avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce este de facut cu sumele lunare generate de un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce este de facut cu sumele lunare generate de un apartament luat de banca

Ce este de facut cu sumele lunare generate de un apartament luat de banca ??

Intr-o alta discutie eu precizam ca atunci cind ai un apartament luat de banca de exemplu si nu ai bani sa acoperi sumele lunare sa faci o coloana separata in care repartizezi doar celorlati suma care este a apartamentului x pe cota indiviza.
Acesta suma este normal in dreptul apartamentului deci nu este ca si cum ai pune sa platesca pe restul si nu tii socoteala in continuare.
Daca nu au bani ce solutie le oferiti dumneavoastra in cazul unei asociatii?

Fac o coloana separat in care iau suma din acea luna a aprtamentului respectiv si o redistribui tuturor pe cota indiviza.
Domul ADRIANTOT spune ca

Pentru a avea bani, sa faci "o coloana separata in care repartizezi doar celorlati suma care este a apartamentului x " ce te faci cu alti 5 restantieri de pe aceeasi lista de plata care nu platesc nici macar consumul lor; dupa ce criterii repartizam suma datorata de restantier, pe cota parte indiviza, pe numar de persoane, unul va suporta mai mult decat altul de 5 ori sau egal? Vi se pare simplu si corect? Conform carei legislatii?
Asociatiile mici sau mari, nu are importanta, sa se gospodareasca bine si sa-si creeze fonduri.
O solutie simpla luata prin decizia comitetului si/sau mai bine prin hotararea adunarii generale este redimensionarea fondului de rulment. Din acest fond de rulment (platit de majoritatea) se mai pot acoperi asemenea situatii. Iar incasarea fondului de rulment se face pe chitanta separata, se evidentiaza clar in registrul fondului de rulment si atunci cand asociatia va sta bine cu incasarile, inclusiv prin incasarea de la restantierul actionat in judecata, atunci se pot restitui banii celor ce au platit un fond de rulment mai mare.
Daca sunt restante si la reparatii, la fel se poate hotara marirea fondului de repartatii, in conditii asemanatoare cu fondul de rulment.

Solutia dv cu redimensionarea fondului de rulment o fac dupa ce criteriu?
Daca in mod normal am fondul de rulment ca fiind cea mai mare suma lunara din ultimul an acum dupa ce criteriu fac redimensionarea?

Daca fac un fond special cum spuneam mai sus in cazul in care ii recuperez vreodata pot sa las banii adunati ca fond de reparatii unde s-ar fi adunat bani tot pe cota indiviza.


La mine in bloc am 2 apartamente luate de banci cu restante de 23000lei si celalat de 21.000 lei.(banci diferite).
Le gasim cumparatori si degeaba.Acum pretul este de 33% din cit au costat initial.Banca spera sa recupereze suma data.
Lichidatorul ii spune ca in felul asta nu o sa mai recupereze nimic.Lichidatorul are lunar salariu de 2000 lei si el isi ia primul banii.Asociatiei tot ii creste suma iar statul are si el de luat TVA-ul neplatit.
Banca tot incerca cu diferite procese sa scoata asociatia de la masa credala.
Ultima modificare: Joi, 27 August 2015
w_v_w_v, utilizator
@Mircea SCALAT
Prin "ipotecă", în fapt gajarea apartamentului, proprietarul pierde din drepturile de proprietar, astfel că bancii ii revin drepturile de uzufruct ale apartamentului şi implicit obligatiile adiacente.

