avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Dreptul elevului la personalitate
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Dreptul elevului la personalitate

1.Codul Civil -art. 58 Drepturi ale personalităţii
(1) Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la demnitate, imagine, la respectarea vieţii private, precum şi alte asemenea drepturi recunoscute de lege.
2. O scoala impune o sanctiune unui elev pe motiv ca nu accepta sa poarte o uniforma donata de un alt elev.
3. A incalcat scoala dreptul la demnitate al elevului?
4. Pot fi sanctionati disciplinar membrii consilului de administratie care au aprobat regulamentul intern,in care se precizeaza ca incalcarea demnitatii elevului reprezinta abatere disciplinara?

Buna ziua.
Nu este vorba aici de nici o incalcare a legii sau a Constitutiei Romaniei.
Aici este vorba de un copil ce provine dintr-o familie saraca si care refuza sa respecte un regulament al scolii respective.

Nu este corect ca unul sa fie obligat sa poarte o uniforma si altul doar pentru ca este sarac poate sa nu poarte. Scoala s-a ingrijit ca el sa posede o uniforma, in acest caz asigurand o donatie. (cred ca scoala a aranjat donatia)

Solutii sunt: fie sa ii cumpere parintii o uniforma noua, fie sa se inscrie la o scoala ce nu pune pretentia uniformei ori poate chiar sa isi cumpere uniforma donata.
Art. 251
(1)Comitetul de părinți poate decide să susțină, inclusiv financiar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei . Hotărârea comitetului de părinți nu este obligatorie.

E bine ca exista si un regulament. :))
Care ca nu-i incalcat?:))

Oare de ce a scris Ministerul asa ceva in Regulament?Pentru ca invatamantul din Romania este gratuit. Admiterea in cel mai bun liceu din Romania e conditionata doar de merit(medie). :)
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2015
Radamante, utilizator
Despre partea legala a subiectului, ca sa va ajut, as dori sa stiu din ce punct de vedere intrebati. Multi cred ca sunteti elevul sau parintele din ecuatie, eu as vrea sa stiu nu cine sunteti, ci din ce punct de vedere doriti sa stiti. Desi de multe ori cine sunteti influienteaza modul in care va sfatuim juridic, nu va pot cere asta pe un forum unde e dreptul dv. de a va pastra ce tip de anonimitate doriti.

Apoi, ma intereseaza care e problema elevului (pare ca e problema lui, asa e?), in mod concret si detaliat... sa descrieti din nou care a fost sanctiunea aplicata, daca a fost vreuna... cine stie de donatie, cine a facut donatia cunoscuta, cum e uniforma etc.
Ma intereseaza chestiuni concrete, daca elevului nu-i place verdele uniformei, daca se vede ca e purtata si asta-l jigneste, daca stiu colegii ca e donata, daca il deranjeaza ideea, exact, concret cine sau ce il deranjeaza.

Apoi, as dori sa stiu atitudinea profesorilor, colegilor, a parintilor, a dirigintelui... s-a apelat la psiholog? Care e varsta elevului? S-a contactat Inspectoratul Scolar?
Este aceasta speta una pur teoretica pentru ca dv. sa aflati chestiuni despre uniforma in scolile de stat, caci ori nu sunteti din partea elevului, ori e teoretica speta, vazand ca ba discutam de gimnaziu, ba de liceu?...
Toate sunt importante, asa incat dati-mi cat mai mutle detalii.

Parerea mea e ca nu putem trata problema generic si depinde de la situatie la situatie.
Uniforma nu este reglementata de ultimul regulament, din cate stiu, elevii fiind obligati la purtarea unei tinute decente. E cel putin ciudat ca, la un moment dat, am citit respectivul regulament si profesorii nu aveau aceasta obligatie. :P
As vrea o scoala cu uniforma si pentru profesori, ar fi cel putin egal, daca nu legal.
Profesorul are o suma anuala pentru imbracaminte parca... elevul are? Ca pentru el trebuie sa fie gratuit... cat intra la gratuitate si cat nu? Materialele din clasa inseamna si consumabile? Ca legea spune sa fie gratuite pana la un nivel, pentru baza materiala...

Are dreptul scoala, dupa mine, sa impuna o anumita uniforma care, prin insasi forma, culoarea ei etc. nu ofenseaza; elevul care este ofensat de anumite caracteristici ale uniformei poate fi exceptat de la purtarea ei (nu va dau exemple, sunt exceptii de religie, forma uniformei, anumite caracteristici fizice ale elevilor).
Atata timp cat uniforma costa mai mult de jumatate de venitul minim garantat pe tara, o treime din venitul parintelui etc., scoala poate gasi resurse prin care sa il ajute pe elev. Umilirea lui in acordarea de ajutoare (materiale sau nu) nu este permisa, vorbim despre demnitatea fiintei umane.
Daca lucrez intr-o multinationala si anumite caracteristici ale uniformei impuse ma jignesc sau daca se anunta public faptul ca la casieria din unitatea X sunt eu, care n-am bani de-o fusta si-o bluza... si la vreo petrecere de Craciun... primesc 2 fuste si 2 bluze... cred ca ar trebui sa ma simt umilita.

In cazul de fata, depinde de modul in care s-au petrecut lucrurile, mai mult decat de lucrurile in sine. La fel ca si copilul cu incaltamintea de 200 de lei, conteaza cum isi cumpara el acei pantofi sport, din bani donati de colegi sau stie doar el si cine doreste el?... E mai important cine ce stie decat cine ce-a donat...
Este o chestiune sensibila si se poate discuta concret numai in cunostinta de detalii.
De asemenea, nu stiu cat este o problema legala si cat este o problema psihologica.
Cred ca sunteti indeajuns de scolit ca sa intelegeti ceva din amalgamul de informatii aruncate in graba si dezordine de mine pe aici... reveniti cu detalii.

