@Mircea SCALAT
Prin "ipotecă", în fapt gajarea apartamentului, proprietarul pierde din drepturile de proprietar, astfel că bancii ii revin drepturile de uzufruct ale apartamentului şi implicit obligatiile adiacente.
Eu banuiesc ce ati vrut d-voastra sa spuneti, cam la acelasi lucru l-am rugat si eu pe @Patrick sa-mi raspunda!
Banca, prin ipoteca, nu-ti ia dreptul de uzufuct, de fapt nici nu se pune problema uzufructului, banca nu este proprietarul bunului. In sustinerea acestei afirmatii, va rog sa vedeti art 2373, ncc,
Drepturile constituitorului
Cel care a constituit ipoteca este liber să folosească, să administreze şi să dispună de bunul grevat, însă cu îndatorirea de a nu vătăma drepturile creditorului ipotecar.
Insa aveti dreptate cu vidul legislativ, nici eu nu inteleg de ce ,,proprietarul" este tinut sa plateasca tot felul de angarale
dupa ce a fost evacuat din imobil :-/
Procedura este urmatoarea: este evacuat si imobilul este vadut pt. ca banca/creditorul sa-si recupereze imprumutul dat. Si asta, vanzarea, poate dura mult si bine, aici e o intreaga discutie despre interesele bancii, ale executorului, s.a.m.d.
Pe de alta parte nici asociatia nu poate iesi in paguba, chit ca au fost ,,n" situatii in care imobilul s-a vandut si asociatia a incercat, fara niciun temei legal! sa-l puna pe noul proprietar sa plateasca datoriile vechiului proprietar. A rezultat un proces pierdut de asociatie si pe langa paguba initiala a mai platit si cheltuieli de judecata #-o
Solutia e simpla si de bun simt, doar sa se vrea punerea ei in aplicare: cel care cere executarea creantei, banca/creditor, trece la plata cotei de intretinere care revine pe apartamentul respectiv, urmand sa-si retina aceste cheltuieli din suma ce se obtine din vanzarea apartamentului.