avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie fara rezolvare - administratie bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie fara rezolvare - administratie bloc

Buna seara,
In primul rand le multumesc tuturor care imi vor da un raspuns.
Fac parte din Comitetul Executiv al unei Asociatii de Locatari de 1 an de zile.
Pana acum au fost presedinti si oameni in Comitet care si-au batut joc de locatari (nu au organizat adunari genereale, sedinte de comitet, nimic). Au fost doar cu numele. Acum in momentul in care s-a schimbat Presedinte si implicit Comitetul am incercat sa intram in normalitate cu totul. Am facut ceva ordine prin documente si contractele cu furnizorii si am incercat sa ne implicam cat mai mult. Urmatorul pas a fost si este constituirea in Asociatie de Proprietari. Problema este ca administratorul si cenzorul refuza intr-un mod grosolan sa ajute Presedintele si Comitetul in diverse actiuni. Am descoperit nereguli in facturile din multe luni si am incercat sa le evidentiem administratorului. Din pacate relatia dintre administrator si cenzor nu ne permite sa facem nimic. Administratorul face cum vrea facturile si baga ce cheltuieli doreste si cenzorul semneaza fara sa verifice. Cheltuieli nejustificate si multe alte magarii. Am incercat sa abordam administratorul (care este de sex feminit) dar de fiecare data s-a soldat cu tipete si urlete din partea ei (zici ca este posedata).
Problema este ca nu putem face nimic daca nu reusim sa devenim Asociatie de Proprietari. Iar ea nu face decat sa vorbeasca si sa manipuleze locatarii. In momentul de fata am ajuns la concluzia ca singura solutie este sa ne dam cu totii demisia si sa acceptam sa fim furati luna de luna in continuare, deoarece am ajuns la capatul rabdarii.
Ca o ultima solutie am incercat sa va cer si dumneavoastra ajutorul. Daca putem face ceva la primarie sau la vreo uniune a asociatilor, chiar nu stiu.
Daca nu se poate aia e, a invins ea si noi ne dam demisiile. Sa se spele pe cap.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: varza , utilizator 11:41, 2 Martie 2015
Daca sunteti asociatie de locatari ma indoiesc ca d-na administrator sa aiba CIM.
De regula(nu e primul caz) asociatiatiile de locatari sunt vraiste cu toate actele si administratorul se crede un fel de guru, cum vine cineva care s-a documentat si il ia la intrebari vede rosu in fata ochilor.
Evidenta contabila are d-na administrator(inteleg ca face totul)?
Intreb pentru ca la finele anului trecut am preluat o asociatie unde administratorul avea 2 file de registru de casa fara sold precedent, inscrise intati platile si dupa incasarile, iar frumusetea abia urmeaza. Aceste file reprezentau totul: A/P, registrele de fonduri, situatia restantierilor, evidenta furnizorilor... chiar l-am ofensat cerand registrele si evidentele.
Asa cum a scris d-l Grecu, convocati Adunarea Generala, afisati ordinea de zi, iar daca nu reusiti sa va strangeti jumatate+1, reconvocati adunarea si atunci luati hotararile cu votul celor prezenti.
Posibil ca d-na administrator sa refuze sa va dea actele dupa ce o demiteti. Daca nu vrea va adresati politiei.
Cenzoruil, din cate spuneti, se pare ca nu cunoaste legea, prin semnarea listelor calculate anapoda dupa vointa cuiva si nu a legii, este in culpa, iar daca se ajunge la politie va da cu subsemnatul.
Eu am o vorba: in fiecare asociaitie trebuie sa existe cativa care fac treaba si sunt injurati de restul. Meritele lor nu sunt recunoscute decat atunci cand vor vedea ca lucrurile merg bine si mai ales dupa ce nu se mai ocupa de probleme si incepe sa mearga prost.
Traiul la comun nu e o fericire dar trebuie sa fim constienti ca trebuie sa ne godpodarim cat mai bine si cu respectarea legii, ca o facem pentru noi.
Administratorul chiar are CIM? Poate nu. Dacă e doar o convenţie civilă, eliberarea din funcţie ar trebui să fie mai uşoară. Oricum, ar trebui o expertiză contabilă, ca să nu scape cu sumele pe care presupuneţi că le-a delapidat. Şi dacă rezultă fapte penale, faceţi reclamaţie (cred că la poliţie)... Nu abandonaţi aşa uşor, e vorba de bunăstarea dv.
O expertiza contabila ar fi de ajutor in situatia dvs. Problema este ca acea expertiza poate fi facuta doar de un expert contabil si costa in jur de 10.000 lei. Bani pe care va trebui sa-i strangeti de la locatari. Plus ca aveti nevoie de toate hartiile asociatiei pe ultimii ani de cand considerati dvs. ca se fura (pot fi 4 sau 5 ani, depinde), chitantierele de incasari, facturi, chitante, bonuri, tot ce s-a platit si tot ce s-a incasat. Plus copii dupa chitantele locatarilor care au platit intretinerea (care le-au pastrat). O expertiza contabila dureaza si de regula se face daca asociatia se gandeste sa de-a conducerea in judecata. O solutie mai simpla ar fi: d-na administratoare poate fi schimbata din functie la adunarile generale ale locatarilor. Se propune aceasta schimbare pe ordinea de zi de catre presedintele de asociatie, iar daca la prima sedinta nu se prezinta 50% din locatari, puteti face o noua sedinta dupa doua saptamani si daca din nou nu sunt 50% din locatari demisia dansei se face tacit cu cate persoane sunt prezente (indiferent daca sunt 5 sau 10 persoane prezente). Se aduna semnaturile de prezenta dupa sedinta si d-na administratoare nu mai detine functia respectiva putand fi inlocuita la urmatoarea sedinta cand se va alege un nou administrator (cu acte de aceasta data). Ar fi bine sa va interesati cate persoane sunt proprietari de imobil in acel bloc, deoarece o persoana care este doar chirias in acel bloc nu are dreptul la niciuna din functiile de: cenzor, administrator, presedinte, comitet executiv. Va raspund in calitate de cenzor al unui bloc cu probleme de administratie in trecut si noi ne-am lovit de aceleasi nereguli. Diferenta este ca la noi inainte de a prelua asociatia, presedintele de asociatie a fugit cu banii din incasarile pentru incalzire, apa, tot... pe 5 ani si am fost buni de plata, deoarece in Romania nu apara nimeni "pagubitul"... trebuie sa astepti dupa expertiza, proces, banca si poate iti vine si tie randul sa-ti recuperezi banii pe care i-ai platit odata, ca locatar de buna credinta, iar apoi ca si "pagubit" pentru ca banii platiti prima data nu au ajuns unde trebuia si a trebuit sa-i platesti din nou catre furnizori pentru ca altfel ramai fara apa, caldura etc. Daca mai aveti nevoie de alte raspunsuri in masura in care pot va raspund. O seara buna !
Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale
b) emite daca este cazul, decizii scrise privind regulile pentru ducerea la indeplinire a hotararilor adunarii generale si pentru respectarea prevederilor legale a statutului si a acordului de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea asociatiei de proprietari.
c)intocmeste proiectul bugetului de venituri si cheltuieli.....
f)supravegheaza desfasurarea tuturor activitatilor din cadrul asociatiei de proprietari, in mod special situatia incasarilor si a platilor lunare......
Comitetul executiv angajeaza sau demite personalul, incheie sau reziliaza contracte in ceea ce priveste activitatea de administrare si intretinere a cladirii etc...
Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia ..... stampila asociatiei de proprietari se pastreaza si se foloseste numai de catre presedinte sau de vicepresedinte...
Cititi legea 230/2007 respectiv NORME METODOLOGICE din 19 decembrie 2007 de aplicare a legii nr 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Legea puteti descarca de pe internet. Veti gasi raspuns la toate intrebarile dumneavoastre. Va doresc succes !
GermanAlex a scris:
Dupa 25 de ani inca nu ati priceput ca singurii responsabili sunteti dumneavoastra. E casa voastra - gospodariti-va cum vreti. Se numesc alegeri. Va alegeti alt administrator si gata - sedinta, cu prezenta, voturi, pe apartamente - faceti alta stampila, anuntati furnizorii, banca ... si daca nu va preda actele deschideti proces - dar trebuie sa aveti MAJORITATE.

