avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Litigiu pamant vandut in 2007 cu chitanta de mana ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Litigiu pamant vandut in 2007 cu chitanta de mana (proces)

Buna ziua !
Sunt chemata in judecata intr-un proces in legatura cu o suprafata de pamant,mostenirea tatalui meu de la parintii sai.Tatal este decedat,pamantul l-a vandut cu act de mana unui anume patron.Eu,respectiv fratele meu in calitate de mostenitori,suntem dati in judecata pentru ca acest patron sa-si obtina contract vanzare-cumparare.Nu suntem de acord cu acest lucru.Ce se intampla daca nu ne mai prezentam la proces si nu semnam nimic in acest sens ???:O
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 16:59, 24 Iulie 2017
Confundați noțiunile de fals cu diverse obligațiuni , în acest caz administrative,
Noțiunea de fals înseamnă alterarea unui adevăr cu privire la o faptă , mai pe scurt. În cazul d-voastră respectivul cetățean a prezentat o chitanță de mână prin care dovedește că a cumpărat de la tatăl d-voastră respectivul teren.
Faptul că nu au încheiat un act autentic, că nu a plătit impozit pt. teren, nu sunt falsuri. Desigur, în instanță, va trebui să-și dovedească pretențiile,
Ca sa fie valabila "hartia de mana" trebuie sa fie in 2(doua ) exemplare, una la vanzator si una la cumparator, semnata de ambele parti si de 2(doi) martori. Daca aduce cei doi martori inscrisi in chitanta, contract sau cum or fi numit-o, aceea hirtie va avea valoarea unui inceput de dovada.Sa stiti ca doar prin instanta poate obtine drept de proprietate pe teren.Presupun ca terenul nu este nici intabulat, iar impozit pe teren nu avea cum sa plateasca pe numele lui nefiind proprietar in acte.Bineinteles ca dvs. va puteti opune, dar instanta va cere verificarea semnaturii si daca e a tatalui dvs. veti pierde si reclamantul poate solicita cheltuieli de judecata si ii platiti si alea.
Legat de o astfel de situatie, va adresez rugamintea sa ma lamuriti si pe mine in cat timp se poate face o astfel de revendicare. Dat fiind faptul ca userul care a postat intrebarea spune ca tatal sau a decedat in 2012, iar cel care revendica terenul o face abia in 2015 mi se pare un pic suspect: are timp sa-si caute martori, sa creeze dovezi. De aceea, va rog sa-mi spuneti daca legea nu prevede un interval de timp in care o astfel de situatie ar trebui sa "intre in legalitate" sau oricine a avut un teren se poate trezi, la un moment dat, cu o astfel de revendicare?
Va multumesc
alex68 a scris:

Legat de o astfel de situatie, va adresez rugamintea sa ma lamuriti si pe mine in cat timp se poate face o astfel de revendicare. Dat fiind faptul ca userul care a postat intrebarea spune ca tatal sau a decedat in 2012, iar cel care revendica terenul o face abia in 2015 mi se pare un pic suspect: are timp sa-si caute martori, sa creeze dovezi. De aceea, va rog sa-mi spuneti daca legea nu prevede un interval de timp in care o astfel de situatie ar trebui sa "intre in legalitate" sau oricine a avut un teren se poate trezi, la un moment dat, cu o astfel de revendicare?
Va multumesc

Ba da,legea prevede un interval de timp (2 sau 3 ani)in care sa-ti rezolvi situatia.Partea frumoasa e ca acel pamant a fost "vandut" cu act de mana inca din 2007,iar in timp de 5ani,pana la decescul tatalui,respectivul nu a manifestat nicio intentie de a-l cumpara.Nici pe tatal meu nu l-a fortat sa o faca,cat timp a trait,iar eu n-am stiut nimic,niciodata pana la acest proces.

pusa2mimi a scris:

Ca sa fie valabila "hartia de mana" trebuie sa fie in 2(doua ) exemplare, una la vanzator si una la cumparator, semnata de ambele parti si de 2(doi) martori. Daca aduce cei doi martori inscrisi in chitanta, contract sau cum or fi numit-o, aceea hirtie va avea valoarea unui inceput de dovada.Sa stiti ca doar prin instanta poate obtine drept de proprietate pe teren.Presupun ca terenul nu este nici intabulat, iar impozit pe teren nu avea cum sa plateasca pe numele lui nefiind proprietar in acte.Bineinteles ca dvs. va puteti opune, dar instanta va cere verificarea semnaturii si daca e a tatalui dvs. veti pierde si reclamantul poate solicita cheltuieli de judecata si ii platiti si alea.

Nu exista decat o singura "hartie de mana" la cumparator bineinteles,eu in casa tatalui meu n-am gasit nimic.Sunt 2 martori care sunt rudele lui,respectiv fratele lui si un nepot de-al lui,iar din partea tatalui meu niciun martor.Recunosc semnatura tatalui,insa eu nu semnez ceva ce nu este corect.Trebuia sa-si rezolve problema cu tatal meu cat mai repede(2007 e "vandut" iar in 2012 a decedat)sunt 5 ani ori el trebuia in 2-3ani sa-si rezolve cu actele. autentice.Daca instanta hotareste sa il dea sa o faca dar noi ,mostenitorii eu si fratele nu dam nicio semnatura.Cum au facut "hartie de mana"fara noi asa sa-si rezolve si acum problema tot fara noi.Ce se intampla daca nu semnam?

Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2016
paula12345, utilizator

Alte discuții în legătură

Exceptia dreptului la actiune - prescriptia extinctiva de 3 ani ! ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Am urmatoarea intrebare: Pot invoca cu succes exceptia dreptului la actiune (prescriptia extinctiva de 3 ani), in cadrul unei actiuni ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele aspecte: 1. Am eu calitate procesuala activa/pasiva si pot fi dat in judecata pe uzucapiune ... (vezi toată discuția)
Semnare contract de arendare ulterior unei vechi promisiuni bilaterale de vanzare - cumparare mrsmith mrsmith Buna ziua, In anul 2010 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare asupra unui teren, urmand ca firma respectiva sa faca demersurile pt ... (vezi toată discuția)