avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce este de facut cu sumele lunare generate de un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce este de facut cu sumele lunare generate de un apartament luat de banca

Ce este de facut cu sumele lunare generate de un apartament luat de banca ??

Intr-o alta discutie eu precizam ca atunci cind ai un apartament luat de banca de exemplu si nu ai bani sa acoperi sumele lunare sa faci o coloana separata in care repartizezi doar celorlati suma care este a apartamentului x pe cota indiviza.
Acesta suma este normal in dreptul apartamentului deci nu este ca si cum ai pune sa platesca pe restul si nu tii socoteala in continuare.
Daca nu au bani ce solutie le oferiti dumneavoastra in cazul unei asociatii?

Fac o coloana separat in care iau suma din acea luna a aprtamentului respectiv si o redistribui tuturor pe cota indiviza.
Domul ADRIANTOT spune ca

Pentru a avea bani, sa faci "o coloana separata in care repartizezi doar celorlati suma care este a apartamentului x " ce te faci cu alti 5 restantieri de pe aceeasi lista de plata care nu platesc nici macar consumul lor; dupa ce criterii repartizam suma datorata de restantier, pe cota parte indiviza, pe numar de persoane, unul va suporta mai mult decat altul de 5 ori sau egal? Vi se pare simplu si corect? Conform carei legislatii?
Asociatiile mici sau mari, nu are importanta, sa se gospodareasca bine si sa-si creeze fonduri.
O solutie simpla luata prin decizia comitetului si/sau mai bine prin hotararea adunarii generale este redimensionarea fondului de rulment. Din acest fond de rulment (platit de majoritatea) se mai pot acoperi asemenea situatii. Iar incasarea fondului de rulment se face pe chitanta separata, se evidentiaza clar in registrul fondului de rulment si atunci cand asociatia va sta bine cu incasarile, inclusiv prin incasarea de la restantierul actionat in judecata, atunci se pot restitui banii celor ce au platit un fond de rulment mai mare.
Daca sunt restante si la reparatii, la fel se poate hotara marirea fondului de repartatii, in conditii asemanatoare cu fondul de rulment.

Solutia dv cu redimensionarea fondului de rulment o fac dupa ce criteriu?
Daca in mod normal am fondul de rulment ca fiind cea mai mare suma lunara din ultimul an acum dupa ce criteriu fac redimensionarea?

Daca fac un fond special cum spuneam mai sus in cazul in care ii recuperez vreodata pot sa las banii adunati ca fond de reparatii unde s-ar fi adunat bani tot pe cota indiviza.


La mine in bloc am 2 apartamente luate de banci cu restante de 23000lei si celalat de 21.000 lei.(banci diferite).
Le gasim cumparatori si degeaba.Acum pretul este de 33% din cit au costat initial.Banca spera sa recupereze suma data.
Lichidatorul ii spune ca in felul asta nu o sa mai recupereze nimic.Lichidatorul are lunar salariu de 2000 lei si el isi ia primul banii.Asociatiei tot ii creste suma iar statul are si el de luat TVA-ul neplatit.
Banca tot incerca cu diferite procese sa scoata asociatia de la masa credala.
Ultima modificare: Joi, 27 August 2015
w_v_w_v, utilizator
@fyeratanye

Eu am citi cu greu ce ati scris dv si nu m-am lamutir ce ma intrebati sau ce afirmati.

Era rezumat in titlu discutia.
Unele asociatii au apartamente luate de banci.Proprietarii au platit tot pana cand au parasit apartamentul.
Au privilegiu Imobiliar asociatiile si ne intrebam si noi cine plateste pana vinde banca apartamentul ca poate sta asa si 20 ani.

Pe langa intrebarea "Cine plateste " pana vinde lichidatorul sau executorul (dupa caz) apartamentul am mai observat si niste probleme avute pe parcurs.
De exemplu daca banca incepe si deschide dosar de executare inpotriva celui care a cumparat apartamentul sau a firmei care a cumparat apartamntul apare un termen pana cand te poti inscrie la masa credala.

Dar daca catre asociatie si-a platit toate darile nu ai nevoie sa te inscriii nicaieri ca nu ai de ce si pentru ce .
Daca mai tarziu dupa exirarea termenulu ipana cand te puteai inscrie proprietarul apartamentului nu mai plateste catre asociatie trebuie sa te inscrii la masa credala.
Banca contesta apoi si zice scoteti-l de la masa credala ca a expirat termenul.

