avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Dreptul elevului la personalitate
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Dreptul elevului la personalitate

1.Codul Civil -art. 58 Drepturi ale personalităţii
(1) Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la demnitate, imagine, la respectarea vieţii private, precum şi alte asemenea drepturi recunoscute de lege.
2. O scoala impune o sanctiune unui elev pe motiv ca nu accepta sa poarte o uniforma donata de un alt elev.
3. A incalcat scoala dreptul la demnitate al elevului?
4. Pot fi sanctionati disciplinar membrii consilului de administratie care au aprobat regulamentul intern,in care se precizeaza ca incalcarea demnitatii elevului reprezinta abatere disciplinara?


Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:03, 17 Februarie 2015
Da, despre asa ceva e vorba;cate 2 uniforme pentru 3 copii inseamna 1200 de lei. Cam cat castiga parintii lor intr-o luna. Nimeni nu poate sa ii oblige sa parasesca acea scoala!
Constitutia unei tari reprezinta Legea Suprema a acelei tari. Nimeni si nimic nu se ridica deasupra Constitutiei. Constitutia este izvorul de inspiratie legala pentru Justitiei, pentru fiecare institutie, ministr, departament, etc. In acest exemplu, Regulamentele, oricare ar fi ele, atata vreme cat sunt aprobate de majoritatea respectivei institutii, trebuiesc respectate
la fel ca orice lege. Institutiile scolare (camine, gradinite, scoli, licee, institutii de invatamant superior) nu pot exista sau supravietui fara reguli de ordine interioara. Desigur ca, depinde foarte mult de alcatuirea regulamentului si regulile lui. Interesul primordial este succesul in formarea noilor generatii si integrarea lor cu usurinta in societate.
Oare un copil de care rad colegii ca poarta o uniforma donata va fi integrat usor in societate? Nu-i o solutie mult mai eleganta ca scoala sa le cumpere cate un ecuson la fiecare ?:)
Hmmm. :sorry:
Sa va povestesc o intamplare reala;

Sfarsitul anilor 50 la facultatea de drept din Cluj. Examenul de procedura civila cu eminentul jurist si profesor Gratian Porumb. Acesta aparea intotdeauna ca scos din cutie, elegant pana la pedanterie si avea obiceiul de a schimba 2-3 costume in timpul unei singure zile in functie de moment (toti pedantii stiu ca nu porti costum gri deschis seara). Toti studentii stiau ca trebuie sa apara cu pantalonii calcati, cravata si veston la examenul profesorului Porumb. Unul dintre studenti, un tanar de prin Salaj, un tip de aproape 2 m provenind dintr-o familie saraca venise la examen curat imbracat dar in loc de veston si cravata purta un pulover tricotat din lana. Profesorul Gratian Porumb isi opreste privirea asupra lui si are loc urmatorul dialog:
- Observ cu oarecare tristete ca dumneavoastra, domnule student, neglijati aspectul vestimentar. Pot sa stiu de ce v-ati imbracat de parca v-ati pregati sa mergeti in excursie, nu la examenul de procedura civila?
- Domnule profesor, n-am gasit in garderoba mea nici un veston care sa se poata ridica la exigentele d-voastra vestimentare, toate fiind uzate. Iar de la colegi n-am putut imprumuta din cauza marimii mele. Sunt convins insa ca nu veti avea in vedere doar aceste aspecte superficiale si veti binevoi sa ma primiti in examen chiar si astfel imbracat.
Prof. Porumb l-a privit cu ochii lui patrunzatori, a zambit usor si in mod exceptional l-a admis in examen notandu-l mai apoi cu nota maxima pe tanarul care a devenit mai apoi un eminent jurist.


Lasand la o parte povestea aceasta cu oarecare talc fac urmatoarele observatii:
Unu. Scoala are dreptul sa stabileasca o anumita uniforma pentru elevii ei. In toata Europa lucrurile se petrec la fel si nu are sens sa discutam despre incalcarea Constitutiei si incalcarea CEDO prin obligarea elevilor la portul uniformei fara a cadea in ridicol.
Doi. In toate tarile civilizate in care scoala stabileste o anumita uniforma si anumite standarde elevii care, din cauza situatiei materiale a parintilor nu-si permit uniforma, sunt ajutati prin donatii. Nu vad nimic umilitor in a primi o donatie. Nu vad nimic mai umilitor in a fi imbracat intr-o uniforma donata decat a fi imbracat cu totul altfel decat restul.
Trei. Nu vad rostul unui conflict doar pentru a ajunge ca cel mai grozav rezultat sa fie acela ca din toata scoala copilul tau sa nu fie imbracat in uniforma.
Daca rad de el ca poarta uniforma donata, nu or sa rada si cand poarta niste haine mai simple decat ceilalti (banuiesc ca daca 200 pe uniforma va pare mult nu poate avea o garderoba foarte variata)?
Copii sunt destul de rautaciosi, nu credeti ca e mai bine sa invatati copilul ca valoarea lui nu sta in hainele pe care le poarta?

Alte discuții în legătură

Uniforma scolara mihaialbert mihaialbert Buna ziua. Am un copil in clasa a doua. Astazi ni s-a comunicat ca uniforma scolara este obligatorie la unitatea de invatamant la care este copilul meu. In caz ... (vezi toată discuția)
Probleme cu profesorii la scoala pe motiv ca eleva are parul vopsit Laurentiuv Laurentiuv Fata mea are parul vopsit ( suvite blonde) si unii profesori o ameninta cu excluderea de la ore daca nu se vopseste la loc in culoarea naturala. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Impunere achizitionare uniforma scolara? misscadu misscadu Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca exista vreun act normativ care sa ma oblige pe mine ca parinte sa accept achizitionarea uniformei scolare de la un ... (vezi toată discuția)