Va multumesc mult de interventie si de problema expusa si, poate, ar trebui sa ne informam mai mult despre calitatea mesajelor transmise in scolile noastre sarace. Poate nu atat baza materiala e problema, ci insasi educatia si cultura profesorilor, parintilor, indrumatorilor nostri in general. Poate ca egalitatea asta e prea egala si, poate, ar trebui sa tratam cazurile individuale separat si nu sa raportam ca a fugit o oaie din turma.
La fel de discutabil e accesul in scoli, temele de-acasa, concursurile extrascolare din scoli, e discutabil si faptul ca intr-un Regulament de functionare a unitatilor scolare preuniversitare apare faptul ca parintii pot decide strangerea de sume de bani pentru baza materiala din scoli!!! Da, inclusiv la invatamantul gratuit! :))

Schimbatul scolii cu alta e o evitare de raspuns si raspundere, dupa mine.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
AVLIL, imi pare rau ca nu pot sa-ti aplaud mesajul dar o s-o fac cand se activeaza din nou butonul. A fost putin dureros sa citesc atatea mesaje care aduceau in discutie educatia lui, parintii, obligatiile, inclusiv sugestii de consiliere a parintilor lui, orice in afara de cauzele care au dus la respingerea donatiei.
Parintilor cu posibilitati materiale nu ar trebui sa li se atraga atentia ca ai lor copii nu-s chiar in regula cu scara de valori? Sau pe copiii care-si ridiculizeaza colegii pe motive de haine ieftine n-ar trebui sa-i consilieze cineva, daca parintii n-au fost in stare sa le bage in cap niste chestii de bun simt? Ma rog, sunt offtopic...
Ares-3, moderator
1. Profesorul nu are o suma alocata anual/lunar pentru a se prezenta la serviciu cu o tinuta decenta, insa are aceasta obligatie.
2. Psiholog? Trebuie sa stiti ca o consiliere psihologica nu e obligatorie. Ai nevoie de acordul parintelui/elevului.
3. Exista prevederi legale; "Bucurestiul' da o lege, iar tara trebuie sa o aplice. Cu ce bani? Descurcati-va!
Legea 35/2007
Art. 1
Siguranta în unitatile de învatamânt se realizeaza sub coordonarea prefectului si este în
responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale, a inspectoratelor scolare, a Directiei
Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau a inspectoratelor judetene de politie, a Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti ori a inspectoratelor judetene de jandarmerie si a unitatilor scolare.
Art. 2
La nivelul municipiului Bucuresti si al fiecarui judet, sub coordonarea prefectului, se elaboreaza
sistemul-cadru de asigurare a protectiei unitatilor scolare, a sigurantei elevilor si a personalului
didactic de catre reprezentantii inspectoratului scolar, ai Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau ai inspectoratului de politie judetean, ai Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti ori ai inspectoratului de jandarmi judetean si ai autoritatii administratiei publice locale, care se aproba de prefect.
Art. 3

În fiecare unitate scolara, consiliul profesoral, cu consultarea consiliului reprezentativ al parintilor, emite un regulament de ordine interioara, cu precizarea conditiilor de acces în scoala al profesorilor, elevilor si al vizitatorilor, regulament care este pus si la dispozitia Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau a inspectoratului de politie judetean si a Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti ori a inspectoratului de jandarmi judetean.
Art. 4
(1)Consiliile judetene, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale aloca, în limita bugetelor aprobate, resurse financiare necesare pentru realizarea împrejmuirilor, securizarea cladirilor unitatilor de învatamânt, pentru iluminat si pentru alte masuri prin care creste siguranta unitatilor scolare, la solicitarea consiliului de administratie al unitatilor scolare, cu sprijinul de specialitate acordat de politie, conform prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2)Cheltuielile privind cresterea sigurantei unitatilor scolare nu pot fi puse pe seama acestora.
Art. 5
(1)Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al parintilor si cu consultarea
reprezentantilor elevilor, stabilesc pentru elevii unitatii de învatamânt respective cel putin un semn distinctiv, cum ar fi: ecuson, uniforma, esarfa sau altele asemenea.
(2)Semnele distinctive prevazute la alin. (1) vor fi comunicate Directiei Generale de Politie a
Municipiului Bucuresti sau inspectoratului de politie judetean.
Art. 6
Prefectii, împreuna cu reprezentanti ai inspectoratului scolar, ai Directiei Generale de Politie a
Municipiului Bucuresti ori ai inspectoratului de politie judetean, ai Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti sau ai inspectoratului de jandarmi judetean si ai autoritatii administratiei publice locale, analizeaza trimestrial modul în care este asigurata protectia unitatilor de învatamânt, elaborând si derulând programe sau proiecte de prevenire a violentei în mediul scolar.

Consliul legal trebuie sa platesca pentru uniforme! Daca sunt prea scumpe? Ecusoane!

Alte discuții în legătură

Uniforma scolara mihaialbert mihaialbert Buna ziua. Am un copil in clasa a doua. Astazi ni s-a comunicat ca uniforma scolara este obligatorie la unitatea de invatamant la care este copilul meu. In caz ... (vezi toată discuția)
Probleme cu profesorii la scoala pe motiv ca eleva are parul vopsit Laurentiuv Laurentiuv Fata mea are parul vopsit ( suvite blonde) si unii profesori o ameninta cu excluderea de la ore daca nu se vopseste la loc in culoarea naturala. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Impunere achizitionare uniforma scolara? misscadu misscadu Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca exista vreun act normativ care sa ma oblige pe mine ca parinte sa accept achizitionarea uniformei scolare de la un ... (vezi toată discuția)