avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nelamurire monitorizare calculator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nelamurire monitorizare calculator

Buna ziua !

Am o nelmaurire legata de monitorizarea unui calculator. Sunt un administrator de retea la o firma si am o colega la a carui calculator am tot gasit probleme legate de virusi, fiind nevoit sa reinstalez sistemul de operare si care reuseste sa se conecteze neautorizat la alte PC-uri, are trafic foarte mare, etc. Pentru a investiga aceste probleme am folosit un soft care sa monitorizeze pe calculatorul de serviciu al colegei absolut orice actiune este intreprinsa, cu poze facute la intervale de timp, website-uri, etc. As dori sa stiu daca este legal, avand in vedere ca nu i s-a adus la cunostiinta ca echipamentul (PC-ul) va fi monitorizat, nesemnand nici un act. Scopul acestei monitorizari a fost depistarea modului cum reuseste sa se conecteze la alte PC-uri, valorile traficului realizat, etc. Multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2015
Marcel_, utilizator
In dreptul muncii nu exista regula cu proba obtinuta in mod ilegal nu poate fi folosita. Pentru violarea dreptului la viata privata si folosirea de soft fara licenta, firma va raspunde in mod separat, dar asta nu are nicio legatura cu desfacerea contractului de munca.
Presupunând ca o prinde ti și o dovediți legal ce se va intampla?
I se desface contractul de munca sau în ce baza lucrează,se va face plângere penala sau ce se va intampla?

Depinde și ce finalitate urmăriți.
Oricum e clar ca e ilegal ce face ea.
Buna seara,

Linia intre legalitate si ilegalitate este foarte fina. Ca sa intrati intr-o legalitate "beton" trebuie sa aduceti la cunostina colegei ca acel calculator este supravegheat. Si sa ia la cunostinta.

E cam la fel ca si cu supravegherea video la locul de munca.

Ati spus ca nu aveti dovezi foarte clare si ca respectiva colega este avansata dpdv tehnic si ca ati folosit soft de monitorizare.

Teoretic, in cazul unei retele bine pusa la punct colega nu ar avea acces la asemenea documente confidentiale. De ce nu i se limiteaza accesul direct?

Si acum va intreb, sunteti admin de retea si stiti despre ce vorbesc, de ce nu creati un fel de "honeypot" pentru a avea dovada ca ea este? O dovada mai clara decat asta nu ati putea avea si ar fi si o proba solida in fata oricui.

Referitor la raspunsul dat de catalex.....reteaua este foarte bine pusa la punct....am si facut un audit it....si nu au fost nereguli......sistemele sunt actualizate la zi, serverele, dispozitive firewall-uri, etc, AD bine configurat si acces restrictionat Cand ai pe cineva care stie foarte bine programare (colega) lucrand timp indelungat si laudandu-se cu virusi creati si "spart calculatoare" .....care nu sunt detectati de antivirusi sau alte software ....altfel se vad lucrurile...nu ?
Referitor la "honeypot" am auzit de concept....si suna interesant....dar as dori mai multe detalii.....legate si de softuri monitorizare acelui PC sau sugestii....avand in vedere cu ceea ce ma confrunt..poate discutam pe privat....
Referitor la raspunsul lui avocat_lasco mie nu este decizia mea ce se intampla ulterior, fiind in seama conducerii. Acum daca ar fi dupa bine....as izola-o din retea complet pe colega si monitorizata non stop, nu as dao afara...avand in vedere cat de greu se gaseste un servici
keylogger,nu prea e legal,dar daca ne gandim ca nu e calculatorul personal.e legal

Alte discuții în legătură

Programe de spionare instalate pe calc. unde lucrez la firma tierry tierry Ma intereseaza cum ma protejeaza legea (si mai precis care lege) in cazul in care am descoperit pe calculatorul meu de la servici programe de spionare ... (vezi toată discuția)
Monitorizare costel58 costel58 Este legala monitorizarea fara anuntarea salariatului a activitatii la statia de lucru(PC) de la postul de munca? Este legala interventia angajatorului la ... (vezi toată discuția)
Monitorizare pc la serviciu fara anuntarea angajatului ContSters304089 ContSters304089 De curand am descoprit la servici ca PC=ul este monitorizat observand ca antivirusul a gasit acel program. Nu am fost anuntat nici in scris si nici verbal de ... (vezi toată discuția)