avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Limitare exercitare autoritate parinteasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Limitare exercitare autoritate parinteasca

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu cateva idei!

Ce inseamna limitarea exercitarii autoritatii parintesti? Se poate cere ulterior in timpul procesului? Sunt in proces cu fostul concubin si as vrea sa lamurim situatia acum pentru urmatorii 17 ani, sa nu stau prin tribunale toata viata.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 16:56, 13 Februarie 2015
Pai ati putea incepe prin a gasi un mediator care sa va ajute sa comunicati, ca sa nu mai comunicati prin intermediul judecatoriei.

Dvs spuneti ca "nu exista comunicare intre parinti sub nici o forma" ca si cum ar fi ceva definitiv, un capitol inchis in care nu mai sunteti dispusa sa investiti.
Insa practic asa ceva este imposibil, aveti impreuna un copil de 1 an.
TREBUIE sa gasiti o cale de comunicare, fie ea si prin sms-uri, emailuri, terte persoane.

Vorbiti de neimplicarea tatalui (si ca n-a vrut sa-l vada de ziua lui si de Sarbatori) ca si cum ati fi fost dispusa sa i-l lasati tatalui, fie chiar si pentru cateva ore. Aveti un copil de 1 an, erati de acord sa i-l dati tatalui pentru o zi intreaga de sarbatori sau de ziua lui?
Practic ii reprosati ca nu s-a implicat in viata copilului, in interiorul regulilor definite de dvs. De unde si razboiul.

Tatal a cerut program de vizita la domiciliul dvs pentru ca e ceea ce poate obtine sigur la aceasta varsta a copilului.
Peste 2 ani va cere program de vizita la domiciliul lui.
Peste 3 ani va cere we la domiciliul lui si vacante.
Peste 5 ani va cere sa inscrieti copilul la alta scoala decat vreti dvs.
Peste 5 ani veti cere dvs suplinirea acordului tatalui pentru a iesi cu copilul din tara.
Si tot asa.
Peste 3-4 ani veti incepe sa vedeti in copilul dvs acele insusiri care va enerveaza cel mai mult la tatal lui.

Mergeti si discutati cu un psiholog pediatru ca sa va spuna in cateva cuvinte cum arata viitorul dvs si al copilului dvs. Si ce puteti face pentru a-l imbunatati (pentru ca asa cum sunteti acum aveti un viitor foarte sumbru inainte).

Incercati sa puneti pe hartie un program de relatii personale (adica un mod de a-l implica pe tata in viata copilului) asa cum il vedeti dvs (unul in care dvs sa fiti cat mai putin prezenta). Si vedeti care este raspunsul tatalui. Eventual faceti lucrul acesta prin intermediul avocatului dvs.

Luati in calcul si faptul ca barbatilor romani le e, in genere, frica sa ramana singuri cu copii care nu stiu sa vorbeasca si sa-si comunice nevoile.
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2015
mirebire, utilizator
Autoritatea parinteasca exclusiva este dispusa pentru motive expres si limitativ prevazute de lege.


De principiu, autoritatea parinteasca este exercitata in comun de catre ambii parinti.

( deciziile majore din viata copilului sunt luate de ambii parinti ).


Programul de vizitare este stabilit indiferent de modalitatea in care este exercitata autoritatea parinteasca.


Instanta de judecata poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de catre un parinte, pentru motive temeinice .( sunt considerate motive temeinice alcoolismul manifestat de un parinte , dependenta de substante psihotrope, unele pedepse privative de libertate , orice comportamente din care deriva riscuri pentru copil ).



Din situatia expusa de dumneavoastra nu rezulta faptul ca tatal ar avea o conduita necorespunzatoare, raportat la copil.




Succes.




@mirebire

Copilul meu nu are un viitor sumbru, iar eu nici atat. Daca un domn a fost in viata mea cateva luni si s-a intamplat sa raman insarcinata nu inseamna ca imi va influenta viitorul in vreun fel. Cat despre copil, a plecat cand a aflat ca nu voi face avort, nu l-a vazut niciodata si nici nu a contribuit in vreun fel la cresterea si dezvoltarea lui. Ca are drepturi, o avea, dar mai intai trebuie sa isi indeplineasca obligatiile. Copiii nu cresc cu aer...

@Stoica Ioana

Nu are o conduita necorespunzatoare pentru ca nu are niciuna si asta nu pentru ca as fi eu vreo scorpie, ci pentru ca nu il intereseaza. Sa vedem ce va decide instanta asupra programului de vizitare si, mai ales, daca il va respecta.

Sunt obligata sa-i primesc toata familia in casa?
Stimata doamna,
Daca imi este permis, din proprie experienta, parintele nerezident nu solicita in general un program de vizita doar din plictiseala sau razbunare.
Din fraza dvs "ca are drepturi, o avea, dar mai intai trebuie sa isi indeplineasca obligatiile. Copiii nu cresc cu aer...ma face sa ma intreb daca nu cumva ii limitati in vreun fel legaturile personale/modalitatea de desfasurare a acestora de achitarea unor obligatii financiare.
Referitor la familia parintelui nerezident, aveti obligatia sa incurajati si relatiile cu familia extinsa a tatalui, poate reusiti sa ajungeti la o intelegere cu parintele nerezident raportat la aceste vizite ale familiei.
Nu am limitat nimic pentru ca nu a existat nicio intentie niciodata. Nici macar un telefon de ziua copilului. Nu intentionez sa limitez pentru ca nu vreau sa-mi bulversez copilul, dar nici nu imi face placere sa ma duc la tribunal de cate ori i se va mai nazari domnului vreo idee.

Alte discuții în legătură

Ordin de restrictie sau interdictie impotriva partenerei tatalui almamater almamater Buna ziua. Sunt divortata si am un copil minor de aproape 8 ani, a carui custodie o impart cu tatal lui biologic. Va rog sa imi spuneti care sunt demersurile ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna dupa exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti ContSters331678 ContSters331678 Buna ziua. Am urmatoarea situatie: am divortat acum 2 ani de fostul sot, impreuna cu care am o fetita de 6 ani si am o hotarare de divort cu exercitare ... (vezi toată discuția)
Program de vizită minor nerespectat de tata. există metode de a-l obliga să se conformeze hotărârii judecătorești? Bubbles2017 Bubbles2017 Buna seara ! Daca tatal copilului nu respecta programul de vizita hotarat de instanta judecatoreasca ce se intampla in acest caz ? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)