avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumpararea cotei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumpararea cotei

In certificatul de mostenitor dupa tata suntem trecute trei surori plus mama cu cota egala de 1/4 din jumatate din casa.Pe cealalta jumatate din locuinta este trecuta ca proprietara pe acelasi certificat mama mea .Avand in vedere ca eu m-am inteles cu una dintre surori si cu mama sa l-e cumpar partea lor din locuinta cum trebuie sa procedez daca nu mai exista alt act de proprietate Cartea funciara as dorii sa ofac dupa incheierea tranzactiei.Va multumesc
themis
Nu doar pentru teren este necesara forma autentica, ci si pentru constructie.

A se vedea OUG nr. 210/2008 pentru modificerea si completarea legii locuintei, act care introduce obligativitatea formei autentice pentru constructiile cu destinatia de locuinta.


Asa este. THEMIS are dreptate.
Trebuie act autentic (la notar) si obligatoriu intabulat.

"Art. 10^1. - Locuintele si unitatile individuale pot fi instrainate si dobandite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute. Dreptul de proprietate comuna, fortata si perpetua asupra partilor comune ale unui imobil se valorifica numai impreuna cu dreptul de proprietate exclusiva care poarta asupra acestuia sau a unei parti determinate din acesta.
Dovada dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale asupra unei unitati de locuit se face numai pe baza actelor de proprietate si a extrasului de carte funciara pentru informare."

Alberto Kurtyan
nu va este frica ca va ataca sora cealalata contractul de vanzare cumparare, care nu vrea sa vanda in instanta? fiind vanzare intre rude poate fi considerata donatie deghizata.
Oricum neaparat in fata notarului trebuie facuta operatiunea. Daca s-a facut mostenire dupa tata si ati devenit coprorpietari pe cote parti indivize, banuiesc ca exista inscriere in cartea funciara.
Eu recomand partajul, (din punct de vedere al cheltuielilor notariale), nu platiti impozit. Dar trebuie sa fie de acord toti coproprietarii pentru a se face la notar(si sora care nu vinde).
Cu mama eventual contract de intretinere, cu sora donatie, dar ATENTIE daca aveti nevoie la banca sa garantati cu imobilul pentru un credit, banca nu e sigur ca va ofera credit cu garantie imobiliara, obtinut pe donatie sau partaj.
Ce tot ii dai cu partajul? Nu merge.

Nu poti face partaj pentru o casa. Ce face? Mama ia bucataria fiica ia toaleta si cealalata sufrageria?

Casa este bun indivizibil, nu poti face partaj (decit daca e un bloc poate). Pe teren, de regula ... se poate iesi din indiviziune. Dar daca e terenul de sub casa, tot nu se poate.

Si chiar daca ar face partaj ... inseamna ca una din fiice renunta in favoarea celeilalte.
Renuntarea nu este tot donatie deghizata?

Nu e tot un drac?

Faci vinzare - cumparare. E mult mai bine. Probabil ca vei plati si bani, nu? Ca doar nu ti-o da de pomana.
Dar tot in indiviziune ramii.

Alberto Kurtyan
Va multumesc.In legatura cu sora cealalta care nu vinde lucrurile stau in felul urmator;ea este sora vitrega dupa tata si nu stim nimic de ea de vreo 10 ani,este posibil sa nu fie in tara.
In cazul asta este exclus partajul voluntar.

Iar pentru vinzare cota ... nu este nevoie de prezenta altor persoane decit a vinzatorului si cumparatorului.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Cedare mostenire mariah2010 mariah2010 Buna ziua.Subiectul este urmatorul.Doua surori au facut succesiunea dupa moartea mamei, ambele fiind mostenitoare.Acum , dupa 10 ani una din surori vrea sa ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire Cristina041980@yahoo.com Cristina041980@yahoo.com Ca urmate a desului tatalui meu eu mamasi sota suntem mostenitoare a facut succesiunes si fiecare am primit cota parte .Acum mama vrea sa imi doneze mie cu ... (vezi toată discuția)
Donarea unui teren pe care se afla o casa "la rosu" dianabutnaru dianabutnaru buna ziua, mama are in proprietate un teren pe care a inceput sa construiasca o casa, care in prezent e \"la rosu\". acum mama vrea sa ne doneze, mie si ... (vezi toată discuția)