1. Utilizarea personala de catre salariat a Internetului la locul de munca trebuie sa fie rezonabila si ca atare
angajatorul are dreptul de a o controla.
Problema supravegherii angajaţilor in ceea ce priveste utilizarea Internetului la loculde munca ar trebui sa faca obiectul unei reglementari speciale din Regulamentul Intern sau Contractul Colectiv de Munca aplicabil, in caz contrar orice interceptare putand fiind considerata o incalcare a legislaţiei in vigoare.
De asemenea, angajatorul are la dispozitie emiterea unei Proceduri privind utilizarea Internetului de catre salariati la locul de munca.
Daca salariatul incalca dispozitiile angajatorului referitoare la utilizarea internetului prevazute in regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca, atunci savarseste o abatere disciplinara, ceea ce poate determina sanctionarea sa.
2.
Cazul Copland vs. Marea Britanie, decis de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pe data de 3 Aprilie 2007, a adus din nou in prim-plan controversata problema a monitorizarii angajatilor la locul de munca, inclusiv in ceea ce priveste Internet-ul si stabileste un precedent ce poate fi folosit si de instantele romanesti.
"Totusi, credem ca sunt cateva masuri la indemana oricarei afaceri care pot asigura un minimum de siguranta in ceea ce priveste problematica abordata:
– Informarea prealabila a angajatilor cu privire la sistemele de supraveghere puse in functiune in cadrul companiei in care lucreaza;
– Stabilirea unor politici cat mai detaliate cu privire la pozitia firmei in ceea ce priveste utilizarea telefoanelor fixe, mobile sau a Internetului puse la dispozitie de firma. Aceasta ar putea imbraca forma unor anexe la contractul de munca sau la Regulamentul de Ordine Interioara, dar este esential ca angajatul sa ia cunostinta de aceste reguli. Credem ca este important, in acelasi timp, ca aceste regulamente sa fie rezonabile in ceea ce priveste utilizarea in scop privat a Internetului, avand in vedere carcateristicile acestuia. O interdictie totala si absoluta a utilizarii Internetului in scop privat la locul de munca este, fara indoiala, nerealista;
– Supravegherea facuta de firma trebuie sa aiba in vedere si legislatia romaneasca privind protectia vietii private si a datelor personale. Supravegherea trebuie sa fie facuta la nivelul unor verificari periodice si nu ar trebui sa implice stocarea tuturor informatiilor electronice tranzitate."
Sursa :
[ link extern ]