avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Contestatie suspendare permis (dosar penal)
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Contestatie suspendare permis (dosar penal)

Buna ziua. Am fost depisat cu o alcoolemie de 0,43 in urma aparatului etilotest. Mi s-a suspendat permisul si am fost la IML pentru recoltarea probelor biologice, la care nu am primit un rezultat. Am dreptul sa fac contestatie si sa-mi recuperez permisul pana se rezolva cazul? Stiu ca am 15 zile la dispozitie sa fac contestatie dar aceasta se poate face si in cazul in care potentiala pedeapsa este penala?
dl.avocat, v-am mai intrebat cu alta "ocazie" / nu mi-ati raspuns, poate acum am mai mult noroc:
0.43 0/00 e contraventie sau infractiune ? ( daca varianta 1 e "castigatoare" de unde dosarul penal al cetateanului ) ?
V-am raspuns si atunci dar cred ca nu ati inteles.
Constatarea contravenţiei de conducere a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care se află sub influenţa alcoolului se face prin testarea aerului expirat de aceasta cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, asta cred ca o stiti.
Conducătorilor de autovehicule sau tramvaie li se recoltează obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei atunci când rezultatul testării arată o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Din acel moment se intocmeste dosarul penal si se incepe urmarirea penala „in rem”, care are ca baza PV de constatare a infractiunii flagrante.
Ca sa se retina infractiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, valoarea din probele biologice trebuie sa fie peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, daca valoarea este mai mica se dispune clasarea.

Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
...acum ati fost explicit !
Am retinut diferenta dintre MG/L alcool pur în aerul expirat si respectiv G/L in sange !
OK stima.
patrascu razvan a scris:

Utilizatorul intreaba daca poate face contestatie impotriva PV sa-si recupereze permisul daca cititi atent. Fiind vorba de un dosar penal nu discutam de un PV de contraventie care sa poata fi contestat.
Cat despre calculul retroactiv, se poate solicita fara probleme de cand CCR a declarat ca neconstitutionala sintagma "la momentul prelevarii mostrelor biologice" din articolul privind conducerea sub influenta alcoolului.

Da, acum am inteles ce ati zis dvs. dar eu ii raspunsesem userului.
Eu am ignorat faptul ca el a crezut ca va contesta precum o amenda.
Nici nu m-am gandit ca asa ar fi vrut sa procedeze...

Chestia cu CCR nu o stiam ca nu m-am mai ocupat de ceva vreme de asa ceva din moment ce oamenii se ocupa singuri...de fel...

Practic, daca situatia este ca mai inainte de a nu se putea recalcula alcolemia insemna ca orice este posibil...si prezumtia de nevinovatie exista mai clar...
Am inteles ca se poate face cerere catre procurorul care se ocupa de caz si se aproba (dar nu este obligatoriu) o dovada de circulatie, care se reinoieste la 15 sau 30 de zile. Nu au venit rezultatele de la IML, nu am alte informatii decat dovada de suspendare a permisului (fara drept de circulatie) pe care sunt trecute numele agentului rutier si numarul procesului verbal.
Pot face ceva in acest moment pentru a obtine dovada de circulatie sau trebuie sa astept neaparat rezultatul de la IML si abia apoi sa apelez la un avocat?

Alte discuții în legătură

Buna seara SoituCostel2013 SoituCostel2013 Buna seara. Am avut un incident rutier a 3-a zi de Craciun. Oprisem la un non-stop sa cumpar ceva si la manevra de mers inapoi am atins o masina fara sa bag de ... (vezi toată discuția)
Conducere sub influenta alcolului bobo19189 bobo19189 mia fost retinu permisu avand o alcolemie de 0.47 in aer expirat si rezultatele de l a sange fiind 0.85 mia fost data dovada fara drept de circulatie si deja ... (vezi toată discuția)
Daca am avut alcoolemie in aerul expirat peste 0,6 ionuts1982 ionuts1982 pot sa fac o cerere pt a putea conduce pana la calcularea alcoolemiei in sange? (vezi toată discuția)