Si tot felul de probleme care apar chiar daca asociatia face totul legal si la timp.
@fyeratanye , spune art51 .....Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei ,la cererea presedintelui asociatiei de proprietari,pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. [b
Pai , este evident ca nu se poate aplica prevederea deoarece cand un X are restanta la intretinere si asociatia ,,cu interes si daruire,, merge la cadastru va constata cu ,, mahnire,, ca apartamentul este deja ipotecat de catre banca cu mult inainte.
la ce mai e bun art 51??
salut ,deci ca so lamuresc pe w.vw.w deci banca nu e proprietarul apartamentului decat daca construieste ea blocul ,cand cumperi prin banca apartament, banca iti pune ipoteca pe apartament adica daca nu mai poti plati til vinde ,aceasta ipoteca este garantia banci ca nu pierde banii sau ma rog o parte din bani ,si daca nu platesti, banca iti executa apartamentul ipotecat care apartine debitorului ,cel care la cumparat prin banca ,respectiva locuinta ,

si daca apartamentul in cadrul unei asociatii de proprietari daca inregistreaza 3 luni neplata datoriilor catre asociatie ,asociatia poate sal dea in judecata pe proprietar indiferent daca este in tara sau nu
referitor la rangul 1 imobiliar cand asociatia pune acest rang sil inscrie in cartea funciara nu conteaza daca e apartamentul ipotecat ,de catre alti ,se adauga la ipotecile existente ,dar cand se executa apartamentul de banca in caz de neplata ratelor,prima data se va plati asociatie de proprietari, si restul ia banca ,dar daca asociatia de proprietari nu a facut privilegiul imobiliar, se poate pune la masa credala dar mai intai ia banca si daca mai ramane ceva ia si asociatia ,daca nu mai ramane nimic din vanzare ,asociatia o sa ramana cu gaura de la apartament pt ca nu a luat masuri sa isi recupereze datoriile
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2015
fyeratanye, utilizator
fyeratanye a scris:
referitor la rangul 1 imobiliar cand asociatia pune acest rang sil inscrie in cartea funciara nu conteaza daca e apartamentul ipotecat ,de catre alti ,se adauga la ipotecile existente ,dar cand se executa apartamentul de banca in caz de neplata ratelor,prima data se va plati asociatie de proprietari, si restul ia banca..

Aici nu ati inteles si interpretati gresit.
Un apartament cumparat prin banca este grevat de datoria catre banca la cadastru, inca de la data cumpararii. Daca proprieatrul nu-si plateste cotele la asociatie timp de 3 luni, asociatia va putea institui privilegiul imobiliar dar dupa cel putin 3 luni de la cumparare, adica mai tarziu cu 3 luni decat banca. Iar atunci cand se executa silit prioritate are banca pentru ca a grevat apartamentul prima, inaintea asociatiei.

In cazul in care apartamentul nu ar fi cumparat acum prin banca si ar fi achitat integral de proprietar, dar proprieatrul face un credit la banca si garanteaza cu apartamentul, se intampla acelasi lucru. Astazi se ia creditul si tot astazi banca greveaza apartamentul cu valoarea creditului. Proprieatrul nu plateste ratele la banca si nici intretinerea la asociatie timp de 3 luni. Banca incepe executarea iar asociatia abia acum, dupa 3 luni instituie privilegiul, dar tot banca are prioritate pentru ca a grevat apartamentul inaintea asociatiei ca data calendaristica.
Sper ca acum ati inteles ca in aceste situatii asociatia nu are nici o parghie legala sa-si recupereze banii in cadrul executarii silite odata cu banca decat daca raman bani dupa indestularea bancii.

dupa ce am citi cu atentie legea si mam consultat cu cineva care are mai multe cunostinte ,dvs aveti dreptate dar numai in cazul in care apartamentul este luat cu credit ipotecar.
sant unele imprumuturi care nu necesita ipoteca cum ar fi credit imobiliar fara ipoteca ,etc. daca proprietarul nu plateste datoriile 3 luni, asociatia trebuia sa instituie privilegiul imobiliar dar daca sa inceput executarea ,nu ramane decat sa se inscrie la masa credala si sa spere ca mai ramane ceva ,
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2015
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Vânzare la licitație apartament cu privilegiu instituit de asociație. ce se mai poate face dacă asociația nu și-a recuperat prejudiciul? Remusflorilor180 Remusflorilor180 Buna, Asociația de proprietari în care locuiesc a instituit privilegiu imobiliar asupra unui apartament cu restante , care ulterior a fost vandut de banca ... (vezi toată discuția)
Cum recuperam restante de apartamente luate prin banca unlocatar unlocatar Buna ziua As dori sa stiu daca exista vreo procedura de recuperare a restantelor in cazul unui apartament cumparat cu credit de la banca. Avem citeva ... (vezi toată discuția)
Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51 max36 max36 La mine in bloc a existat un proprietar de apartament care a avut un credit la banca ipotecat cu apartamentul in catre avea sediul firmei.Nu a mai platit si e ... (vezi toată discuția)