avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce este de facut cu sumele lunare generate de un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce este de facut cu sumele lunare generate de un apartament luat de banca

Ce este de facut cu sumele lunare generate de un apartament luat de banca ??

Intr-o alta discutie eu precizam ca atunci cind ai un apartament luat de banca de exemplu si nu ai bani sa acoperi sumele lunare sa faci o coloana separata in care repartizezi doar celorlati suma care este a apartamentului x pe cota indiviza.
Acesta suma este normal in dreptul apartamentului deci nu este ca si cum ai pune sa platesca pe restul si nu tii socoteala in continuare.
Daca nu au bani ce solutie le oferiti dumneavoastra in cazul unei asociatii?

Fac o coloana separat in care iau suma din acea luna a aprtamentului respectiv si o redistribui tuturor pe cota indiviza.
Domul ADRIANTOT spune ca

Pentru a avea bani, sa faci "o coloana separata in care repartizezi doar celorlati suma care este a apartamentului x " ce te faci cu alti 5 restantieri de pe aceeasi lista de plata care nu platesc nici macar consumul lor; dupa ce criterii repartizam suma datorata de restantier, pe cota parte indiviza, pe numar de persoane, unul va suporta mai mult decat altul de 5 ori sau egal? Vi se pare simplu si corect? Conform carei legislatii?
Asociatiile mici sau mari, nu are importanta, sa se gospodareasca bine si sa-si creeze fonduri.
O solutie simpla luata prin decizia comitetului si/sau mai bine prin hotararea adunarii generale este redimensionarea fondului de rulment. Din acest fond de rulment (platit de majoritatea) se mai pot acoperi asemenea situatii. Iar incasarea fondului de rulment se face pe chitanta separata, se evidentiaza clar in registrul fondului de rulment si atunci cand asociatia va sta bine cu incasarile, inclusiv prin incasarea de la restantierul actionat in judecata, atunci se pot restitui banii celor ce au platit un fond de rulment mai mare.
Daca sunt restante si la reparatii, la fel se poate hotara marirea fondului de repartatii, in conditii asemanatoare cu fondul de rulment.

Solutia dv cu redimensionarea fondului de rulment o fac dupa ce criteriu?
Daca in mod normal am fondul de rulment ca fiind cea mai mare suma lunara din ultimul an acum dupa ce criteriu fac redimensionarea?

Daca fac un fond special cum spuneam mai sus in cazul in care ii recuperez vreodata pot sa las banii adunati ca fond de reparatii unde s-ar fi adunat bani tot pe cota indiviza.


La mine in bloc am 2 apartamente luate de banci cu restante de 23000lei si celalat de 21.000 lei.(banci diferite).
Le gasim cumparatori si degeaba.Acum pretul este de 33% din cit au costat initial.Banca spera sa recupereze suma data.
Lichidatorul ii spune ca in felul asta nu o sa mai recupereze nimic.Lichidatorul are lunar salariu de 2000 lei si el isi ia primul banii.Asociatiei tot ii creste suma iar statul are si el de luat TVA-ul neplatit.
Banca tot incerca cu diferite procese sa scoata asociatia de la masa credala.
Ultima modificare: Joi, 27 August 2015
w_v_w_v, utilizator
Debitorul nu poate fi evacuat decât după adjudecarea apartamentului de către un cumpărător, care participă la licitația organizată în cadrul executprii silite. Nu baca îl evacuează pe debitor, deoarece nu ar avea nici un inters. Acesta este evacuat de către cel care cumpără apartamentul la licitație și devine noul proprietar.

Deci dacă debitorul a fost executat, ar trebui văzut cine a devenit proprietar prin cumpărarea apartamentul la licitație. În mod sigur banca nu este proprietar.

Scoateți un extras CF și vă veți lămuri.

Pe de altă parte, faptul că un proprietar părăsește apartamentul nu înseamnă nici că nu mai poate dispune de el și nici faptul că nu ar mai fi proprietar. Folosința, dispoziția sau proprietatea unui imobil sunt noțiuni diferite.
Cheltuielile comune se vor solicita întotdeauna de la proprietar și nu de la posesor sau de la cel care folosește apartamentul în vreun anumit fel.
Patrik are dreptate. Eu cunosc un caz de casa intr-un complex unde functiona asociatia de proprietari, casa ipotecata si pana cand s-a vandut proprietarul a platit intretinerea , culmea banca nu a vrut sa o vanda unuia din licitatori ci a cumparat-o ea prin departamentul de investitii, adica a trecut-o de la credit neperformant la investitie si de atunci banca plateste, e drept ca cu intarziere, cheltuielile de intretinere.
@Patrick Multumesc!
Aceste lucruri, subtilitatile (si sistemul juridic abunda in asa ceva; subtilitatile, mai exact manuirea cu usurinta a lor, ii consacra pe adevaratii maestri!) as vrea sa le vad cat mai prezente in postarile specialistilor! De cautat/citit coduri, legi, etc, ma descurc binisor!
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2015
DlGoe, utilizator
@ innocenta
Intrebarea ar fi trebuit sa duca la solutii.

Stim clar ce zice legea si ce nu, ideea este cum o interpretam.

Art 45
Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special.


Prin urmare aprobam un fond pentru acoperirea cheltuielilor generate de apartamentul X sau X si Y sau cite sunt.
Cind se recupereaza banii ii trecem in fondul de reparatii si gata.Asta daca se recupereaza vreodata.

@Adam Grecu

Nu spuneati ca v-a vandut banca un apartament unde aveati priviulegiu imobiliar inscris?
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2015
w_v_w_v, utilizator
@w_v..., @adrian tot si alti specialisti
O intrebare, acum ipotetica dar dupa cum ,,duduie" economia in curand de actualitate: intr-o asociatie sunt zece membri. puteti pune X, important e principiul. Azi un membru nu poate sa-si plateasca partea/cota, ceilalti noua pun mana de la mana si-i platesc partea. Mai trece timpul si maine inca unu, poimaine altul, pana se ajunge ca din zece cinci proprietari sa nu-si poata plati angaralele.
Ce faceti, ii executati silit pe ceilalti cinci (sau patru, poate trei!) pt. ca nu platesc si cota celorlalti?!
Am scapat demult de sistemul asta comunist dar daca as mai fi membru intr-o asociatie de proprietari sau cum s-o numi n-as da un leu pt. cei ce nu platesc. Sa se constituie asociatia parte civila, sa-i urmareasca pe cale legala, nu stiu, sa faca ceva!
La d-voastra in asociatie presteaza cineva vreo activitate benevol, fara a fi remunerat?!
Asa ma gandeam si eu : NIMENI! Atunci?!
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2015
DlGoe, utilizator

Alte discuții în legătură

Vânzare la licitație apartament cu privilegiu instituit de asociație. ce se mai poate face dacă asociația nu și-a recuperat prejudiciul? Remusflorilor180 Remusflorilor180 Buna, Asociația de proprietari în care locuiesc a instituit privilegiu imobiliar asupra unui apartament cu restante , care ulterior a fost vandut de banca ... (vezi toată discuția)
Cum recuperam restante de apartamente luate prin banca unlocatar unlocatar Buna ziua As dori sa stiu daca exista vreo procedura de recuperare a restantelor in cazul unui apartament cumparat cu credit de la banca. Avem citeva ... (vezi toată discuția)
Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51 max36 max36 La mine in bloc a existat un proprietar de apartament care a avut un credit la banca ipotecat cu apartamentul in catre avea sediul firmei.Nu a mai platit si e ... (vezi toată discuția)