avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nerespectarea hotararii judecatoresti - provizorie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nerespectarea hotararii judecatoresti - provizorie executorie de drept

Buna ziua

1. Ce se poate intampla daca nu se respecta o hotarare civila la care se poate face apel (desi este provizorie este executorie de drept).
Concret: este prima hotarare judecatoreasca (cu drept de apel) si s-a dispus un program de vizitare minor, insa mama refuza sa dea copilul tatalui pe motiv ca face apel si pana nu ramane definitive si irevocabila nu-i da copilul.
Mama refuza orice legatura intre tata si copil. Refuzul este total nejustificat si dovedit in fata instantei. Tatal doreste sa se ocupe de copil, doreste sa faca orice pentru a-i dezvolta eventualele talente (sport, muzica, arta, limbi straine, etc.) pentru a-I crea un viitor frumos.
Tatal a depus plangere penala in acest sens.
2. In cazul apelului facut de mama, poate solicita tatal direct in instanta, recuperarea programului de vizita nerespectat de mama?
3. Este posibil sa nu fie considerata ca pensie alimentara sumele trimise mamei prin transfer bancar, numai pentru ca s-a trecut "pensie alimentara" fara a se specifica luna aferenta?
Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Ony2k2 , utilizator 11:55, 27 Iulie 2015
Doamna proastasatului, eu v-am expus o situatie concreta si am cerut un raspuns concret. Poate al dumneavoastra e prea profund pentru mine.
Exista insa urmatoarea situatie, mama,cu diverse scuze neadevarata impiedica accesul tatalui la copil.
Ce ar trebui sa faca tatal atunci,dat fiind faptul ca nu are nici un contact cu copilul lui?
@Martonze: observati ca in subiectul discutiei nu s-a pus problema "copilul nu vrea sa plece cu tatal lui".
Nu s-a ajuns asa de departe.
Ca sa poata refuza copilul ar trebui intrebat.
Ca sa fie intrebat ar trebui sa se deschida o usa sau un telefon.

@proastasatului - sa inteleg ca prin "tipat" va referiti la executare silita? si ca dupa ce a incercat civilizat 6 luni (presupun pentru ca atat dureaza in medie un astfel de proces), tatal ar trebui sa treaca la executarea silita?

Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2015
mirebire, utilizator
Stimată doamnă avocat, aţi comentat ceea ce nu era esenţial în descrierea mea: ora de vizită este doar tangenţială la problema ridicată: Chiar dacă unii copii nu dorm dupăamiaza, există copii care dorm, adică somnul de dupăamiază intră în rutina lor zilnică.Nici o instanţă din lume nu are dreptul să tulbure viaţa zi de zi a copilului, din superficialitate sau...alte cauze, larg relatate de presă în aceste zile.
Pe mine mă oripilează nerespectarea legii, adică analizarea excepţiei invocate cu "lăsaţi asta!", "nepipăirea" dosarului de fond, aflat spre finalizare, cu aceeaşi temă, minciuna însuşită de instanţă, însuşi felul în care a decurs judecata prin Ordonanţă, adică EL cere programul, cu urgenţă, şi el amână termenul, ca să pice la cine trebuie!(în vacanţa judecătorească!); atitudinea LUI, adică mie nu-mi spune că vrea să vadă copilul mai mult în luna ___, eu duc copilul să se întâlnească cu el pe caniculă, când vrea el, în afara programului cerut de el, dar, în aceeaşi zi, el depusese deja cerere la Judecătorie! La fel s-a întâmplat şi cu vizitele, mergeam zilnic cu copilul să se vadă cu el, şi în acelaşi timp, erau depuse reclamaţii la autorităţi, am aflat toate astea la vizitele autorităţilor acasă.Copilul a fost prezent la aceste inspecţii, a fost interogat de nenumărate ori de toţi inspectorii veniţi la domiciliu în urma reclamaţiilor.
Eu înţeleg că timpul a trecut, în timp, rănile se vindecă, dacă nu sunt redeschise periodic! La noi, sunt!
Nu îmi face plăcere să fiu în compania LUI, este omul care era cât pe ce să mă omoare, mă terorizează de ani buni, dar pentru copil, accept să-l însoţesc să relaţioneze cu tatăl său, mai ales dacă şi soţia lui e prezentă.Pentru mine, prezenţa soţiei este benefică.
Eu cred ca intelegeti f bine, dna Ony!
Raspunsul meu a fost metafora vorbei populare "vorba dulce mult aduce".
Liiceanu avea o metafora adevarata (nu ca a mea, o simpla opinie a unui om de rand) si anume: "Prostia ca forma a increminerii in proiect"
Am omis un lucru esenţial, anume: neluarea în seamă a inexistenţei anchetei psihosociale sau existenţa unei anchete superficiale!
Dacă aceste anchete psihosociale nu sunt necesare lămuririi cauzei, de ce se mai fac? De ce acum, instanţa amână jumătate de an adoptarea unei hotărâri, fiindcă lipseşte de la dosar o anchetă psihosocială? Apoi, nu înţeleg de ce pentru autoritatea părintească este necesară ancheta şi nu pentru domiciliul copilului şi pentru programul de vizită?
Chiar aici, pe site, specialiştii s-au exprimat că autoritatea părintească o poate exercita şi un puşcăriaş, dacă nu e condamnat pentru pedofilie sau altele asemenea; atunci, unde se face ancheta psihosocială? La penitenciar? Şi în ce măsură, concluziile privind numărul de camere şi dotarea cu baie a domiciliului unui părinte defineşte relaţia sa de ataşament cu copilul său?
În schimb, d-na avocat afirmă aici că acea hotărâre este absolut normală, fiecare îşi duce copilul unde vrea! Chiar aşa? Adică eu, ca mamă, cu domiciliul copilului la mine, am ancheta psihosocială făcută, nu mă pot muta la altă adresă, dar EL are voie să ia copilul 3 zile în weekenduri, în vacanţe, oriunde? Deci dacă e la el, copilul nu are nevoie de patul lui, de camera lui, de "locuinţa curat întreţinută", de biroul lui unde să-şi facă lecţiile pentru lunea care urmează? Veţi spune că mama are obligaţia să asigure copilului condiţiile ca lecţiile să fie făcute până vineri la ora14, de când începe programul, nu-i aşa?
Şi repet întrebarea:absenţa unui părinte din viaţa copilului nu are aceleaşi consecinţe pentru copil indiferent de cauză: îngrădirea vizitei tatălui de către mama copilului sau absenţa voluntară a tatălui? Atunci de ce prima e pedepsită (legal) şi a doua, nu?
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2015
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Tutela copilului si programul de vizita anca888 anca888 Buna ziua, am o intrebare: eu si sotul suntem in divort si avem un bebe de 8 luni. tatal copilului a solicitat in instanta ca vrea sa ia copilul pe weekenduri ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac? - probleme cu programul de vizita Betty88 Betty88 Buna ziua, Sunt divortata si am 2 copil de 6 ani si de 3ani. La divort nu a fost hotarat un program de vizita ptr tata. Cuncubinajul meu a invitat sa vina sa ... (vezi toată discuția)
Program vizite minor in prezenta mamei ContSters364864 ContSters364864 Buna ziua am o fetita de 8 ani, tatal copilului este cetatean austriac. Mentionez ca nu am fost casatorita cu el. Am crescut singura fata, tatal a platit ... (vezi toată discuția)