Z,ZZ lei?

X ACHITA debitul! Admin merge la CEC special si retrage suma lui X, soldul ei in banca nu poate suporta aceea suma, pentru a achita furnizorii de utilitati, sume mari, ale unui sezon rece, sa zicem?

Atunci de ce nu se spune in lege, sau la avizier \"cei care achita prin virament, suporta un comision de retragere, pt ca admin, trebuie sa faca un drum la banca special, intr-o joi, sa faca retragerea de numerar a sumei achitata de dvs.. admin sa aiba numerar, pentru ca doar asa pot fi platiti toti furnizorii, cu numerar, la casierie!\"

Rog, astept cu interes, parerea specialistilor! Este, in primul rand vorba de o problema de principiu, nu de suma, care si ea insumata, nu este lipsita de valoare!

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
Cel mai recent răspuns: Maria2143 , utilizator 20:02, 26 Ianuarie 2015
Schimbarea codurilor nu schimba legea.

Daca o cititi bine poate ne spuneti si noua ce ati vrea sa se schimbe sau, mai bine zis, ce e demodat in aceasta lege, ce ar trebui modernizat.....
Unii au legi adoptate acum 50 sau 100 de ani si sunt cu mult inaintea noastra din multe puncte de vedere. Noi schimbam legislatia atat de des incat nu mai suntem siguri ce se aplica si cum se mai aplica. Incepi o afacere astazi si cand reusesti sa o pui pe picioare s-a schimbat legislatia si ajungi numai bun de executat.
Legea 230/2007 nu este perfecta, ca multe alte legi din tara asta, dar macar daca s-ar respecta asa cum este si tot ar fi bine. Numai ca asa cum vedem, sunt inca destui oameni care nu o respecta. Si aici vorbim deopotriva atat de cei ce gestioneaza asociatiile de proprietari cat si de proprietari din aceste asociatii.
La fel se intampla si la mine. Platesc prin banca si comisionul de retragere este pus numai la mine, de parca sunt eu de vina ca banca percepe comision de retragere (este vorba de CEC Bank).

Chiar sunt interesat si eu daca este legal acest lucru, ca sa nu mai spun ca desi nu primesc chitanta, si eu platesc consumabilele asociatiei (in speta chitantiere).

Asta o fac presedintele si administratorul asociatiei ca masura de coercitie (razbunare) pentru ca folosesc aceasta metoda de plata.

Cu stima.
CEC Bank incaseaza comision si atunci cand se incaseaza sumele din intretinere in contul asociatiei.
Din experienta practica va pot spune ca :
1. am discutat cu fiecare platitor sa suporte acel comision ( 1 leu) , la suma de plata adaugandu-se in fiecare luna comisionul
Am procedat asa, si am gasit intelegere neconditionata, deoarece conform legii comisioanele bancare se repartizeaza pe cota indiviza si atunci ar fi trebuit ca toti proprietarii sa suporte o parte din acel leu/acei lei multi la un moment dat.

2. Pe langa altele, si acesta a fost un motiv pentru care am renuntat la CEC Bank in favoarea unei banci care nu percepe comision la incasare, care are comisioane mai mici la plata catre furnizorii de utilitati si ne asigura si serviciul platii on line.
Astfel am realizat o economie de cca 40% la comisioanele retinute de banca.

3. Au aparut oferte foarte avantajoase de la banci pentru asociatiile proprietari. Fara comision lunar de administrare cont, fara comision la incasare, dobanda bonus pentru depozite si , ceea ce mi se pare important si pt dvs., acceptarea platii intretinerii la ghiseul bancii de catre proprietari. Proprietarul scapa stfel de calvarul programului de incasari si riscaul de a deveni, fara voia lui, rau platnic.

4. Daca se realizeaza incasari in contul bancar a devenit obligatoriu ca si platile , indeosebi cele mari - energie termica, apa- sa se faca prin transfer bancar. Astfel se limiteaza accesul a admnistratorului la banii asociatiei, se elimina riscul furtului sau pierderii banilor cand se deplaseaza cu sume mari la casieriile furnizorilor si , nu in ultimul rand al delapidarii acestora

Restul tine de pregatirea admnistratorului si de modul cum se realizeaza comunicarea .


Nu inteleg de ce se scot banii din banca cand facturile pot fi platite direct de acolo.
Doar pentru a produce venituri bancii si cheltuieli asociatiei ?
Posibil ca cei doi sa nu stie sa lucreze cu Ordine de plata , cu extrase etc,
Dar cenzorul controleaza Registrul de casa sa vada cati bani are administratorul asupra lui ?
Pentru siguranta banilor asociatiei va recomandat sa impuneti un plafon maxim de casa ( 200-300 lei) sumele ce depasesc vor fi depuse a doua zi de la incasare in cont , la banca.
Ultima modificare: Duminică, 25 Ianuarie 2015
Adriantot, moderator
rwkovacs
"Asta o fac presedintele si administratorul asociatiei ca masura de coercitie (razbunare) pentru ca folosesc aceasta metoda de plata."

Da. Asa consider si eu. Razbunare. Nu este legal. M-am interesat, am citit, m-am documentat inainte de a lansa intrebarea.
Va multumesc pentru raspuns!


Alte discuții în legătură

Intretinere depusa la cec prin virament goby goby Buna ziua! Un proprietar motivand ca nu ajunge la timp sa plateasca intretinerea conform orarului de incasari, solicita sa i se dea contul asociatiei de la ... (vezi toată discuția)
Achitarea intretinerii prin virament bancar presupune din partea proprietarului si suportarea comisionului bancar pentru operatiuni efectuate de asociatie? gabikov gabikov Citiva dintre membrii asociatiei noastre de proprietari achita cheltuielile lunare legate de intretinere prin virament bancar, respectiv prin transferul sumei ... (vezi toată discuția)
Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)