Eu cred ca nu trebuie nimanui sa aiba 25 de ani de experienta ca sa aplice legislatia actuala.
Iar conform acestei legislatii, nu se procedeaza asa cum spuneti dumneavoastra.
- administratorul nu se alege in adunarea generala
- administratorul se angajeaza de comitetul executiv condus de presedinte
- nu se face sedinta cu proprietarii pentru asta
- nu sunt necesare voturi, pe apartamente, majoritati...
- stampila nu este la administrator
- nu trebuie anuntati furnizorii la angajarea altui administrator
......

Alte discuții în legătură

Lamuriri privind raspundere frauda administrator tezeu15 tezeu15 Buna ziua , sper sa pot expune corect corect si pe inteles nelamurirea mea: In anul 2010, un locatar din blocul in care locuiesc, locatar al carei sotii era ... (vezi toată discuția)
Care sunt obligatiile unui presedinte al asociatiei de proprietari? adiria adiria Buna seara, Avem o uniune a asociatiilor de proprietari care se numeste ULAL, am descoperit ca administratoarea care administreaza asociatia noastra, ne-a ... (vezi toată discuția)
Abuzuri ale comitetului de bloc Zganarel Zganarel Deoarece in urma unei asazise Adunari Generale ale Asociatiei de Proprietari, Presedintele Comitetului de Bloc a incercat prin presiuni sa schimbe ... (vezi toată discuția)