Eu banuiesc ce ati vrut d-voastra sa spuneti, cam la acelasi lucru l-am rugat si eu pe @Patrick sa-mi raspunda!
Banca, prin ipoteca, nu-ti ia dreptul de uzufuct, de fapt nici nu se pune problema uzufructului, banca nu este proprietarul bunului. In sustinerea acestei afirmatii, va rog sa vedeti art 2373, ncc, Drepturile constituitorului
Cel care a constituit ipoteca este liber să folosească, să administreze şi să dispună de bunul grevat, însă cu îndatorirea de a nu vătăma drepturile creditorului ipotecar.
Insa aveti dreptate cu vidul legislativ, nici eu nu inteleg de ce ,,proprietarul" este tinut sa plateasca tot felul de angarale dupa ce a fost evacuat din imobil :-/
Procedura este urmatoarea: este evacuat si imobilul este vadut pt. ca banca/creditorul sa-si recupereze imprumutul dat. Si asta, vanzarea, poate dura mult si bine, aici e o intreaga discutie despre interesele bancii, ale executorului, s.a.m.d.
Pe de alta parte nici asociatia nu poate iesi in paguba, chit ca au fost ,,n" situatii in care imobilul s-a vandut si asociatia a incercat, fara niciun temei legal! sa-l puna pe noul proprietar sa plateasca datoriile vechiului proprietar. A rezultat un proces pierdut de asociatie si pe langa paguba initiala a mai platit si cheltuieli de judecata #-o
Solutia e simpla si de bun simt, doar sa se vrea punerea ei in aplicare: cel care cere executarea creantei, banca/creditor, trece la plata cotei de intretinere care revine pe apartamentul respectiv, urmand sa-si retina aceste cheltuieli din suma ce se obtine din vanzarea apartamentului.
@DlGoe,
Solutia e simpla si de bun simt, doar sa se vrea punerea ei in aplicare: cel care cere executarea creantei, banca/creditor, trece la plata cotei de intretinere care revine pe apartamentul respectiv, urmand sa-si retina aceste cheltuieli din suma ce se obtine din vanzarea apartamentului.


Asa este, solutia este simpla si mai ales de bun simt, insa are o mare hiba: banca nu-si poate recupera nici 50% din suma investita (deh, toata lumea stie cat de hapsane sunt bancile - dar aceasta este o alta problema) si dvs. venti cu solutii de bun simt - banca sa preia debitele acumulate la as. prop. si sa le includa in pretul de revanzare al locuintei.
Personal nu am auzit ca o banca sa faca aceasta "gimnastica"...
Poate noua lege a locuintei sa mai faca ordine prin aceste activitati!

@w_v_w_v

Asa este, m-am plans chiar de mai multe ori ca am avut situatii in care, desi aveam instituit privilegiul imobiliar de rang prioritar, in fata bancii, chiar nu am avut nicio sansa - in conditiile in care la licitatie banca nu si-a recuperat nici 45% din investitie.
Pot spune ca intr-0 situatie am avut totusi noroc pentru ca cei doi, fostul proprietar si cel care a obtinut locuinta s-au inteles si ne-au achitat intreaga suma, insa in alt caz, am fost nevoiti sa actionam in instanta fosta proprietara, pensionara, de la care primim lunar in cont cate 200 lei. Ca sa stingem debitul, mai trebuie sa traiasca vreo 12 ani.
.............................
Chiar nu pot sa cred ca prin "scoaterea" unui rauplatnic din locuinta, acesta ramane fara proprietar in conditiile in care banca face si desface toate diligentile pentru asi recupera investitia.
Pe mine ma deranjeaza foarte tare chestiunea cu "instituirea unui privilegiu cu rang prioritar"; pai daca-i rang prioritar, prioritar sa fie, ori dupa cum s-a mai spus nu-i chiar asa...
@Adam Grecu
Asa este, solutia este simpla si mai ales de bun simt, insa are o mare hiba: banca nu-si poate recupera nici 50% din suma investita

Pierzi, castigi, te numesti negustor :)
Sau asa ar trebui sa fie! In unele state chiar asa e, riscul se imparte intre banca si imprumutati.
Bancile din Ungaria au pierdut in ultimii doi ani peste 6(sase!) mid. de euro in urma in urma legii de conversie a datoriilor votata de parlamentul de la Budapesta.
[ link extern ]
Sau cazul mai recent al Poloniei
[ link extern ]
Asa ca d-le Grecu, statul roman prin oricare dintre puteri, judecatoreasca, executiva sau legislativa, nu are nicio scuza!
P.S. Norocul lor, al ungurilor si al polonezilor, este ca au curatat aparatul de stat de fosti/actuali securisti/informatori/ofiteri de tot felul, asa ca pe cale de consecinta nu au un Isarescu.
@Ynocentta

Ca sa lamurim ar trebui sa mai cititi iar tot.
Nu eu am sustinut redimensiuonarea fondului de rulment ci dl Adriantot.
Oricum ar fi cineva trebuie sa platesca si daca se vor recupera vreodata banii atunci sa fie in folosol celor care au platit sau inapoiati.
Ziceti-ne o solutie?

