avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Felix si Elga 50, nu stiti ca situatia aceasta e mai dificila decat credeti voi.
Nu poti schimba usa sau yala asa airea pentru ca incalci niste drepturi.Presupun ca intelegeti notiunea de drept.
Chiar si fara un contract cu acea persoana si ar exista probleme.
Exista cazuri in care se sparge usa se intra in casa si apoi oamenii se judeca cativa ani ( si cel ce sparge usa nu este adevaratul proprietar)
Adica politia nu se poate implica si daca folosesti forta raspunzi penal.
Nu va dau mai multe amanunte intrucat presupun ca aveti ceva notiuni de drept suficiente sa intelegeti ca forta de constrangere a statului nu se poate exercita de o persoana particulara.
Daca ar fi asa, fiecare si-ar face dreptate dingur, ceea ce lege nu numai ca nu permite, dar mai si sanctioneaza.
Cugetati mai mult.Asa v-as recomanda.
Bun. Sa zicem ca eu am un apartament in care nu locuieste nimeni si pentru o bucata de timp las sa locuiasca in apartament, ca musafir (deci fara contract) o persoana. Acea persoana pleaca din apartament ...se duce in Franta, dar nu ma anunta. Eu stau linistita ca apartamentul e locuit, intretinerea platita, ma rog, fiind mai neglijenta nu controlez situatia....si ma trezesc dupa 6 luni ca ma cheama administratorul ca am o groaza de restanta. Dau fuga la apartament, sun cunostinta care statea la mine, asta nu raspunde, ma duc acasa, deschid usa....casa vraiste, lucrurile mele amestecate cu ale lui, lumina nu, cablu nu, telefon nu, toate taiate. Si ce sa fac? Pe cine anunt? Politia? Nu, ca mi-ar spune ca nu e treaba lor cum imi reglez eu conturile cu prietenii, sa ma duc sa-l dau in judecata pe prieten? Pe baza carui act? Deci eu nu am decat dreptul MEU de proprietate asupra apartamentului a carui usa o schimb cand vreau eu si cum vreau, pentru ca nu am convenit cu el in niciun fel ca daca schimb usa imi trebuie acordul lui de musafir.
El ce drept are sa ma dea pe mine in judecata? Ce drept legal are un musafir in casa mea? Puteti sa-mi spuneti? Niste chitante de mana (eventual) prin care eu sa le fi semnat totusi pentru niste bani primiti ca rasplata pentru un serviciu pe care i l-am facut? Cine ma poate obliga, pe mine, un simplu cetatean sa declar la fisc, cadoul primit de la un prieten ca rasplata a unui serviciu facut? Ca proprietar nu sunt in slujba statului si datoria mea fata de stat este sa-mi achit taxele si impozitele. Daca nu am facut un contract cu prietenul meu si care contract dovedeste intentia mea de a obtine un venit permanent din care dau si statului "un pesches" pe post de impozit, nimeni nu ma poate incrimina.
Om avea noi drepturi, dar parca as zice ca in casa mea am mai mult drept decat are un musafir. Acesta nu poate sa spuna ca i-am furat lucrurile pentru ca am intrat cu martori, am facut PV, am impachetat lucrurile si i le-am expediat. Poate declara ca a avut in casa 1 miliard de lei si ca nu l-a primit. Cum dovedeste ca i l-am luat eu sau ca macar l-a avut? Plus ca daca are proasta inspiratie sa ma cheme in judecata, asa...fara acte si eu recunoscand ca lucrurile asa au stat....pot aduce in favoarea mea declaratii de la asociatie asupra restantelor inregistrate tocmai in perioada in care el a stat acolo pana am intrat in casa, ca telefonul, electrica, cablul mi s-au deconectat taman in acea perioada, ceea ce ar fi pentru el o agravanta, nu credeti?