avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nelamurire monitorizare calculator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nelamurire monitorizare calculator

Buna ziua !

Am o nelmaurire legata de monitorizarea unui calculator. Sunt un administrator de retea la o firma si am o colega la a carui calculator am tot gasit probleme legate de virusi, fiind nevoit sa reinstalez sistemul de operare si care reuseste sa se conecteze neautorizat la alte PC-uri, are trafic foarte mare, etc. Pentru a investiga aceste probleme am folosit un soft care sa monitorizeze pe calculatorul de serviciu al colegei absolut orice actiune este intreprinsa, cu poze facute la intervale de timp, website-uri, etc. As dori sa stiu daca este legal, avand in vedere ca nu i s-a adus la cunostiinta ca echipamentul (PC-ul) va fi monitorizat, nesemnand nici un act. Scopul acestei monitorizari a fost depistarea modului cum reuseste sa se conecteze la alte PC-uri, valorile traficului realizat, etc. Multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2015
Marcel_, utilizator
Daca firma e dispusa sa plateasca amenda pentru incalcarea dreptului la privacy, o plateste, dar stie ca a scapat de cartita.
Prin utilizare keylogger, printre altele, ii inregistrezi si parolele personale, si asta spune tot: nerespectarea spatiului privat!

In alta ordine de idei, fiind in bransa iti spun atat: oricat de avansata ar fi colega, ca la ce ai tot scris aici deja nu mai am incredere ca de-asta ii inregistrezi miscarile, daca avand la dispozitie suita antivirus, de unde poti face limitari, Active Directory, de unde ii pot controla indeaproape accesele, acces la toata reteaua, acces la setarile PC-ului ei, acces la loguri si la altele care nu-mi vin acum in cap si nu reusesti sa ii urmaresti legal activitatea, schimba-ti meseria ca nu-i de tine. O zi buna!
Marcel_ a scris:

Inca nu m-am lamurit pana acum.....daca un angajat este informat si ia la cunostiinta faptul ca este monitorizat traficul de retea si web..........


Daca l-ati informat si a semnat de luare la cunostinta de faptul ca este monitorizat, atunci nu mai poate fi angajata raspunderea juridica a angajatorului.
~ Conținut șters la cerere ~
Marcel_, din câte ai scris în subiectul ăsta trag două concluzii:
1. Departamentul IT nu dispune de oameni extraordinar de pregătiți (no offence, ia-o cum a căzut deocamdată)
2. Firma nu are un jurist, iar dacă-l are nu are expertiză în domeniul discutat.

În baza concluziilor de mai sus, eu văd lucrurile în felul următor:
Există două probleme, una legată de dovedirea unor intruziuni petrecute anterior iar cealaltă de prevenirea viitoarelor abateri; ele trebuiesc abordate distinct, în ordine cronologică
Datorită lipsei de expertiză juridică, cel mai bine este să eviți să ajungeți pe teren necunoscut. În acest sens, „uită” că ai utilizat un instrument de monitorizare. Adică folosește doar „pentru tine” INFORMAȚIILE furnizate de acest instrument, care să te ajute să minimizezi carul cu fân în care vei căuta acul. Explicit, află din keylogger când, cum și unde a acționat persoana împotriva intereselor firmei și, înarmat cu această informație de background, ia la săpat log-urile de sistem ale PC-urilor implicate, ale severelor etc. Dacă nu știi cum, convinge patronul să aloce buget pentru o firmă de IT forensics.

Pe viitor, elaborează și IMPLEMENTEAZĂ(!) politici de securitate care să facă imposibile astfel de acțiuni. Dacă nu ești expert în domeniu, apelează la o firmă cu expertiză (când știi că nu ești protejat, măcar încerci să te ferești cum poți; însă când CREZI că ești protejat, fără a cunoaște slăbiciunile apărării tale, ești în cel mai mare pericol).
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015
ContSters29180, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programe de spionare instalate pe calc. unde lucrez la firma tierry tierry Ma intereseaza cum ma protejeaza legea (si mai precis care lege) in cazul in care am descoperit pe calculatorul meu de la servici programe de spionare ... (vezi toată discuția)
Monitorizare costel58 costel58 Este legala monitorizarea fara anuntarea salariatului a activitatii la statia de lucru(PC) de la postul de munca? Este legala interventia angajatorului la ... (vezi toată discuția)
Monitorizare pc la serviciu fara anuntarea angajatului ContSters304089 ContSters304089 De curand am descoprit la servici ca PC=ul este monitorizat observand ca antivirusul a gasit acel program. Nu am fost anuntat nici in scris si nici verbal de ... (vezi toată discuția)