Iata si raspunsul Ministerului Administratiei si Dezvoltarii venit cu mult peste limita de 30 zile si asta dupa ce am retrimis iarasi mailul care nu putea fi gasit .
Cind am intrbat iarasi de raspuns si cele 30 zile au spus ca:
Intrucat au fost niste intrebari foarte grele au spus si o situatie dificila s-a depasit perioada de raspuns.

1
[ link extern ]

2
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 31 August 2015
Adriantot, moderator
@w_v_w_v,

salut eu am citit acest topic si nu mam lamurit care este treba cu apartamentul luat de banca ,banca daca iei credit ipotecar neipotecar orice credit si nul platiti va executab silit pe ce bunuri aveti nici decucum daca va executa nu este banca proprietar,el executa bunurile debitorului si numai daca cumpara acel bun e proprietar si daca apartamentul cu pricina are datorii dvs trebuia sa va duceti la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara si sa depuneti ipoteca de gradul 1 pe apartament si cand se va vinde prima oara voua asociatia vi se da bani si dupa aceea banci
Pentru buna organizare si functionare a asociatiei dvs de proprietari este necesar interes,daruire dar si cunoasterea dispozitiilor care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari prevazute de L nr 230/2007 si norma acesteia de aplicare HG nr 1588/2007
2-

Art 51 Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu,precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora,pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari,dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor


Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei ,la cererea presedintelui asociatiei de proprietari,pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta
Art. 29. -
Privilegiul imobiliar prevăzut la art. 26 este opozabil celorlalţi creditori numai de la data îndeplinirii formalităţilor de publicitate imobiliară.
Art. 30. -
Privilegiul imobiliar se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
Art. 31. -
Executarea silită a privilegiului imobiliar prevăzut la art. 26 se va efectua numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti. adica trebuie depus din timp nu cand ai aflat ca banca il executa
dar daca acum ati aflat ca apartamentul e pus in executare silita de banca e vina asociatie pt necunoasterea legii si pt ca ati lasat pe proprietarul care a abandonat apartamentul sa faca datorii la asociatie si sal lasati asa ,, lasa ca va platii el deci in viiitor care proprietar face datorii la asociatie si nu le platesc 3 luni trimiteti presedintele sa puna ipoteca de rang 1 (prioritar) pe apartament si poate sa vina si mama banci sa execute apartamentul ca datoria catre asociatie o sa fie platita sau daca a acumulat o datorie de 10.000 de lei actionat in instanta si ii vindeti apartamentu ca sa va recuperati creantele chiar daca are alte ipoteci pe el sau nu
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2015
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Vânzare la licitație apartament cu privilegiu instituit de asociație. ce se mai poate face dacă asociația nu și-a recuperat prejudiciul? Remusflorilor180 Remusflorilor180 Buna, Asociația de proprietari în care locuiesc a instituit privilegiu imobiliar asupra unui apartament cu restante , care ulterior a fost vandut de banca ... (vezi toată discuția)
Cum recuperam restante de apartamente luate prin banca unlocatar unlocatar Buna ziua As dori sa stiu daca exista vreo procedura de recuperare a restantelor in cazul unui apartament cumparat cu credit de la banca. Avem citeva ... (vezi toată discuția)
Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51 max36 max36 La mine in bloc a existat un proprietar de apartament care a avut un credit la banca ipotecat cu apartamentul in catre avea sediul firmei.Nu a mai platit si e ... (vezi toată discuția)