avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Dreptul elevului la personalitate
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Dreptul elevului la personalitate

1.Codul Civil -art. 58 Drepturi ale personalităţii
(1) Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la demnitate, imagine, la respectarea vieţii private, precum şi alte asemenea drepturi recunoscute de lege.
2. O scoala impune o sanctiune unui elev pe motiv ca nu accepta sa poarte o uniforma donata de un alt elev.
3. A incalcat scoala dreptul la demnitate al elevului?
4. Pot fi sanctionati disciplinar membrii consilului de administratie care au aprobat regulamentul intern,in care se precizeaza ca incalcarea demnitatii elevului reprezinta abatere disciplinara?


Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:03, 17 Februarie 2015
Radamante a scris:

Da, despre asa ceva e vorba;cate 2 uniforme pentru 3 copii inseamna 1200 de lei. Cam cat castiga parintii lor intr-o luna. Nimeni nu poate sa ii oblige sa parasesca acea scoala!


Este important ce vreți de fapt.

Dacă vreți ca participanții la discuție să vă aprobe, să vă dea dreptate și chiar speranțe prin faptul că legea și chiar Constituția este de partea D-voastră, atunci puteți să dezbateți teoretic și chiar filozofic prevederile Constituției și drepturile elevului la personalitate.

Dacă însă vreți o părere realistă asupra acestei probleme, ar trebui să porniți de la două premise:
1. Orice pe lume se plătește (deci nimic nu e gratuit).
2. Nici o persoană nu e egală cu alta (contrar a ceea ce se tot vehiculează la nivelul demagogiei, oamenii nu au fost, nu sunt și nu vor fi egali nici măcar în momentul nașterii - fiecare are șanse mai mari sau mai mici de reușită decât oricine altcineva).

În aceste condiții trebuie să fiți de acord că unii părinți fac sacrificii mai mari decât alții pentru copiii lor.
În concret, dacă vor să aibă copiii elevi la o anumită școală, ori vor face unele sacrificii să le cumpere acele uniforme, ori îi vor educa pe aceștia în așa fel încât să nu se simtă „lezați în personalitate” dacă sunt nevoiți să poarte o uniformă donată.

Aceste aspecte țin, după părerea mea, de bunul simț al fiecăruia.
Mai pe românește spus, ori faci ce poți pentru a face față cheltuielilor la fel ca oricare altul, ori copilul va trebui să înțeleagă și să nu se simtă frustrat (pentru că de fapt nu are de ce) dacă va accepta o donație, ori renunți la acea școală.
Altă cale nu există.

Oricum, din punct de vedere juridic, dacă vă gândiți că vreo instanță de judecată va dispune modificarea regulamentului școlar pentru aceste motive, este o glumă.
Regulamentul unei școli ar trebui să fie realist, nu utopic, iar aplicarea lui poate fi permisivă la început. Și: cine ar cumpăra TOATE uniformele (6 - după cum ziceți, nu?) în aceeași lună, mai ales dacă situația (3 copii din aceeași familie în aceeași școală) e cunoscută de conducere? Cu înțelegere și bunăvoință din ambele părți se poate rezolva (putem încerca și să-i învățăm/educăm pe cei care ”pot contribui din plin la amplificarea sentimentului” de lezare a demnității că valoarea, personalitatea nu constă în cârpa pe care o poartă cineva pe sine la un moment dat! Dacă școala e de elită intelectuală și nu financiară...)

Și mai zâmbesc amar gândind cum nu se mai uită nimeni la legi și la dreptul profesorului, (care și el e parte din aceeași societate, și apărat de același Cod Civil -art. 58 cu ale sale Drepturi ale personalității) când este adesea umilit în situații similare... sau altele. De părinți și/sau de elevi...
Nu, nu sunt în afara subiectului!
Radamante a scris:

Da, despre asa ceva e vorba;cate 2 uniforme pentru 3 copii inseamna 1200 de lei. Cam cat castiga parintii lor intr-o luna. Nimeni nu poate sa ii oblige sa parasesca acea scoala!


Este greu de spus si sub acest aspect.
Este insa posibil ca CCR sa considere ca ar fi discriminatoriu sa paraseasca scoala din acest motiv.
Trebuie analizate mai multe legi...
Este un proces complicat...
Radamante a scris:

Oare un copil de care rad colegii ca poarta o uniforma donata va fi integrat usor in societate? Nu-i o solutie mult mai eleganta ca scoala sa le cumpere cate un ecuson la fiecare ?:)


Soluția nu o va da niciodată școala sau societatea, ci stă în puterea fiecăruia să o găsească și să o pună în practică.

În acest caz, după părerea mea, soluția cea mai „elegantă” constă în educația pe care părintele o transmite copilului său, în special cu privire la criteriile de stabilire a valorilor în societate.
Copilul se integrează în mediul cel mai apropiat nivelului său de educație. Deci nu societatea îl integrează (astea sunt povești), ci el prin educația și prin valorile cultivate de părinți se integrează pe o anumită treaptă (mai sus sau mai jos) a societății.

Dacă un copil a fost educat în așa fel încât să aprecize valoarea doar pe criterii comerciale și consumiste (așa cum din păcate se întâmplă azi) atunci va avea tot timpul frustrări în ceea ce privește aprecierile altora față de uniforma sau de haina pe care o poartă.

Mai citiți odată (sau de mai multe ori) povestea studentului care a primit nota maximă, chiar dacă a fost îmbrăcat în pulovăr. :)
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Este insa posibil ca CCR sa considere ca ar fi discriminatoriu sa paraseasca scoala din acest motiv.


CCR nu se va pronunța niciodată asupra constituționalității unui regulament școlar, deoarece are CCR are o competență strict limitată conform legii speciale. :)

Iar despre legi neconstituționale... nu cred că e cazul. Legea învățământului dă dreptul școlilor să-și stabilească uniforma de comun acord cu părinții.
Dacă la acea școală majoritatea așa a hotărât... despre ce discriminare vorbim?

Pe de altă parte gândiți-vă la prevederile din sănătate, prin care anumite proceduri trebuie plătite, iar dacă nu ai bani mori... :)

A spus CCR ceva? Nici nu va spune, deoarece ar fi absurd ca toți să fim egali.
CEDO s-a pronunțat de multe ori asupra acestui aspect, în sensul că nediscriminarea nu înseamnă în nici un caz uniformitate (sau egalitate).

Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2015
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Uniforma scolara mihaialbert mihaialbert Buna ziua. Am un copil in clasa a doua. Astazi ni s-a comunicat ca uniforma scolara este obligatorie la unitatea de invatamant la care este copilul meu. In caz ... (vezi toată discuția)
Probleme cu profesorii la scoala pe motiv ca eleva are parul vopsit Laurentiuv Laurentiuv Fata mea are parul vopsit ( suvite blonde) si unii profesori o ameninta cu excluderea de la ore daca nu se vopseste la loc in culoarea naturala. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Impunere achizitionare uniforma scolara? misscadu misscadu Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca exista vreun act normativ care sa ma oblige pe mine ca parinte sa accept achizitionarea uniformei scolare de la un ... (vezi toată discuția)